Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 13.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Fortsatt vind og påfyll av snø i fjellet vil gi ytterligere pålagring av fokksnø i fjellsider som vender mot nord og øst. Fokksnøflakene vokser i størrelse og vil være lett å løse ut. Der det har samlet seg mest snø kan skred gå naturlig, og disse kan bli store.

Vedvarende svake lag er fortsatt tilstede i snødekket og vil på enkelte steder kunne påvirkes der det har vært nylig pålagring med myk snø. Det er trolig rundt skoggrensa dette laget vil være lettest å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 12. januar 2022

De siste dagene har vinden påvirket snødekket og flyttet mye snø inn i nordøstvendte heng.

Før vinden økte lå det mye løssnø i terrenget, spesielt i ytre strøk.

Onsdag kom det inn sludd og regn som har fuktet snødekket til ca. 300moh.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag.
Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare, som en trolig kan påvirke, i alle fall i nordlige deler av regionen. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Fjellvær

Onsdag 12. januar 2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 13. januar 2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Liten kuling fra vest. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS