Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 21.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområde der det samler seg fokksnø, td. bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak er hovedskredproblemet på lørdag. Vær oppmerksom på fokksnøflak fra dagene i forveien, enkelte av disse kan fortsatt være noe ustabile. Utover ettermiddagen vil det blåse opp, slik at fokksnøproblematikken vil få en større utbredelse. Faregraden er økende utover dagen når vinden tar seg opp og snøen begynner å føyke.

Om man skal ut i fjellet, så er første del av dagen å foretrekke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 20. mars 2020

Det har falt mye snø i ytre deler av varslingsregion, da spesielt på øyene i nord. Det antas å være relativt løs fin snø i skogen, mens i fjellet har vinden pakket snøen sammen i flak. Det rapporteres om mye snø i fjellet, spesielt i det som ligger i le for vær fra V-NV-N. Siste snøfallet fram til fredag gav 10 cm relativt lite vindpåvirket snø.

Tidlig i forrige uke var det mildvær opp til ca. 600 moh, og etter dette har det dannet seg et skarelag høyt i snødekket under mildværsgrensa.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag fra januar. Det er trolig mest fremtredende i indre deler av regionen, men ligger stort sett dypt i snødekket og er vanskelig å påvirke.

Det rapporteres om drønn i skogen, trolig relatert til et lag påvirket av mildvær. Det er også observert ustabilitet i dagsfersk fokksnøen på torsdag.

Fjellvær

Fredag 20. mars 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Siste del av dagen usikkert vindvarsel p.g.a. polart lavtrykk.

Lørdag 21. mars 2020

6-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS