Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 12.01.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Noen få steder kan det ligge litt fokksnø over et vedvarende svakt lag av kantkorn. Husk at også små skred kan få store konsekvenser.

Skredfarevurdering

Under ca 500 moh er det svært stabilt snødekke.Men enkelte steder i høyden kan det være mulig å løse ut små skred i fokksnø, særlig siden denne stedvis kan ligge på et vedvarende svakt lag av kantkorn. Det er generelt lite snø i fjellet, og utbredelsen og størrelsen på skredproblemet er begrenset.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. januar 2021

Det er generelt lite snø og ikke skiføre under 200-300 moh. I starten av forrige uke var det plussgrader og litt regn opp til ca 600 moh, så her er det is eller skare på overflaten. Høyere til fjells finnes stedvis litt fokksnø over tynn skare.

Under skarelaget har det mange steder dannet seg et velutviklet lag av kantkorn som bryter lett på stabilitetstest. I helgen ble det observert små drønn i snødekket over ca 500 moh. Noen steder er det svake laget relativt tykt, og det er foreløpig usikkert hvor stor evne laget har til bruddforplantning. Dette vil kun utgjøre et skredproblem hvis det ligger flak av fokksnø/nysnø over.

Fjellvær

Mandag 11. januar 2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -21 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Tirsdag 12. januar 2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -22 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS