Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 11.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det kan finnast nokre små ustabile fokksnøflak og nye kan dannast på vindutsette stadar om ettermiddagen når det kjem meir nedbør og vinden blir sterkare. Gunstige temperaturar gjer likevel at dette vil stabilisere seg raskt. Kantkornlag har den siste tida vore vanskelege å påverke, men skredaktivitet kan tyde på at det kan gå skred på slike lag nokre stadar.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 10. februar 2020

Forbigåande mildvær i helga har påverka snødekket. Nedst i skogen er det fuktig snø, medan det høgare er skare med litt nysnø opptil ca. 700 moh. Over mildværsgrensa er det for det meste harde fokksnøflak, og stadvis er det avblåst til gamal skare.

Det er kantkornlag over/under skarelag nokre stadar i regionen. Dette ligger stort sett under hard fokksnø djupt i snødekket og er vanskelege å påvirke. Likevel gjekk det eit stort flakskred frå Kristianaksla søndag eller mandag, og utbreiinga kan tyde på at dette gjekk på kantkorn. Dette er ikkje stadfesta.

Fjellvær

Mandag 10. februar 2020

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 11. februar 2020

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Bris fra sør, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS