Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 11.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområde der det har samlet seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Periodevis kraftig vind søndag har flyttet på snøen i terrenget og kan ha dannet fokksnøflak i leheng. Størrelsen på disse flakene er avhengig av hvor mye snø vinden har klart å flytte. Områder som har hatt mindre snø tilgjengelig for transport, samt lo-sider hvor det ikke er fersk, vindtransportert snø, er mindre utsatt. Snøbyger fra vest utover kvelden kan gi litt påfyll av snø. Dette kan danne ferske nysnøflak, men disse ventes ikke til å bli store. Skredfaren er størst nord i regionen. I Kåfjord ventes faregraden å være 1 - liten.

Det finnes kantkornlag i snødekket, spesielt der hvor snødekket er tynt. Det har til nå vært lite signal på at vedvarende svake lag er et skredproblem. Det ventes at eventuelle vedvarende svake lag er vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. februar 2019

Vind av frisk bris styrke søndag, stedvis opp til liten kuling, har jobbet med snøoverflaten. Over tregrensen er den vindpakket og hard mange steder. Forrige uke kom det 5-30 cm snø i regionen, mest ved på Arnøya og nord i regionen. Denne snøen som kom med litt vind fra S og V, ble før helgen observert til å være stabil. Men vind og dannelse av ferske fokksnøflak kan nå ha endret situasjonen noe. Lengre ned i snødekket finnes hardere fokksnø etter sterk vind fra S og SØ i månedskiftet.

Det er observert begynnende kantkorndannelse under hard fokksnø i det gamle snødekket. Det har foreløpig vært lite faretegn fra slike vedvarende svake lag. Stabilitetstester tilsier disse at lagene er vanskelig å påvirke.

Det er ikke rapportert om fersk skredaktivitet siste 3 døgn.

Fjellvær

Søndag 10. februar 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 11. februar 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til bris fra nordvest om kvelden. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Snøbyger fra vest om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS