Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 28.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustablie forhold. Vær forsiktig i områder med fersk fokksnø, vinden øker om kvelden. Solinnstråling gir fare for små løssnøskred i nysnøen.

Skredfarevurdering

Fokksnøen fra tidligere i uken vil trolig stabiliseres relativt raskt, men fortsatt påfyll av litt nysnø og ny vindøkning til kvelden gjør at det vil dannes nye fokksnøflak i leheng. Vær spesielt oppmerksom dersom det ligger fersk fokksnø over skare.

Det kan også gå enkelte løssnøskred i bratte heng dersom sola bryter igjennom.

Det skal nå svært mye til for å påvirke kantkornlag dypt i snødekket ettersom det overliggende snødekket har frosset til og blitt veldig kompakt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 27. april 2021

De siste dagene har det kommet en del nysnø som har lagt seg over et kompakt lag med smelteskare etter mildværet i midten av april. Nysnøen er noen steder blitt fuktet i overflaten av sola, andre steder er den bundet til myke flak, mens det også kan finnes tørr løssnø flere steder.
Opp til tregrensen har snødekket blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger, mens høyere opp har den øverste delen av snødekket vært fuktig, før det har frosset til igjen.

I høyden finnes flere vedvarende svake lag dypt i snødekket fra tidligere i vinter, men etter mildværet i midten av april og påfølgende gjenfrysing skal det nå svært mye til for å påvirke disse.

Fjellvær

Tirsdag 27. april 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Snøbyger fører til lokale variasjoner i nedbør og vind.

Onsdag 28. april 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Snøbyger fører til lokale variasjoner i nedbør og vind.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS