Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 23.04.2019

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Temperaturstigning og regn gjør at naturlige skred ventes å gå på vedvarende svake lag i snødekket. Særlig i ytre strøk. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Stigende temperatur og mye regn mandag kveld og første del av tirsdag vil føre til mye vann i snødekket. Dette vannet kan hope seg opp i lag i snødekket og føre til naturlig utløste våte flakskred. Siden det finnes vedvarende svake lag med stor utbredelse kan skredene bli store. Høy temperatur og mulighet for sol gjør at faren opprettholdes utover dagen, selv om regnet gir seg. Ytre deler av regionen (Kågen/Arnøya) er mest utsatt siden det ventes mest regn der.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 22. april 2019

Lørdag var det mildt og fuktig snøoverflate høyt til fjells. I lavlandet er snødekket gjennomfuktet, mens det over skoggrensa bare er smelteomvandlet i den øverste delen av snødekket. Søndag og mandag ble det litt kjøligere og det kom litt nysnø over ca 600 moh.

Dypt i snødekket finnes det et vedvarende svakt lag av kantkorn dannet i slutten av februar. Laget har stor utbredelse, men det ligger dypt og under hard snø.

Torsdag gikk det et stort skred på ca 500 moh ved Kågtind som var utløst av skilkjører. Skredet løsnet sannsynligvis på det vedvarende svake laget av kantkorn fra februar. Fredag ble det observert flere våte løssnøskred på Arnøya.

Fjellvær

Mandag 22. april 2019

8-12 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Stigende temperatur og regn til topps om kvelden.

Tirsdag 23. april 2019

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør først på dagen og i ytre strøk. En del sol utover dagen, særlig i indre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS