Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 10.01.2019

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Naturlig utløste skred ventes pga. temperaturstigning og regn. Fokksnøproblem høyt til fjells. Hold deg unna skredterreng. Størst skredfare på ettermiddagen.

Skredfarevurdering

Raskt stigende temperaturer, og nedbør som regn høyt til fjells når temperaturen er på det høyeste, vil føre til at bindingene i snøen svekkes ytterligere. Det er sannsynlig med naturlig utløste våte skred om ettermiddagen når mildværet er på sitt mest intense.

Vind med storm styrke og opp mot 35 mm nedbør vil føre til betydelig pålagring av ustabil vindtransportert snø til leområder mot Ø, samt formasjoner som samler snø på tvers av vindretningen. Det vil være svært lett å løse ut skred i den nyeste fokksnøen og naturlig utløste skred kan ventes.

Det vedvarende svake laget med kantkorn kan fortsatt være til stede over 500 moh, og mildværet og nedbøren kan muligens trigge naturlig utløste skred på dette laget.

All ferdsel og opphold i eller i nærheten av skredterreng vil være forbundet med stor fare.




Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 9. januar 2019

De siste dagene har det kommet en del nysnø og det har vært kraftig vind, særlig i høyfjellet. Snøoverflaten består enten av hard, avblåst skare eller fokksnø. I enkelte leheng har det samlet seg særdeles mye vindtransportert snø. Det er observert skytende sprekker i den ferske fokksnøen.

Under tregrensen er hele det gamle snødekket smelteomvandlet, og en observasjon fra 550 moh mandag viser at snødekket er vått og fuktig tvers igjennom. Opp mot 800 moh er bare deler av snødekket fuktig.

Det er observert kantkorn mot bakken. Ved 500 moh er de såvidt fuktet opp av mildværet.

Onsdag formiddag gikk nysnøgrensen 100 moh og det var lett snøfokk. Det ble også observert drønn i snøen onsdag.

Fjellvær

Onsdag 9. januar 2019

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Forbigående mindre vind om ettermiddagen.

Torsdag 10. januar 2019

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest, endring til storm fra sørvest om formiddagen. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Kortvarig mildvær høyt til fjells om ettermiddagen, om kvelden snøbyger igjen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS