Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 29.12.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind i kombinasjon med stor pålagring av snø gjør at situasjonen er krevende! Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Det er mye snø fjellet i regionen nå, og i utsatte strøk ventes betydelige mengder nysnø over skoggrensa i kombinasjon med sterk vind. Skredfaren øker til 4- stor lørdag. Skiftende vindretning gjennom dagen gjør at det vil legge seg ferske fokksnøflak i mange himmelretninger. Det vil særlig være stor skredfare i områder der fokksnøen ligger oppå nedføyka kantkorn og/eller overflaterim.

Under snøgrensa (ca 500 moh) kan det være fare for våte snøskred i forbindelse med regn på snødekket.

Situasjonen er krevende og det forventes naturlig utløste skred!

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. desember 2018

Det er mye snø i regionen, mest i indre strøk. De siste dagene er det kommet inntil 30 cm nysnø. Det har vært kraftig vind i fjellet og det ligger mest snø i Ø-vendte leformasjoner og snødekket er generelt ujevnt fordelt.
I lavlandet er snøoverflaten våt opp til ca 500 moh grunnet kraftig regn de to siste dagene. Helt nede ved kysten er det ikke sammenhengende snødekke.

Et lag av kantkorn har utviklet seg under skarelaget i høytliggende områder i forbindelse med lave temperaturer i perioden før jul. Observasjoner fra Narvikområdet og indre deler av regionen, inn mot svenskegrensa, viser at det også fins kantkorn lengre opp i snødekket under fokksnøen fra perioden etter jul.

Det er ikke observert skredaktivitet de siste 3 døgn.

I løpet av de siste dagene er det observert drønn og skytende sprekker i indre del av regionen, ved svenskegrensa. Drønn er også observert i skoggrensa lengre sør i regionen, og i Narvikområdet

Det var stor utbredelse av overflaterim i åpne områder under skoggrensen før jul, som nå kan ligge begravd under nysnøen, men utbredelsen av dette er usikkert da det ikke er gjort observasjoner av dette den siste tiden.

Fjellvær

Fredag 28. desember 2018

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør om kvelden.

Lørdag 29. desember 2018

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Betydelig lavere temperatur om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS