Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 20.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng der vinden har samla snø. Denne snøen ligg over vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Det kan ha samla seg snø i fleire himmelretningar, og denne ligg mange stadar over vedvarande svake lag. Tidlegare har det samla seg mest snø i leområder mot sør og aust, men med sterkare vind frå ny retning tirsdag kan det no også ha samla seg snø andre stader. Vedvarande svake lag gjer at skred kan vere lette å løyse ut, både i eldre og nye fokksnøflak. Fjernutløysing av skred er også mogleg. Størrelsen på eventuelle skred er avhengig av kor mykje snø som har samla seg, noko som varierer innad i regionen, men generelt er det relativt lite.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. januar 2021

På fredag og i helga har det vore bygevêr med vind frå nordvest med varierande styrke. Då samla det seg fokksnø i leområder mot aust og sør. Tirsdag ettermiddag vart det sterk vind frå ny himmelretning, og snøen i overflata kan no vere omfordelt. I leheng har det samla seg små fokksnøflak, men elles er det mykje is og skare i snøoverflata. Ryggar og andre vindutsette terrengformasjonar er avblåst.

Under is og skare er det eit vedvarande svakt lag av kantkorn.

Laurdag og søndag vart det observert drønn grunna kollaps i kantkornlaget.

Generelt er det lite snø for årstida i regionen. Ut i frå observasjonar tydar det på at det siste snøværet har gitt meir snø i Kvænangsfjella enn i Kåfjord/Nordreisa.

Fjellvær

Tirsdag 19. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 20. januar 2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -20 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS