Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 06.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Nysnø og vind har dannet nysnøflak i høyden.

Skredfarevurdering

Tirsdag er det ventet noe påfyll av snø, særlig sør i regionen. Skredfaren er forsatt knyttet opp mot nysnø og fersk fokksnø, og det kan være lett å løse ut skred i fersk fokksnø. Vær også obs høyt til fjells der det ikke kan utelukkes at det er mulig å påvirke vedvarende svakt lag med kantkorn der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 5. april 2021

Nysnøgrensa har variert mellom 0-400 moh i påsken, men under 300 moh består snødekket i stor grad av fuktig smelteomvandlet snø dekket av noe nysnø. I høyden finner man fokksnøflak av varierende hardhet. Hovedsakelig myke flak, men på mer vindutsatte steder hardere fokksnøflak. De siste dagers nedbør gjør at man også finner ubunden nysnø mange steder.

I høyden kan det fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn som ble dannet i januar. De fleste steder er dette laget begravd dypt under hard snø/is. Men det kan være regionale forskjeller, og sør i regionen kan forholdene ligne på Indre Troms der det har gikk store skred på dette kantkorlaget forrige uke. I høyden er det også observert et skarelag etter forrige mildvær, som kantkorn potensielt kan utvikle seg rundt.

Fjellvær

Mandag 5. april 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nordøst. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i øst.

Tirsdag 6. april 2021

8-12 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørsprognoser

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS