Snøskredvarsel for Nord-Troms torsdag 16.05.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom der det ligger fokksnø i høyden. Under mildværsgrensa kan det gå enkelte naturlig utløste våte løssnø- og flakskred.

Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Fokksnøflak dannet etter snøvær tidligere i uka vil gradvis stabilisere seg og det ventes at det nå trengs stor tilleggsbelastning for å påvirke disse. Torsdag er det ventet litt ny nedbør og det kan dannes noen små ferske nysnøflak høyt til fjells, mot grensa til Finnmark kan det komme noe mer snø og nysnøflakene kan bli middels store. Under mildværsgrensa kan oppbløting av lag i den nyeste snøen føre til enkelte våte løssnø- og flakskred.
De siste dagene har det kommet litt påfyll av snø over ca. 600 moh, under dette er snøen våt og smelteomvandla, mens i høyden er det trolig vekslende hard skare med vindpakket myk/hard fokksnø. Under 200-300 moh er det lite snø igjen.
Høyt til fjells, særlig i nordlige heng kan det fremdeles være vedvarende svake lag tilstede, men så lenge det eldre snødekket er hardt og gjennomfrosset, utgjør de ikke noe problem.
Det er ikke registrert skredaktivitet de siste dagene.
2 - 4 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra nordvest.
-5 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest., endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen.
-5 °C til 2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Nord-Troms / KÅFJORD

Snø

16.05.2019 kl. 12:12

771 moh

jan arild@obskorps (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jan arild@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jan arild@obskorps

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Svært vanskelig å løse ut 1 - Små N, S, SV, V, NV over 700 moh

Skredfarevurdering

1 Liten Fokksnøflak etter siste dager med påfyll av nysnø i høyden har stabilisert seg svært godt til underliggende lag som består av tykk knivhard skare. Noen små natulig utløste løssnøskred kan forekomme i mellomhøyde, da rundt klipper som er tint frem Det skal mer nysnø og pålagring av fokksnøflak om skredfaren skal øke. Varslet faregrad er for høy

Snødekke

Ikke snøfokk Fuktig Fra 700 moh gennomfuktig snødekke. fersksnø fra de siste dager er fuktig og godt bundet til underliggende lag. Fokksnøflak har stabilisert seg godt. Over 1000 moh tørr fokksnø. Fokksnø ligger i leområder, gammel panserhard skare over rygger. Snøgrense lagdelt snø 600 moh.

Skredaktivitet

16. mai. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 194825

Nord-Troms / KÅFJORD

Snø

16.05.2019 kl. 10:44

11 moh

jan arild@obskorps (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  jan arild@obskorps

Vær

Ikke nedbør 5 °C

ObsID: 194784

Nord-Troms / KVÆNANGEN

Snø

15.05.2019 kl. 16:44

117 moh

Bjørnulf@ObsKorps (****)

Skredaktivitet

15. mai. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet Ø-sida av S-lige halvdel av Kvænangstindane studert med teleskop: Ingen bruddkanter (for skred str 2 eller større) fra i dag eller i går funnet.

ObsID: 194720

Nord-Troms / Holmen

Snø

13.05.2019 kl. 12:37

21 moh

Ingrid@NVE (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Nysnøgrense Kåfjorddalen
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Snøgrense Manndalen (tatt frå Gamanjunni). Lett snøvêr. Ser ikkje ut til å vere mykje vind her. Det har vore mykje snøsmelting i helga.

Snødekke

Nysnøgrense er ca. 500-600 moh i Kåfjorddalen. Nederst i dalane og i bratte fjellsider har det smelta ein god del snø i varmen i helga, og snøgrensa trekk seg litt oppover.

ObsID: 194541

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org