Snøskredvarsel for Ofoten onsdag 09.01.2019

3
Betydelig
Publisert:

Generelt ustabile forhold i høyfjellet. Vær svært varsom i områder med fersk fokksnø. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø ved bakken

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Selv om været vil roe seg et lite knepp på formiddagen, vil det fremdeles være lett å løse ut skred i fokksnøen fra tidligere i uken. Noe ny nedbør og vind vil føre til at det fortsatt vil legges opp flak av fokksnø i leområder. Østvendte leområder er særlig utsatt, men lokale vindforhold kan ha lagt opp fokksnø i andre terrengformasjoner også. Skredproblemet finnes fra skoggrensen og oppover, mens størrelsen på et eventuelt utløst skred øker med økende høyde over havet. Det vedvarende svake laget med kantkorn er fortsatt tilstede, men blir stadig vanskeligere å løse ut. Vær likevel fremdeles ekstra oppmerksom der snødekket er tynt.
De siste dagene har det kommet en del nysnø og det har vært kraftig vind, særlig i høyfjellet. Snøoverflaten består enten av hard, avblåst skare eller fokksnø. I enkelte leheng har det samlet seg særdeles mye vindtransportert snø. Det er observert skytende sprekker i den ferske fokksnøen. Under tregrensen er hele det gamle snødekket smelteomvandlet, og en observasjon fra 550 moh mandag viser at snødekket er vått og fuktig tvers igjennom. Opp mot 800 moh er bare deler av snødekket fuktig.
Det er observert kantkorn mot bakken. Ved 500 moh er de såvidt fuktet opp av mildværet.
Tirsdag formiddag er E10 stengt på grunn av uvær, det blåser opp til liten kuling fra V-NV.
10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra vest., endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen.
-10 °C til -5 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.
Bygevær med lokale variasjoner i nedbørmengde.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra nordvest., endring til frisk bris fra sørvest om kvelden.
-12 °C til -5 °C på 1400 moh.
Skyet.
Forbigående mindre vind om ettermiddagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Ofoten / D1816(55220) Ofoten 2018-2023

Snø

09.01.2019 kl. 14:08

94 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). Lite snømengder noe is . RV827 Brattlia - Henrikneset er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Lite snømengder .

Vær

Sludd 0 °C Henrikneset (300moh) kl 14:09 5 cm nysnø akkumulert siste døgn.

ObsID: 174766

Ofoten / Vassdalsfjellet, Narvik kommune

Snø

09.01.2019 kl. 14:00

809 moh

Marius@obskorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  MOL Kommentar:  Bilde tatt fra ca. 800moh mot Lille-Ballak
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  MOL Kommentar:  Tatt fra ca. 450moh på Vassdalsfjellet, Narvik kommune
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Tatt fra ca. 700moh på Vassdalsfjellet, Narvik kommune
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Tatt fra ca. 550 moh på Vassdalsfjellet, Narvik kommune.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

3 Betydelig Det har kommet mye snø de siste par dagene og med en del vind i høyden (over ca. 700 moh). Her vil det være opp til betydelig skredfare. Under denne høyden er det for det meste ubunden, ganske tørr løs sne over fuktig og godt bundet snø som går godt ned i snødekket. Mer nedbør, mye vind og høyere temperaturer de neste dagene tilsier at skredfaren vil øke. Varslet faregrad er riktig

Snødekke

140 cm totalt Ikke snøfokk 30 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 700 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Det har vært varierende vær de siste dagene, med mye nedbør på forskjellig temperatur og vindstyrke. Det har vært fuktet snø helt opp til toppen av Vassdalsfjellet de siste tre dagene og under ca. 500 moh har denne fuktigheten trengt ganske dypt ned i snøen og det er kun snøen fra de siste par dagene som fremstår som tørr ned i skogen. I denne perioden ser det ut til å ha vært lite vind til ganske godt opp i høyden (650-700moh) og fremstår i all hovedsak som ubunden og løs under denne høyden.

Skredaktivitet

9. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Vær

Snø -5 °C 5 m/s fra NV ↘ 95% skyer Snøvær og lavt skydekke på begynnelsen av turen, opphold, noe lettere og litt kaldere vær. Mer eller mindre vindstille opp til ca. 650moh, noe vind fra NV langs toppryggen på Vassdalsfjellet.

Snøprofil

7 cm 4F DF 1 mm/0 mm D, 12 cm 1F RG/DFbk 1 mm/1 mm D, 20 cm P RG 0 mm/0 mm D, 7 cm P MF/MFcr 0 mm/0 mm D, 6 cm K MFcr 0 mm/0 mm D, 2 cm P MF/MFcr 0 mm/0 mm D Profil tatt på 800moh på Vassdalsfjellet, Narvik kommune i NØ-vendt helning. , 66 cm P RG 0 mm/0 mm D

ObsID: 174771

Ofoten / D1816(55220) Ofoten 2018-2023

Snø

09.01.2019 kl. 13:34

129 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 1 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra værobservasjon

Faretegn

Rask temperaturstigning

Fersk vindtransportert snø

Stort snøfall

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). Ut fra det jeg klarer å vurdere med begrenset sikt . EV6 Skjellesvikskaret - Efjorddalen er mest utsatt. Økende skredfare neste døgn: Værprognosene .

Vær

Snø 0 °C Skjellesvikskaret (300moh) kl 13:34 15 cm nysnø akkumulert siste døgn. Snøfokk siste døgn.

ObsID: 174760

Ofoten / EVENES

Snø

09.01.2019 kl. 13:19

301 moh

Snowsnake (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Stor tyngde i områder der det ligger mye snø.

ObsID: 174758

Ofoten / D1816(55220) Ofoten 2018-2023

Snø

09.01.2019 kl. 13:01

39 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 3 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra kontraktsområdet
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 2 av 3 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra kontraktsområdet
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 3 av 3 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra kontraktsområdet

Faretegn

Stort snøfall

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). På de plassene som det har vært sikt, så ser det ut til noe avblåst i høyden. Det har ikke vært ugunstig vindretning når det har vært vind. Vurert sammen med entreprenør som har de aktuelle rodene. . Økende skredfare neste døgn: Melder sterk vind, rask temperaturøkning med mye regn høyt opp..

ObsID: 174773

Ofoten / Narvik

Snø

09.01.2019 kl. 12:19

670 moh

jegu@NVE (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  jegu@NVE
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Knot med profilverktøyet i demoen, ECTN i nedre del av fokksnølag - mellom dette og blyanthardt lag under. Tok en blokktest, men fikk ikke utslag på denne - men tydelig brudd i dette laget da jeg vippet søyla fram med spade.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Knot med profilverktøyet i demoen, ECTN i nedre del av fokksnølag - mellom dette og blyanthardt lag under. Tok en blokktest, men fikk ikke utslag på denne - men tydelig brudd i dette laget da jeg vippet søyla fram med spade.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Stedvis er overflata over 600 moh avblåst til skare etter regnvær i helga, men generelt ligger det ansamliger av myke fokksnøflak
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  siktforhold over skoggrensa

Faretegn

Fersk vindtransportert snø fersk vindtransportert snø i form av myke flak fra skoggrensa opp til 700 moh (kom meg ikke høyere opp i terrenget)

Skredfarevurdering

3 Betydelig ferske fokksnøflak trenger tid på å stabilisere seg og kan utløses av en enkelt skiløper, særlig der flaket er tynt. Det har kommet mye snø i regionen de siste dagene og fokksnø ligger i flere himmelretninger. Grunnet dårlig sikt kom jeg ikke høyere enn ca 700. I snøprofilen registrerte jeg ikke lagdeling de siste 20 cm over bakken da det var steinhardt, men gravde et lite hull og det virker som at snøen ned til bakken er fuktig. I lavlandet er snødekket fuktig helt ned til bakken og ved store nedbørsmengder kan det gå våte skred. I høyden er det områder med store ansamlinger fokksnø og det vil være lett å løse ut skred på disse ved stor pålagring. Om meldt vær slår til er det grunn til å tro at det kan komme opp i fg4. Kjenner ikke til forholdene i høyden, men vet fra tidligere turer at det er godt med snø i fjellet Varslet faregrad er riktig dagens varsel fd 3 stemmer nok, men kjenner ikke til forholdene i høyden grunnet endring av planlagt tur pga dårlig sikt.

Snødekke

130 cm totalt Lett snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Vindpakket myk Tørr Snøoverflata over tregrensa varierer mellom myk, lett vindpåvirket og avblåst skare - men i all hovedsak er det mye løs snø tilgjengelig for transport i terrenget. Grunnet 0 sikt på observasjonstidspunkt var det umulig å et større bilde av snøfordelingen i fjellet.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 500 moh om regnværet slår til er det gode muligheter for våte løssnøskred i lavlandet

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, NV over 600 moh

Vær

Snø -3 °C 7 m/s fra V → 100% skyer Tett tåke på observasjonsstidspunkt førte til endringer i planlagt gravepunkt - skulle opp til 800 for å se på snøfordelingen og grave etter observert kantkorn på bakken.

ObsID: 174740

Ofoten / Narvik

Snø

09.01.2019 kl. 11:32

487 moh

jegu@NVE (*****)

Snødekke

23 cm nysnø Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Fra 500 moh er snøoverflaten samt 25 øverste cm tørr. Under dette laget er det skare fra regnværet i helga. Gravde ned til bakken og snøpakken under skarelaget er fuktig helt ned

ObsID: 174723

Ofoten / Narvik

Snø

09.01.2019 kl. 11:16

403 moh

jegu@NVE (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jegu@NVE
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jegu@NVE

Snødekke

Lett snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 100 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Fuktig Ca 20 cm fuktig løs snø oppå skare fra regnvær i helgen. Tåke fra ca 300 moh og oppover. I lavlandet er det kommet ca 5 cm våt/fuktig snø. Over 400 henger snøen fremdeles på trærne.

Vær

-1 °C 5 m/s fra V → 100% skyer

ObsID: 174717

Ofoten / Narvik

Snø

08.01.2019 kl. 16:53

125 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Snødekke

10 cm nysnø HN10 @100moh

ObsID: 174625

Ofoten / D1816(55220) Ofoten 2018-2023

Snø

08.01.2019 kl. 12:40

129 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 2 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra kontraktsområdet
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 2 av 2 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra værobservasjon

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). Lite snømengder vanskelig å vurdere pga værforholdene . EV6 Skjellesvikskaret - Efjorddalen er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Værprognosene .

Vær

Regn 0 °C Skjellesvikskaret (300moh) kl 12:40 15 cm nysnø akkumulert siste døgn. Værobservasjon fra Skjellesvikskaret (300 moh) kl 12:43 Sludd, 0,0 °C. 15 cm nysnø akkumulert siste døgn. Snøfokk siste døgn.

ObsID: 174566

Ofoten / D1816(55220) Ofoten 2018-2023

Snø

08.01.2019 kl. 12:37

94 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

1 Liten Liten skredfare (vurdert fra veg). Lite snømengder . RV827 Brattlia - Henrikneset er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Lite snømengder .

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Rv827 Brattlia - Henrikneset, Lite snømengder noe is

Vær

Sludd 2 °C Henrikneset (200moh) kl 12:38 5 cm nysnø akkumulert siste døgn.

ObsID: 174564

Ofoten / D1816(55220) Ofoten 2018-2023

Snø

08.01.2019 kl. 12:32

39 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 2 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra kontraktsområdet
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 2 av 2 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra værobservasjon

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). Ingen ufordelaktig vindretning i det sist for de aktuelle rasområdene. Vurdert sammen med brøyteentreprenør på rodene.. Uforandret skredfare neste døgn: Ikke større forandring i forholdene..

Vær

Sludd 1 °C Lavangsnes (0moh) kl 12:33 3 cm nysnø akkumulert siste døgn. Snøfokk siste døgn.

ObsID: 174562

Ofoten / Narvik

Snø

07.01.2019 kl. 12:35

752 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Ferske sprekker i lomme med ferske fokksnø
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Ferske vindtransportert snø
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Enkelte leheng har stor innsamling av vindtransportert snø. Staver er 135cm
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke på 750moh
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Inn i leheng vendt mot NØ

Ferske sprekker I lomme med ferske fokksnø

Tester

CTM12@65cmQ1 kantkorn

CTM12@65cmQ1 I kantkorn

Skredfarevurdering

3 Betydelig Den mest relevant skredproblem i Ofoten idag er tilknyttet stor innsamling av fokksnø i leheng vendt mot NØ ovenfor skoggrensen. Igår var det mildt (+5 ved havnivå) og det kom regn ganske høyt til fjells (ca. 800moh i kystnærstrøk), noe som har ført til at snødekket er mer homogent <800moh. Det finnes fortsatt vedvarende svaklag med kantkorn ved bakken, men det skal generelt mye til for å påvirker dette lag nå. Dagens obstur gikk bare til 800moh (snudde her pga. sterk vind, ca. 25m/s og lite sikt). På dette høyde var det tynn skare men det virker ikke som om regn fra igår hadde trukket seg gjennom snødekket. Litt mer snø og fortsatt sterk vind fra SV utover dagen vil opprettholde FG3. Men dette problem blir nok å stabilisere seg relativ raskt. Ved ordentlig gjenfryssing av snødekket vil kantkorn problem blir "inaktiv" under 800moh, men det kan nok være enkelte lomme i område med tynn snødekke >800moh hvor dette problem vil være aktiv en stund fremover.

Snødekke

Moderat snøfokk Enkelte leheng har stor innsamling av vindtransportert snø. Gårdagens mild/regnvær har også trukket gjennom snødekke her på 750moh

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø ved bakken Innen en meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 800 moh Ettergårdagens mildvær med regn opp til ca. 800moh, er overliggende snø betydelig mer kompakt enn hva det har vært tidligere. Kantkorn krystaller er fortsatt intakt og gir tydelig resultat på stabilitetstester, men det skal nå generelt mye større tilleggsbelastning til for å påvirker dette lag. Være likevel obs i område med tynn snødekke i høyden.

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, NV over 700 moh Problemen kan finnes fra skoggrensen og oppover, men størrelse av forventet skred blir større desto høyere man kommer. Problemen er økende utover dagen med mer snø og sterk vind fra SV som føre til stor innsamling av fokksnø i leheng vendt mot NØ

Skredaktivitet

7. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Begrenset sikt igjen idag.

Snøprofil

6 cm 4F RGwp 0 mm/0 mm D, 3 cm P IFrc 0 mm/0 mm, 24 cm 1F MF 0 mm/0 mm W, 1 cm 1F+ MFcr 0 mm/0 mm W, 31 cm 1F RG 0 mm/0 mm M, 10 cm 4F FC 0 mm/0 mm D 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 174440

Ofoten / Narvik

Snø

07.01.2019 kl. 11:45

538 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke ved 550moh. NV vendt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Nysnø fra natt til idag er ujevn fordelt pga vind. Lomme med innsamling av fokksnø
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Nysnø fra natt til idag er ujevn fordelt pga vind. Mange steder er avblåst til skare.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Nysnø fra natt til idag er ujevn fordelt pga vind.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  RegObs profil kommer senere
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Sterk vind fra skoggrensen og oppover gir ferske innsamling av fokksnø i N og Ø vendt leheng.

Tester

ECTP11@77cm kantkorn

ECTP11@77cm I kantkorn ved bakken

Snødekke

88 cm totalt Moderat snøfokk 6 cm nysnø Nysnø fra natt til idag er ujevn fordelt pga vind. Gårdagens mildvær og regn har trukket gjennom snødekke ved 550moh og det er nå våt/fuktig gjennom hele snødekket, men det finnes fortsatt intakt kantkorn krystaller ved bakken som er såvidt fuktig

Snøprofil

6 cm 4F- DF 0 mm/0 mm D, 6 cm P MFcr 0 mm/0 mm, 28 cm 4F MF 0 mm/0 mm W, 36 cm 1F RG 0 mm/0 mm M, 12 cm 4F FC 0 mm/0 mm M 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 174419

Ofoten / Narvik

Snø

07.01.2019 kl. 10:57

328 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snødekke

40 cm totalt Moderat snøfokk 2 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh 2cm tørr nysnø fra natt til mandag ligger opp på bristende skare. Snødekke under skoggrensen er ellers fullstendig smelteomvandlet

Vær

Ikke nedbør -1 °C 12 m/s fra V → 75% skyer Igår mildt og mye regn (7-10mm?) i lavlandet.

Snøprofil

2 cm F PP 0 mm/0 mm D, 3 cm P MFcr 0 mm/0 mm, 35 cm 4F MF 0 mm/0 mm W

ObsID: 174403

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org