Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 19.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Våte løssnøskred er hovedproblemet, men det finst også vedvarande svake lag. Over snøgrensa vil skredfaren auke i leområder.

Skredfarevurdering

Natt til fredag ventast kjølige temperaturar og nattefrost å stabilisere snødekket. Første del av dagen ventast faregraden å halde seg på 2 - moderat.

Mildvær, vind og litt regn utover dagen vil føre til at snødekket vert gradvis svekka. Det ventast å gå mange naturlig utløyste våte skred i låglandet. På dei høgaste toppane vil det dannast utabile fokksnøflak, spesielt i leheng mot NØ. Høg mildværsgrense og nedbør som regn gjer at dei vedvarande svake laga av kantkorn vil få første gjennomfukting. Her ventes det enkelte store skred.

Det gamle laget med kantkorn fra slutten av februar lurer fortsatt i snødekket, men mildværet ventes ikke å være kraftig nok til å påvirke dette laget i første omgang.

Faregraden ventast å auke til 3 - betydeleg.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. april 2019

Veka starta med ein overgang til mildt vær og periodar med sol. Spesielt sør- og vestvendte sider har blitt mjukare utover dagane, og har fryst på igjen på nettene. Under dette er snødekket gjennomfuka i låglandet. I høgda finnst det stabiliserte fokksnøflak frå bygeveret i helga.

Sør- og vestvendte fjellsider som får sol på seg blir mjukare igjen utover dagen.

Djupt i snødekket finnast det eit vedvarande svakt lag av kantkorn i samband med skare, danna etter mildvêr 23. februar. Laget har stor utbreiing, men det ligg djupt og under hard snø. Mildværet dei neste dagane kan gjere at det etter kvart blir lettare å påverke, spesielt der snødekket er tynt.

Onsdag er det observert enkelte små sjølvutløyste løssnøskred ved Djupvik.

Torsdag formiddag er det observert 7 plussgrader ved Sørkjosen Lufthavn.

Fjellvær

Torsdag 18. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra vest. -5 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. april 2019

3-7 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS