Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 17.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket kan føre til store skred. Skred kan også løses ut i skogen.

Skredfarevurdering

Været roer seg, men siden det er vedvarende svake lag under den ferske snøen kan det fortsatt være lett å løse ut skred. På grunn av disse vedvarende svake lagene som kan forplante seg langt, kan skred bli store og fjernutløses fra avstand

Vær obs på at det kan gå skred også i skogen, og at selv små skred kan få store konsekvenser i nærhet av trær og andre terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. februar 2021

De siste dagene har det kommet mye nysnø i regionen. Kraftig vind fredag har lagt opp snø i leområder, og det finnes fortsatt løssnø tilgjengelig for vindtransport i terrenget.

Snødekket er komplekst med flere overlappende svake lag. Under kuldeperiodene i januar dannet det seg et kantkornlag høyt i snødekket. Dette laget kan være tykt og består av godt utviklete kantkorn. Laget med kantkorn ligger noen steder over fokksnø, og andre steder rett over skarelaget som ble dannet i slutten av desember. Under dette skarelaget ligger det det også et potent og velutviklet lag av kantkorn og begerkrystaller.

Under skoggrensen finnes et utbredt, tykt lag med begerkrystaller.

Tirsdag rapporteres det om et stort skred på sørsia av Nordmannviktinden, kan ha gått under mandagen. Søndag er det observert flere naturlig utløste store til svært store skred i området rundt Sorbmegáisá. Lørdag ble det løst ut 3 store skred og mange små og middels store skred på Arnøya fra helikopter (Daisybell).

Den siste tiden er det rapportert om mange faretegn som drønn og skytende sprekker i snødekket i regionen, både under og over skoggrensa.

Fjellvær

Tirsdag 16. februar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 17. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS