Snøskredvarsel for Nord-Troms søndag 29.03.2020

3
Betydelig
Publisert:

Fortsatt bygeaktivitet og mye vind vil danne ferske flak i leheng som er lett å løse ut. De områdene som får mest nedbør vil være mest utsatt.

Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø og utløpsområder under slikt terreng.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Søndag ventes det fortsatt bygeaktivitet og periodevis mye vind. Dette vil danne ferske flak i overflaten i løpet av dagen. Det kan også finnes ustabile flak fra lørdag. Skredproblemet med fersk fokksnø vil være mest fremtredende der det kommer mye snø med bygene og i leheng for nordvestlig vind. Bygevær kan gi usikker og ujevn mengde nedbør, skredfaren kan derfor variere innad i regionen. På grunn av kalde temperaturer etter mildvær, kan det noen steder ligge til rette for rask dannelse av kantkorn mellom mildværsskare og ferske snø (under 500 - 600 moh.). Dette er ikke et bekreftet skredproblem, men vær likevel litt obs på dette.
Siden forrige søndag har det vært mildvær og nedbøren har vekslet mellom regn, sludd og snø i lavlandet. Opp til ca. tregrensa er snødekket generelt påvirket av fukt, men vil nå ha tørr snø i overflaten. Stabil vind fra sørvest frem til fredag har akkumulert snø i nordøstvendte leområder. Lørdag endret været seg til byger og vind fra nordvest, fersk snø har derfor akkumulert i sørøstvendte leområder.
Det ventes at fokksnøen fra været frem til fredag stort sett har stabilisert seg raskt. Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag fra januar. Det ligger trolig stort sett dypt i snødekket og er vanskelig å påvirke, spesielt nå som det blir kjøligere og snødekket fryser til i lavere høyder.
Natt til fredag gikk det et stort skred fra Kjedalsaksla ved Arnøyhamn. På Uløya løsnet det noen naturlig utløste skred torsdag i hellinger mot nordøst.
10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra nordvest.
-13 °C til -6 °C på 1100 moh.
Skyet.
Om kvelden nordvest sterk kuling.

For oppdatert værvarsel se yr.no
12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra nordvest., endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-14 °C til -9 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Nord-Troms / Gáivuotna

Snø

28.03.2020 kl. 17:34

586 moh

jan arild@obskorps (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jan arild@obskorps

Snødekke

Ca 10 cm nysnø siden formiddag. Avblåst over tregrensa og myke Fokksnøflak i le for V/NV vind

ObsID: 226076

Nord-Troms / Gáivuotna

Snø

28.03.2020 kl. 11:20

496 moh

jan arild@obskorps (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  jan arild@obskorps Kommentar:  NV vind og snøbyger. Enkelte solgløtt inn i mellom
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  jan arild@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jan arild@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jan arild@obskorps

Skredfarevurdering

3 Betydelig Kommet rikelig med nysnø kombinert med sterk vind fra NV som har gitt pålagring av ustabile Fokksnøflak i leheng. Fortsatt snøbyger med vind fra NV/V gir ytterligere pålagring. Skredfaren vil fortsatt være betydelig med pålagring av fersk fokksnø i leområder for vind fra NV Varslet faregrad er riktig

Vær

Snø fra NV ↘

Snødekke

Moderat snøfokk 30 cm nysnø Tørr Det er kommet mye nysnø kombinert med vind fra NV. Pålagring av myke Fokksnøflak i leområder. Over tregrense har vinden flyttet mye av nysnøen. Virker å være noe avblåst over rygger i høyden

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 3 - Store Ø, SØ, S over 300 moh

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 226023

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org