Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 09.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til bratte områder med fokksnø. Fjernutløsning og naturlig utløste skred er mulig.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt snøbyger og vind fra omkring nord, så det vil pålagres mer fokksnø i de samme lehengene som har fått mye snø den siste uka. Dette vil opprettholde den ustabile situasjonen der det stedvis er svært lett å løse ut skred.

Fokksnøflakene ligger mange steder over vedvarende svake lag nede i snødekket. Fjernutløsning av skred er mulig og naturlig utløste skred kan forekomme. For en skiløper er det lettest å løse ut skred der fokksnøflakene er tynne og/eller myke. I leområder med mye snø kan evt skred bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. februar 2021

Den siste uka har det kommet en god del nysnø i regionen, men med lokale variasjoner i nysnømengde. Periodevis kraftig vind fra nord/nordøst har lagt fokksnø i leområder, men det er fortsatt løs snø tilgjengelig for transport ved evt. vindøkning.

Under et tynt skarelag fra desember ligger et lag med godt utviklede kantkorn. Dette finnes mange steder over ca. 3-400 moh, og det gir faretegn som drønn og bryter lett på stabilitetstester.
I tillegg er det på Kvænangsfjellet observert nedføyket kantkorn/rim under fersk fokksnø. Utbredelsen av dette er usikker.

Søndag ble det observert et stort naturlig eller fjernutløst skred på ca 500 moh på Giilavarri i Kåfjord.

Fredag ble det observert flere store drønn i snødekket ved Sorbmegaisa i Kåfjord og i nærheten av Sørkjosen.

Fjellvær

Mandag 8. februar 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Tirsdag 9. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordøst. -17 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning. Mest vind i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS