Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 09.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø etter bygeværet tidligere i uka. Større skred er vanskelig å løse ut, men kan forekomme ved stor tilleggsbelastning.

Skredfarevurdering

Etter snøbyger og kraftig vind tidligere denne uka finnes det fokksnø i innblåste leheng. Fokksnøen har fått tid til å stabilisere seg og skredfaren er avtagende. Det kan likevel være mulig påvirke ustabil fokksnø i enkelte heng. Vind fra nordvest har samlet mest snø i heng mot sør og øst, disse himmelretningene er derfor mest utsatt og det anbefales at man er forsiktig ved ferdsel her. Fortsatt bygeaktivitet på kysten kan gi mer nysnø, spesielt nord i regionen på Arnøya og Kågen. Det er ventet roligere vind enn foregående dager, men med bygene kan det dannes små, ferske nysnøflak i lesider nord i regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. mars 2019

Snøbyger ga mye nysnø i regionen tidligere denne uka. I skogen er snøen løs, mens den er mer påvirket av vind i og over tregrensa. Det kan finnes løsere snø i enkelte isolerte formasjoner. Torsdag og fredag har det vært litt roligere vind og mer skiftende vindretninger, men dominerende vind fra nordvest under bygene tidligere i uka har samlet mest snø i heng mot sør og øst. Over rygger og i vindutsatte områder er det avblåst ned til gammel, hard skare.

Rundt tregrensen er det observert begynnende kantkorndannelse, men dette sees foreløpig ikke på som et skredproblem.

Fjellvær

Fredag 8. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -19 °C til -13 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør stort sett bare lengst i nord.

Lørdag 9. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -23 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til nordøst frisk bris. Nedbør bare lengst i nord.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS