Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 03.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Minkende vind og lite ny nedbør fører til at fokksnøflakene fra de siste dagene får tid til å stabilisere seg. Faren for våte skred i lavlandet er også avtagende pga. gradvis lavere temperatur igjen. Økende vind og nedbør i ytre strøk om kvelden fører til at det da kan dannes ferske nysnøflak i nye leheng.

I store deler av regionen finnes det et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Laget virker mest aktivt i og like over tregrensen. Det er generelt vanskelig å løse ut skred på dette, men det kan fortsatt ikke utelukkes at det kan påvirkes der overliggende snø er tynn og myk.Vær også oppmerskom på at mindre skred i fokksnøen kan utløse større skred ned i kantkornlaget.

Skredfaren er størst i de delene av regionen som har fått mest nysnø de siste dagene.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. april 2019

De siste dagene har det vært periodevis tette snøbyger og kraftig vind fra S-V og mye vindtransport av snø til leområder omkring NØ-Ø. Mest nedbør har det kommet i ytre deler av regionen. I skogen rapporteres det tirsdag om at snødekket er fuktig i overflaten. Gamle skarelag ligger nå stort sett dypt i snødekket, men noen steder i høyden kan det være avblåst ned til skarelaget.

Nede i snødekket finnes mange steder et vedvarende svakt lag med kantkorn over skare dannet etter mildvær 23. februar. Laget har stor utbredelse i et belte i og like over tregrensa, men mange steder ligger det nå beskyttet under et kompakt snølag. Det har siste måneden vært noe skredaktivitet på kantkornlaget.

Lørdag ble det observert et naturlig utløst skred str.2 i tregrensa ved Storslett og noen naturlig utløste skred str.2-3 på Arnøya. Søndag ble det observert skredaktivitet ved Kvænangsfjellet og ved Djupvik.

Fjellvær

Tirsdag 2. april 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 3. april 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS