Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 11.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile forhold på grunn av store nysnømengder og vind. Naturlig utløste skred kan ventes.

Skredfarevurdering

Nysnø og kraftig vind vil gi mye ustabil fokksnø i terreng som samler snø og i leheng, hovedsakelig mot NØ-SØ. Enkelte store naturlig utløste skred kan forekomme, særlig i de områdene som får mest nedbør. Lavere temperatur fører til at faren for våte skred i lavlandet avtar, men fersk ustabil fokksnø kan dannes også her. Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. 
Om ettermiddagen øker vinden og det ventes stor transport av snø inn i leområder, vesentlig mot SØ-S. Dette kan føre til enkelte naturlig utløste skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 10. januar 2019

Søndag var det mildt i regionen med regn opp til 800-1000 moh. Etter det ble det kaldere igjen og det har kommet en god del snø. Det har kommet mest nedbør i ytre strøk av regionen.
Torsdag formiddag ble det observert at sterk vind fra S har flyttet mye snø inn i lesider. Det er avblåst over rygger og gammelt skarelag kommer frem i vindutsatte områder. Den ferske fokksnøen i leområder er fuktig og virker å ha stabilisert seg godt.

I slutten av forrige uke ble det observert at det hadde begynt å danne seg kantkorn i terrengformasjoner med tynt snødekke.

Torsdag er det observert noen ferske, naturlig utløst str 4 skred i V-vendt terreng ved Sorbmegaisa ca 800 moh.

Fjellvær

Torsdag 10. januar 2019

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sør, endring til liten storm fra sørvest om formiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Kortvarig mildvær høyt til fjells om ettermiddagen, om kvelden snøbyger igjen.

Fredag 11. januar 2019

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten storm fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Ytterligere økende vind om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS