Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 30.04.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vær varsom i bratte fjellsider der snøoverflaten blir våt og myk.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold. Med kaldere temperaturer vil snødekket stabilisere seg ytterligere. Det skal mye til for å løse ut skred, spesielt i høyden, men der snødekket blir vått og mykt på dagen vil det fortsatt være mulig for en skiløper å løse ut små våte løssnøskred.

Det er observert glidesprekker i enkelte fjellsider. Kaldere temperaturer vil også stabilisere dette skredproblemet, men enkelte glideskred kan ikke utelukkes.
Vær varsom for skavlbrudd.
På kvelden er det meldt noe nysnø. Det forventes å ikke bli nok nedbør til at nysnøflak blir et problem, men dersom det likevel i enkelte områder kommer mer nysnø enn forventet vil skredfaren i høyden kunne øke.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 29. april 2019

Snøoverflaten er preget av fint vær over mange dager. Klare netter med utstråling har ført til igjenfrysing av snødekket som utover dagen har blitt mykt og vått av sola. Regnvær i forrige uke, og plussgrader høyt til fjells har gjennomfuktet snødekket. Det er kun i nordvendte heng høyt til fjells der snødekket er tykt hvor det fortsatt kan finnes lagdelinger. Under 3-500 moh er det nå lite snø.

Fra slutten av februar har vi hatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget er trolig ødelagt de fleste steder. I nord- og østvendte heng og i høyden på steder med tykt snødekke kan det fortsatt ligge intakt.

Det er ikke rapportert inn skred de siste tre dagene.

Mandag formiddag er det sol og 3 plussgrader på Fagernesfjellet målestasjon (1000 moh).

Fjellvær

Mandag 29. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra nord. -4 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 30. april 2019

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Kaldere enn de siste dagene. Litt nedbør om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS