Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 03.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder i høyden, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Oppdatert fredag 10.00: Litt nysnø og vind de siste dagene har dannet ustabile nysnøflak i leheng i høyden. Størrelsen på eventuelle nysnøflak vil varierei forhold til lokal bygeaktivitet og vindtransport. I områdene hvor det har kommet mindre nysnø de siste dagene, kan faregraden være lavere.
Det gamle snødekket er stort sett stabilt. Lavere temperaturer vil stabilisere det gamle snødekket ytterligere.
Det er observert glidesprekker i enkelte fjellsider. Lavere temperaturer vil også stabilisere dette skredproblemet på sikt, men dette går sakte og enkelte glideskred kan ikke utelukkes.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 3. mai 2019

Forrige uke var snødekket vått og fuktig helt til fjelltopphøyde på grunn av mye sol og plussgrader. En kjøligere værtype har nå dannet skare, mens bygevær med snø og sludd har gitt litt nysnø i overflaten mange steder. Regnvær og plussgrader høyt til fjells i forrige uke har gjennomfuktet snødekke. Det er kun i nordvendte heng høyt til fjells der snødekket er tykt hvor det fortsatt kan finnes lagdelinger. Under 300 - 500 moh er det nå lite snø. Minst i solvendt terreng.

Fra slutten av februar har vi hatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget er trolig ødelagt de fleste steder. I nord- og østvendte heng og i høyden på steder med tykt snødekke kan det fortsatt ligge intakt.

Onsdag ble det observert store glidesprekker og ferske våte glideskred fra vei.

Torsdag ble det observert fersk vindtransportert snø i høyden. Noen plasser la den seg i 15 cm tykke flak. Observert på Fagernesfjellet, Narvik.

Fjellvær

Torsdag 2. mai 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 3. mai 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS