Snøskredvarsel for Nordenskiöld Land mandag 07.01.2019

3
Betydelig
Publisert:

Unngå bratt terreng med fersk fokksnø. Vedvarende svake lag kan gi store skred.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Naturlig utløst
Noen bratte heng
Sannsynlig

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fra Ø kombinert med nysnø vil fortsette å bygge opp ustabile fokksnøflak i leheng mot V, og i formasjoner som samler snø på tvers av vindretningen. Naturlig utløste skred kan forekomme, og i leheng med store henteområder kan de bli store (str 3). Det er vanskelig å løse ut skred i vedvarende svake lag av kantkorn, men skred som løsner kan bli store. Mindre skred som feks løsner i fersk fokksnø eller vekten av en snøskuter er eksempler på stor tilleggsbelastning som kan få skred til å løsne i vedvarende svake lag.
Periodevis kraftig vind fra ulike retninger har flyttet på mye snø. Det er fokksnø over store områder, og det varierer hvor jevn og hard snøoverflaten er. Stedvis er det avblåst ned til smelteskare. I terreng skjermet for vind finnes fortsatt løs snø. Skavler begynner å bli store mange steder. Det er mest snø sør og øst i regionen.
Det finnes flere kantkornlag nede i snødekket men de er vanskelige å påvirke. Under 400 moh ligger svake lag for det meste under bærende skarelag etter mildvær, men et kantkornlag har utviklet seg oppå skarelaget der det ligger innblåst snø over. Høyere i terrenget er det også meldt om begynnende kantkorn under den den siste fokksnøen.
Søndag morgen kuling fra Ø-SØ, tre til seks minusgrader og noe nysnø. Lørdag ble det rapportert om mye løs snø i terrenget ved Frithamn.
5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra sørøst., endring til liten storm fra øst om ettermiddagen.
-11 °C til -7 °C på 700 moh.
Skyet.
Mest nedbør ventet i øst.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Sterk kuling fra øst.
-9 °C til -6 °C på 700 moh.
Skyet.
Periodevis liten storm først på dagen. Mest nedbør i øst.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Nordenskiöld Land / Larsbreen nedre del

Snø

07.01.2019 kl. 22:28

430 moh

Kjetil@obskorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Tester

ECTP27@30cmQ2 God

ECTN12@5cmQ2 Middels Får brudd i dette laget, men ikke bruddforplantning foreløig

Snødekke

Gjelder opp til 350m da været gjorde at jeg ikke kom lengere opp: Varierende, der de siste dagers sterke vind fra øst har fått tak så er vi nå nede på gammel skare. Dette har nå lagt seg i leområder. Det er flere gamle lag med fokksnø i vestvendte le-områder og det er det ferskeste som er lettest å løse ut. Får to testheng til å løsne ganske lett i denne ferske fokksnøen. Og dette går på nedføyket nysnø. Under denne fokksnøen er det i den eldre fokksnøen og i enkelte områder begynnende kant. Får brudd i dette laget men uten forplantning. Under dette igjen er det et tykt is/skare-lag som isolerer for smelteformer og kantkorn lengere ned.

Vær

Snø -7 °C 15 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Varierende vindretning nede i byen og halveis oppover larsbreen, men oppå breen er det nå sterk kuling med vindtransport fra øst.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Svært lett å løse ut 2 - Middels S, SV, V, NV På min tur i dag opp til 350m får jeg bare ett skredproblem, nemlig nedføyket nysnø eller lagdeling i fokksnø. Det er et begynnende kantkornlag der, men viser lite evne til forplantning nå. Kantkorn over 400m fikk jeg ikke sjekket i dag men all grunn til å tro at det er der enda.

Faretegn

Ferske sprekker I den ferske fokksnøen får man tidvis skytende sprekker.

Snøprofil

5 cm P RG 0 mm/0 mm, 1 cm 4F RGxf 1 mm/0 mm, 9 cm 1F RG 1 mm/0 mm, 5 cm K IF 0 mm/0 mm, 10 cm 1F RG 1 mm/0 mm, 1 cm 4F FC 2 mm/0 mm, 1 cm K MFcr 0 mm/0 mm, 5 cm P MF 2 mm/0 mm -8 °C @ 0 cm, -9 °C @ 5 cm, -9 °C @ 10 cm, -8,7 °C @ 15 cm, -8,7 °C @ 20 cm, -8,5 °C @ 25 cm 2 tester knyttet til snøprofilen Profilen viser desverre ikke laget med fersk fokksnø som er i vestvendte områder, der dagens skredproblem er.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Mye vind fra øst i det siste har lagt fokksnø i vestvendte heng. Over 400m kan man anta at dette fokksnøproblemet kan gå naturlig, og at man får en step-down til kantkorn legnere ned i snødekket. Under 400m vil man da ha: Svært lett/lett å påvirke, noen områder, strl2 skred. Over 400m antar jeg at med stepdown effekten få lett/svært lett å påvike, noen områder, strl3 skred. DVS FG3 Fokksnøproblemet vil stabilisere seg. Varslet faregrad er riktig Ser varslet har vedvarende svakt lag ned til 0m, er usikker på om dette er tilfellet.

ObsID: 174478

Nordenskiöld Land / Longyeardalen

Snø

07.01.2019 kl. 09:35

152 moh

Martini@unis (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Sukkertoppen fra vei 230
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Sukkertoppen fra vei 222
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Mot Vannledningsdalen, renner over vei 222
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet Sør mot Haugen fra Skolen
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet med gr 2 fra Skolen
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Fra brakke 13 Nybyen mot Gr 2
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet over Brakke 13 Nybyen
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet mot skolen fra Huset
Bilde Av Snødekke
Bilde 9 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet mot Nybyen fra Huset
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Sukkertoppen fra Skjæringa

Snødekke

Vind fra øst - nordøst siste døgn, rygger på sukkertoppen og Gruvefjellet har blitt avblåst i løpet av natta, da vinden har tatt godt. Det samme gjelder øverst i Nybyen. Skavler ser ikke ut til å ha bygget noe særlig i løpet av natt. Øvre løsneområde på Sukkertoppen har fått noe fersk fokksnø, snømåler viser ca 10cm økning i snødybde siste døgn

Vær

Ikke nedbør -7 °C 6 m/s fra NØ ↙ 60% skyer Mye vind igjennom natta i Longyearbyen,minkende vind på morgenen, noen lette snøbyger, men ikke noe nedbør av betydning i løpet av natta. Mer vind i høyden enn nede i Longyearbyen nå på morgenen mandag.

Skredaktivitet

7. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Har lyst i fjellsiden fra Sukkertoppen - Gruvefjellet - Nybyen og Platåberget ved huset, ingen skredaktivitet etter nattens vind og snøfokk er observert.

ObsID: 174387

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

06.01.2019 kl. 18:48

262 moh

Martini@unis (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Kraftig vind på 200 moh, men lite snø som blir transportert, sikt langs bakken ca 70m -100m, refleks fra snøstasjon kan sees i lyskjegla
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Mot øvre snøgjerde på Sukkertoppen
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Sukkertoppen fra vei 228

Snødekke

Moderat snøfokk Skare Tørr Det som er av snø er hardbanket av vind på losisden av Sukkertoppen. For det meste avblåst og is. Noen lokale områder med fokksnø mot vest (mer i le) på veien opp mot øvre løsneområde. Har gått igjennom myk og hard fokksnø, den virker stabil og får ikke noe særlig oppsprekking rundt beina, tråkker heller ikke ut noe flak av størrelse. Har vært opp til nedre kant av øvre løsneområde på Sukkertoppen. Denne deeln har fått noe snølast siste døgn, ifølge målestasjon ca 10 cm. Det har ikke lastet inn noe mer snø i skredbanen ned mot vei 228. Heller ikke lastet inn noe mer snø av betydning over vei 222 siden obs tur i dag tidlig. Gruvefjellet, vind fra øst i området ved skolen, vanskelig pga. sikt å si om det har vært noen endringer. Vind dreier på Vestlig i Nybyen. Noen små fonner har lagt seg over veien opp mot nybyen. Pga. sikt så er det vanskelig å si om det er noen store endringer med tanke på innblåst snø siden i dag tidlig.

Vær

-6 °C 14 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Vinden har tatt seg opp de siste par timene, som varslet. Noen snøbyger i korte perioder, lite nedbør de siste par timene lokalt i Longyearbyen.

Notater

Opplysning fra person som har kjørt Vindodden - Longyerabyen i forrmiddag. Noe fonner over scootersporet i Sassendalen og Eskerdalen som viser at vinden har flyttet på noe snø (kjørte ut på fredag) Scootersporet godt synnlig det meste av turen. Ved Jernsenga og inn til byen ingen endringer siden fredag ettermiddag (dvs ikke fonner eller tegn etter transportert snø). Dette tyder på lite løssnø tilgjengelig for vindtransport.

Skredaktivitet

6. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Det har blåst inn noe snø de siste timene, men ikke de store mengdene. Vestsiden av øvre snøgjerde har fått fersk fokksnø. Der har "puta" vokst noe siden lørdag formiddag. Synker ned til kne noen plasser i den nye myke fokksnøen.

ObsID: 174330

Nordenskiöld Land / Longyeardalen

Snø

06.01.2019 kl. 09:42

152 moh

Martini@unis (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Sukkertoppen fra Skjæringa
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Fra vei 222 mot Sukkertoppen NØ
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Fra vei 222, renne og terreng rett over vei 222
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Fra vei 222 mot Vannledningsdalen
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Fra Vei 222 mot Gruvefjellet
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet fra skolen
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Bilde 1 fra Gr 2 mot Nybyen Brakke 13
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Bilde 2 fra Gr 2 mot Nybyen
Bilde Av Snødekke
Bilde 9 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Bilde nr 3 fra gr 2 mot nybyen rett over brakke 13
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet over Brakke 13, tatt fra Sverdrupsbyen
Bilde Av Snødekke
Bilde 11 av 12 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Gruvefjellet med gr 2 fra Sverdrupsbyen
Bilde Av Vær
Bilde 12 av 12 Av:  Vær Opphavsrett:  Kommentar:  Noen små fonner over veien i adv dalen. Perioder med lett / moderat bakkefokk på biltur utover adv dalen

Snødekke

Tur opp Longyearbyen for å ta bilder av Vestvendt terreng, Sukkertoppen, Gruvefjellet med Nybyen

Vær

Ikke nedbør -4 °C fra Ø ← Noe vind og nedbør lørdag ettermiddag og kveld. Søndag morgen vind fra NØ og Ø. Ute i Adventdalen lett til moderat snøfokk langs bakken i perioder, men ikke de store mengden med snø som blir flyttet på, da det ikke er mye løssnø tilgjengelig. Få snøfonner over veien og disse er små, tyder på at det ikke har vært mye snødrift nede i Adv dalen i løpet av natten

Skredaktivitet

6. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Ingen skred obs på vår tur igjennom dalen

ObsID: 174239

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

05.01.2019 kl. 18:00

420 moh

andrejenssen.no (Ukjent)

Snødekke

Moderat snøfokk Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr

Vær

-12 °C 5 m/s fra V →

Faretegn

Stort snøfall Område: På dette stedet. Beskrivelse: Variable forhold. Stedvis svært mye dyp snø oppe på Frithamn. Var kun nede på sletta og ved en hytte. Returnerte ned dalen umiddelbart.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Stor. Økende skredfare.

ObsID: 174200

Nordenskiöld Land / Larsbreen, Trollsteinen

Snø

05.01.2019 kl. 15:30

611 moh

Audun@unis (***)

Snødekke

Lett snøfokk Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Veldig varierende vind, men lett snøfokk fra sørøst på utsatte steder. I mer beskytta områder var det 1 til 3 cm nysnø.

ObsID: 174202

Nordenskiöld Land / Lia

Snø

05.01.2019 kl. 13:08

145 moh

Jens Abild (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Jens Abild Kommentar:  ECTN17@5

Tester

ECTN17@5cmQ3 Middels

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 400 moh Samme problematikk som tidligere i uken. Mulighet for Stepdown.

Kantkornet snø over skarelag Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 500 moh Kantkornlaget vil kunne finnes alle steder hvor der ligger innblåst snø ovenpå mildværsskaren.

Snøprofil

2 cm F DF 0 mm/0 mm D, 3 cm K RG 0 mm/0 mm D, 1 cm 1F RGxf 0 mm/0 mm D, 1 cm I MFcr 0 mm/0 mm D, 3 cm 4F-1F RGxf 0 mm/0 mm D, 1 cm I MFcr 0 mm/0 mm D, 5 cm 4F FC 2 mm/0 mm D, 39 cm P RGlr/RGxf 0 mm/0 mm D, 5 cm I MFcr 0 mm/0 mm D -5,8 °C @ 0 cm, -6,5 °C @ 10 cm, -7,2 °C @ 20 cm, -7,4 °C @ 30 cm, -7,1 °C @ 40 cm, -6,9 °C @ 50 cm, -6,8 °C @ 60 cm 1 test knyttet til snøprofilen Jevn temperatur i søylen. Vil forvente kantkorn dannelse rundt de øverste harde lagene hvis lufttemperaturen dropper mye.

Skredfarevurdering

2 Moderat Da der er lite forplantning i bruddet og der ikke er store mengder snø anslås skredene ikke å bli større enn str 2. Der skal forholdsvis stor belastning til for å utløse brudd. Dette gjelder opptil 400moh. Over dette er der ikke gjort observasjoner i dag og det må da antas at forholdene fra 3/1 fortsatt er gjeldene over 400moh. Med den meldte vinden og nedbør må vi anta at der blir transportert en del snø fra øst mot vest og vi må da kunne forvente skred av størrelse 3. Varslet faregrad er riktig Det er fornuftig å høyne faregraden til 3 da vi på grunn av usikkerheten ikke vet hvor mye snø der vil bli transportert og dermed ikke med sikkerhet kan si at der ikke vil bli skred av størrelse 3 og at vi må anta at skred i fokksnøen er lettere å løse ut og dermed kan trigge en stepdown..

ObsID: 174173

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

05.01.2019 kl. 10:30

236 moh

Jens Abild (****)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  Jens Abild
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Jens Abild Kommentar:  Ca 1 cm snø i natt

Tester

ECTN17@5cmQ3 Middels

Snødekke

90 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Lite løssnø tilgjengelig for vindtransport. Var en tur opp på gruve 7 fjellet og lite løssnø i dalen og på fjellet. Hardt underlag se snøprofil. 3 cm med hardhet kniv. Hvor der ikke er hard snø er der mildværsskare opp til 4-500 moh. Ligger snø i de skjermede daler nord/sør.

Vær

3 m/s fra SØ ↖ 30% skyer Lite vind på obs tidspunkt men den begynner å ta seg opp. Ca 1 cm med nysnø i natt

Skredaktivitet

5. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 174168

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

04.01.2019 kl. 10:30

369 moh

elke@unis (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  elke@unis
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Snøprofil tatt ovenfor den gamle delen av rassikringa. Vi valgte en plass med tilsynelatende urørt snø, men det viste seg at snøfresen har kastet snøen opp på det nedre laget av vindpakket snø. Antar at dette bidrar til at det ikke ble bruddforplantning i det fasetterte laget som har dannet seg i mellom de to vindpakkete snølag, da snøklumpene fra fresen gir det økt styrke. ECT-en i det laget er altså ikke representativt for andre områder.

Tester

ECTP13@33cmQ2 God bruddet oppstod i det tykke laget av kantkorn (ikke i overgangen til smelte-frys pakken under), laget er dekt av tykt og hardt skarelag, bruddet oppstod mest sannsynligvis kun fordi skarelaget ble kuttet på alle sider under ECTen, kantkornlaget vil ellers være svært vanskelig å få påvirket

ECTN12@9cmQ2 God snøklumper fra snøfresen gir dette laget mest sannsynlig økt styrke og bidro nok til at det ikke ble observert bruddforplantning

Snødekke

Overflaterim

Vær

Ikke nedbør -7,5 °C 5 m/s fra SV ↗ 60% skyer ganske klar himmel når vi startet, men mer og mer skyet etterhvert

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Over en meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært vanskelig å løse ut 3 - Store tykt lag av kantkorn som er dekket av et tykt og hardt skarelag som vil gjøre det svært vanskelig å få påvirket kantkornlaget

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 3 - Store vanskelig å si noe om stabiliteten til dette laget for andre steder, da det i Svalsatveien var klumper av snø fra snøfresen som gav dette laget økt styrke

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels Nedsnødd nysnø som har begynt å bli til kantkorn. Ved Svalsatveien er dette laget dekket av et tynt hardt vindpakket lag. Pga snømengden ovenfor vil mulige skred ikke bli store. Usikkert hvordan dette er i resten av regionen. Oftest er forholdene på Svalsat ikke representativt for store deler av regionen.

Skredaktivitet

4. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Faretegn

Rimkrystaller

Skredfarevurdering

2 Moderat En lav 2-er for Svalsatveien nå. Snødekket virker stabilt, selv om det finnes flere svake lag. Snødekket er generelt ganske hardt i området og det vil være vanskelig til svært vanskelig å få løst ut noe. Overflaterim observert i området. Denne vil mest sannsynlig bli knust av økt vind som er spådd fremover, men vil bli et problem hvis den blir nedsnødd og det bør følges med utvikling av denne. Det er meldt noe snø både for i dag og for helgen, og kraftig vind i høyden. Værmeldingene har vært ganske upålitelig med tanke på mengden nedbør som er meldt. Blir det mer nedbør kan vi nok få nye fokksnøproblemer i høyden. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 173925

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org