Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 08.01.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det finnes flere vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket. Dette kan være mulig å løse ut enkelte steder der snødekket er tynt og avblåst.
Mildværet tirsdag og onsdag vil trolig føre til at bindingene i fokksnøen stabiliserer seg raskt, men det er store forskjeller innad i regionen. Langs kysten har mildværsgrensen trolig gått opp til ca. 800 moh, mens i indre strøk er den trolig noe lavere. I høyden, eller indre strøk der snøen er tørr, vil det fortsatt være mulig å løse ut fokksnøflak, men disse vil trolig stabilisere seg noe ila. tirsdagen grunnet gunstige temperaturer.
I lavereliggende områder langs kysten kan det gå små naturlig utløste våte skred der snøen er våt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 7. januar 2020

Det kom lokalt mye løssnø i helgen. Tirsdag var det plussgrader og lett regn opp til ca. 600-800 moh. langs kysten, som gir et vått snødekket. Det er kaldere i indre strøk, men også her har mildværet vært tilstede. Snøen er vindpåvirket over mildværsgrensen.

Det er observert lag med kantkorn over, under og mellom skarelag over 600 moh. Det finnes oftest i de øverste 50 cm av snødekket.

Fjellvær

Tirsdag 7. januar 2020

3-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 8. januar 2020

2-5 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS