Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 03.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Stor usikkerhet rundt et nytt kantkornlag. Det kan være mulig å løse ut svært store skred.

Skredfarevurdering

Det er usikkerhet rundt utbredelse og egenskaper til et lag av små kantkorn som stedvis er observert under fokksnøen fra den siste uka. Men det har gått noen store skred, samt observasjoner av drønn i snødekket på lørdag tyder på at det er snakk om et aktivt vedvarende svakt lag. Dette betyr at man bør ta høyde for at skred kan bli store og at flakene vil være ustabile en stund. Fjernutløsning av skred kan også være mulig.

Sola vil varme opp snøen i bratte solvendte fjellsider. Dette ventes å føre til naturlig utløste løssnøskred, men det kan heller ikke helt utelukkes at soloppvarming kan utløse store flakskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 2. mai 2021

Den siste uka har det stedvis kommet 30-50 cm nysnø i fjellet som har lagt seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Mindre nysnø i indre strøk. Torsdag og fredag var det en del vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i myke fokksnøflak. I sørvendte fjellsider er snøoverflaten solpåvirket.

Det er observert et svært stort skred på Kågen og drønn i snødekket flere steder i regionen. I Lyngen gikk det lørdag et svært stort skred og det ble observert drønn flere steder. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Søndag ble det observert et stort skred på Kågen som sannsynligvis ble naturlig utløst i slutten av forrige uke.

Fjellvær

Søndag 2. mai 2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -17 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 3. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS