Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 22.01.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fokksnøflak etter kraftig vind og snø de siste dagene trenger tid til å stabilisere seg. Unngå leområder der det har samlet seg fersk fokksnø de siste dagene.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak i leområder som er dannet de siste dagene trenger litt tid på å stabilisere seg. Det kan være lett å løse ut skred og enkelte steder kan skredene bli store der pålagringen har vært størst. Fortsatt bygeaktivitet med litt snø og vind kan danne nye ustabile fokksnøflak i overflaten. Bygevær kan gi lokale variasjoner.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Dette kan være aktivert etter økt belastning fra fersk fokksnø. Det er usikkert hvor lett dette laget påvirkes, men vær obs på fare for fjernutløsning om du ferdes i fjellet frem til situasjonen er mer oversiktlig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 21. januar 2020

Mandag og tirsdag kom det påfyll av snø, spesielt over 200 – 300 moh hvor det var minusgrader mandag.

Før uværet mandag var det fokksnø av varierende hardhet over tregrensa, mens det på svært vindutsatte steder var avblåst.

Det er observert lag med kantkorn over/under skarelag flere steder i regionen, og der snødekket har vært tynt er det observert drønn. I helgen ble det observert kantkorn både 300 og 600 moh på Kvænangsfjellet.

Tirsdags morgen var det kommet 25 mm nedbør på Skjervøy, mens det er målt 8 mm nedbør i indre deler av Lyngenfjorden siste døgn.

Fjellvær

Tirsdag 21. januar 2020

12 mm i døgnet, opp mot 22 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 22. januar 2020

4-7 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -12 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS