Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 06.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vindøkning om kvelden kan gi ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Bygevær de siste dagene gjør at snømengden i regionen varierer. Gamle nysnøflak stabiliseres, men vær fremdeles varsom i områder der det har kommet mye snø da skred her vil kunne bli middels store. Litt vind mandag formiddag vil legge opp ferske nysnøflak i områder med løs snø tilgjengelig for transport. Nysnøflak vil dannes i flere himmelretninger grunnet skiftende vindretning gjennom dagen.

Vær oppmerksom på vindøkning utover kvelden - i områder med mye snø tilgjengelig for transport vil det dannes ferske ustabile flak som vil være lett å løse ut av en enkelt skiløper. På grunn av dette oppjusteres faregraden til 2 - moderat for regionen.

Dersom sola kommer frem vil det kunne løsne små våte løssnøskred der det har samlet seg nysnø.
Det er observert glidesprekker i enkelte fjellsider, og enkelte glideskred kan ikke utelukkes.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. mai 2019

Siste del av april var snødekket vått og fuktig helt til fjelltopphøyde på grunn av mye sol og plussgrader. Kjøligere vær den siste tiden gjør at den gamle snøpakken er igjenfrosset og framstår som stabil. Enkelte steder kom det inntil 20 cm nysnø iløpet av fredag og lørdag, mest rundt Narvik og indre deler av regionen.

Under 300 - 500 moh er det generelt lite snø, og det som har kommet de siste par dagene smelter raskt vekk. I solvendt terreng er det bart mange steder.

Fra slutten av februar har vi hatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget er trolig ødelagt de fleste steder. I nord- og østvendte heng og i høyden på steder med tykt snødekke kan det fortsatt ligge intakt.

Det er ikke registrert skredaktivitet de siste 3 døgn.

Søndag er det sol fra klar himmel i hele regionen. Det er observert 5-10 cm tørr løssnø i Fagernesfjellet i Narvik, og det er verdt å merke seg at nysnøen kan skjule oppstikkende stein og andre bare formasjoner inntil sola får tak.

Fjellvær

Søndag 5. mai 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra nordøst. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 6. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS