Snøskredvarsel for Lyngen torsdag 29.04.2021

3
Betydelig
Publisert:

Kraftig vind og snø gir økende skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø og utløpsområder under slikt terreng.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Skredfaren er økende. Vind opptil kuling og mye nysnø fører til at det bygger seg opp større fokksnøflak i flere leheng. Disse vil det være lett for en skiløper å løse ut, og der det har kommet mest snø de siste dagene kan man løse ut store skred. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme. Det skal svært mye til for å påvirke kantkornlag dypt i snødekket ettersom det overliggende snødekket har frosset til og blitt veldig kompakt.
De siste dagene har det kommet en del nysnø som har lagt seg over et kompakt lag med smelteskare. Nysnøen er noen steder blitt fuktet i overflaten av sola, andre steder er den bundet til myke flak, mens det også finnes tørr løssnø flere steder. I bratte solhellinger består det gamle snødekket av smelte/fryse-skare til topps, mens det i skyggesider er tørt snødekke fra ca 700 moh.
Det finnes flere vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket over ca. 700 moh, men etter mildværet i midten av april og påfølgende gjenfrysing skal det nå svært mye til for å påvirke disse. Det er også observert lag av små kantkorn høyere i snødekket ved Kjostindane. Dette er ikke vurdert til å være et skredproblem nå, men har usikkerhet knyttet til utbredelse og egenksaper.
2 - 4 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest., endring til liten kuling fra nordvest om kvelden.
-11 °C til -4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Snøbyger fører til lokale variasjoner i nedbør og vind.

For oppdatert værvarsel se yr.no
15 - 20 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra nordvest., endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen.
-11 °C til -2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Snøbyger fører til lokale variasjoner i nedbør og vind.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lyngen / Lyngen

Snø

29.04.2021 kl. 21:53

177 moh

Finn@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 7 Av:  Vær Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  Ny bygge på vei in fra nord
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 7 Av:  Vær Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  Et lite opphold! Fineste det har vært i dag
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  100 meter over havet
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  20 meter over havet. Her var det ingen snø på forrige obstur
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  30-50cm fuktig nysnø.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  Her på 150 meter ett lite fokksnøflakk.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 7 av 7 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Finn@obskorps

Skredfarevurdering

3 Betydelig Mye nysnø og mye vind transport. Dårlig vær har begrenset hvor mye jeg har vært høyt til fjells denne uka, men det vil være svært lett å løse ut skred der det samles fersk fokksnø. Er gunstig temperatur for stabiliseringen men skredfaren vil være betydelig så lenge vinden blåser og det kommer mere snø. Vil ta lenger tid for stabilisering i høyden der det er kaldere temperaturer Varslet faregrad er for lav Tror vi kan beholde fg3 en dag til mens været pågår. Full vinterstemning her i nord Lenangen. Har ikke vært høyt til fjells pga av været, men det i seg selv er en indikasjon på at det er mye vindtransport :)

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Svært lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV over 200 moh Gunstig temperaturer for rask stabilisering i fokksnøenmen, men lett å løse flakk der det er fersk pålagret fokksnø. Det er mye ny snø tilgjengelig for transport og vindtransport er pågående.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Fylket/varslingsregion

Vær

Ikke nedbør -2 °C 9 m/s fra N ↓ 100% skyer Byggevær. Har vært tett heledage . Men først rundt kl 20 har det begynt å lette litt med tidvis sikt opp til fjelltoppene og over ulsfjorden. Har kommet ca 10-20cm nysnø siste 24 timer. Skiftende vindrettning utover dagen. Våknet til vind og bygger fra sør men når er det dominerende fra nord

Snødekke

Lett snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 0 moh Vindpakket myk Tørr Har kommet 30-50 cm snø siden søndag. Det som kom tidligere i uka er fuktig 1F RG som er got bundet til MF det våte MF laget under. Op på dette er det ca 10-20cm F tørr PP med et mykt ffokksnøflak i overflatten. Er tørr snø og vindtransport fra 0meter men meste fra ca 200 meter at det er merkbar flakk.

ObsID: 270613

Lyngen / Fv. 7900 Holmbuktura

Snø

29.04.2021 kl. 20:54

14 moh

skred@Geopraevent/Wyssen-TFFK (A)

Skredhendelse

29. apr 20:51 Ukjent Ukjent Naturlig utløst V-vendt Skredet startet på 694 moh og sluttet på 309 moh Ukjent Tjeldvågbukta eller Storura Hendelsen er detektert automatisk. Koordinater for start- og stopposisjon er beregnet automatisk og kan avvike fra korrekt posisjon. Skredet er detektert av dopplerradar som måler hastighet, signalstyrke og varighet på skredbevegelsen som er innenfor radarens måleområde. Størrelsen på skredet er beregnet ut fra disse parameterne. Skredet varte ifølge målingene i 150 sekunder.

ObsID: 270609

Lyngen / Fv. 7900 Holmbuktura

Snø

29.04.2021 kl. 20:38

14 moh

skred@Geopraevent/Wyssen-TFFK (A)

Skredhendelse

29. apr 20:36 Ukjent Ukjent Naturlig utløst V-vendt Skredet startet på 688 moh og sluttet på 549 moh Ukjent Tjeldvågbukta eller Storura Hendelsen er detektert automatisk. Koordinater for start- og stopposisjon er beregnet automatisk og kan avvike fra korrekt posisjon. Skredet er detektert av dopplerradar som måler hastighet, signalstyrke og varighet på skredbevegelsen som er innenfor radarens måleområde. Størrelsen på skredet er beregnet ut fra disse parameterne. Skredet varte ifølge målingene i 46 sekunder.

ObsID: 270608

Lyngen / Fv.868 Polljellet

Snø

29.04.2021 kl. 20:22

1 moh

Geopraevent/Skred.AS-TFFK (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 3 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Troms og Finnmark fylkeskommune Kommentar:  Bildet er lastet opp automatisk som følge av skreddeteksjon i Pollfjellet.
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 3 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Troms og Finnmark fylkeskommune Kommentar:  Bildet er lastet opp automatisk som følge av skreddeteksjon i Pollfjellet.
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 3 av 3 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Troms og Finnmark fylkeskommune Kommentar:  Bildet er lastet opp automatisk som følge av skreddeteksjon i Pollfjellet.

Skredhendelse

29. apr 20:16 Ukjent 4 - Svært store Naturlig utløst SØ-vendt Skredet startet på 633 moh Brattheng @ Pollfjellet - Geitlirenna Hendelsen er detektert automatisk. Koordinater for start- og stopposisjon er beregnet automatisk og kan avvike fra korrekt posisjon. Skredet er detektert av dopplerradar som måler hastighet, signalstyrke og varighet på skredbevegelsen som er innenfor radarens måleområde. Størrelsen på skredet er beregnet ut fra disse parameterne. Skredet varte ifølge målingene i 311 sekunder.

ObsID: 270606

Lyngen / Lyngen

Snø

29.04.2021 kl. 19:16

3 moh

Finn@obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Finn@obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Finn@obskorps

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Mye vindtransport. Vindretningen har endret i løpet av dagen. Blåste fra sør tidligere i dag, så har det blåst fra vest og tilslutt fra nordvest

Vær

Snø -1 °C 8 m/s fra NV ↘ 100% skyer Temperaturen har variert rundt null i dag, men all nedbør har kommet som snø. Endrende vindrettning i løpet av dagen. Har vært lavt og tett skydekke heledage . Kommet 5-15cm nysnø ved havnivå.

Snødekke

Kram fuktig nysnø ved havnivå. Har kommet snø hverdag siden søndag kveld men det har smeltet bort hver dag ved veien fram til torsdags morgen. Har akkumulerer mere snø i fjellet.

ObsID: 270612

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

29.04.2021 kl. 15:02

20 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Stort snøfall

ObsID: 270589

Lyngen / Tromsø

Snø

29.04.2021 kl. 10:32

462 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  martin@svv

Skredfarevurdering

2 Moderat Var ikke over 550 moh idag, og vurdering herfra har derfor begrenset verdi. Lite vind og ingen opplagte skredproblem opp til 500 moh. Markant endring til myke nysnøflak fra 500 moh. En del løssnø i terrenget, skredfaren er derfor sensitiv for vind, spesielt i høyden hvor snøen er tørrere. Pågående vær gir dermed økende skredfare, og det vil trolig være lett å løse ut skred i le-området i høyden. Kanskje også ett og annet naturlig utløst skred kan forekomme. Skredstørrelse vil variere med snømengdene bygeværet gir oss, og litt vanskeligere øvelse å gjette på. Forventer at toppen av skredfaren er i ettermiddag/kveld, med gradvis stabilisering gjennom neste døgn, men litt avhengig av vind og nedbørsmengder. Varslet faregrad er riktig Fint varsel med beskrivende skredfarevurdering.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 1 - Små NØ, Ø, SØ, S, SV over 500 moh Antar mulighet for større skred i høyden under pågående vær, men der har jeg ikke vært.

Notater

Kombinert observasjonstur med annet oppdrag.

Faretegn

Ferske sprekker Kun opp mot toppen, på 545 moh.

Fersk vindtransportert snø Kun opp mot toppen, på 545 moh.

Vær

Snø -1,5 °C 9 m/s fra V → 100% skyer Svake byger med lett snøvær. Fra stille på 500 moh til lett snøfokk og frisk bris på toppen av Storkollen, 545 moh. Virker som om været er i endring.

Snødekke

Lett snøfokk Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr 100 moh: 50 cm råttent snødekke i skogen. I overflaten, 5 - 10 cm nysnø over brytende skare. 200 moh: 90 cm råttent snødekke i skogen. I overflaten, 10 cm nysnø over skare. Bærende skare for skiløper fra denne høyden. Fra 500 moh: 20-30 cm kald/hvit snø over skare. Kram, finkornet snø ned mot skare med gode bindinger. Myke nysnø-flak i overflaten, bryter i små flak på nysnø 10 - 15 cm fra overflaten. Klarte ikke identifisere nydannet kantkorn i det øverste snødekket.

Snøprofil

12 cm F PP 2 mm D, 3 cm 4F RG 1 mm M, 22 cm P MFcr M, 42 cm 1F MFpc 2 mm W Noen tynne islag., 4 cm 1F MF 6 mm W, 20 cm P RG/MF 1 mm M-W, 5 cm 1F MF/DHxr 3 mm W 0 °C @ 0 cm, 0 °C @ 50 cm, 0 °C @ 108 cm Isotermt, men ikke homogent.

ObsID: 270563

Lyngen / Lyngen

Snø

28.04.2021 kl. 14:17

543 moh

LyngenDavid@ObsKorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

1 Liten Solid snøpakke i bunn, med tørr nysnø over. Ingen faretegn bortsett fra nysnø. Er det bratt nok skuffer den ubundne snøen. Det kommer mer snø, så vil den flytte på seg og gi oss fokksnøproblemer.

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 500 moh Skuff, men obs når det dannes fokksnø.

Faretegn

Stort snøfall Område: Fylket/varslingsregion. Beskrivelse: 25-30cm tørr/lett nysnø.

Vær

Snø -6 °C 2 m/s fra N ↓ 90% skyer Lette snøbyger. Vindstille.

Tester

CTN God

Snødekke

130 cm totalt Ikke snøfokk 25 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 500 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Nysnø har kommet uten vind, og dekker terrenget jevnt. Opp til 500moh ligger den på vått underlag, over 500 på bærende skare. Mye snø tilgjengelig for transport.

Skredaktivitet

28. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Overskyet over 800m.

Snøprofil

22 cm F PP D, 28 cm P MFcr M, 78 cm 1F MF M -1,1 °C @ 10 cm, -0,4 °C @ 20 cm, -0,2 °C @ 30 cm, -0,1 °C @ 40 cm, -0,1 °C @ 60 cm, -0,1 °C @ 80 cm, -0,1 °C @ 120 cm

ObsID: 270472

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

28.04.2021 kl. 12:55

20 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 270466

Lyngen / Lyngen

Snø

28.04.2021 kl. 12:00

826 moh

NielsSemb (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  NielsSemb Kommentar:  Lett vindpåvirket løssnø
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  NielsSemb
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Ferske sprekker Område: På dette stedet

Tester

CTM12@30cmQ2 Middels

Snødekke

160 cm totalt Lett snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr

Snøprofil

30 cm 4F, 1 cm P, 10 cm 4F, 60 cm P 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 270476

Lyngen / Lyngen

Snø

27.04.2021 kl. 13:47

623 moh

Patrik@ObsKorps (****)

Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 1 av 1 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Patrik@ObsKorps Kommentar:  10 cm nysnö på skare. Skaren går til topps.

Skredproblem

Tørre flakskred Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ over 900 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Fg 2 pga fokksnø. Mulig det er samlet over 30 cm oppå skare i noen heng. Ellers meget stabilt etter gjenfrossingen forrige uke.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør 0 °C 3 m/s fra V → 50% skyer

Snødekke

240 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm)

ObsID: 270349

Lyngen / Lyngen

Snø

27.04.2021 kl. 11:24

1192 moh

Michael@nortind (**)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Michael@nortind Kommentar:  Nysnø, med kanting i nedkant

Vær

Snø -10 °C

Snødekke

Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Mye nysnø her. Mer eller mindre ubundet til skaret på 1300. Gravde litt på dette punktet. Fant begynnene kantkorn i overgang nysnø fra siste døgn og eldre nysnø. Og begynnene kant over mildværsskaren. Får ikke noe propagering i lagene på ECT enda.

ObsID: 270373

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

27.04.2021 kl. 08:44

20 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 270300

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

26.04.2021 kl. 17:44

20 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 270258

Lyngen / Tromsø

Snø

26.04.2021 kl. 12:22

431 moh

Elise@MET (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Elise@MET Kommentar:  Tåke mellom bygene
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Elise@MET
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Elise@MET Kommentar:  I skogen under 200. Tørr nysnø over råtten fuktig smelteomvandlet snø.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV

Skredfarevurdering

2 Moderat Var ganske solid snødekket der jeg gikk idag. I bunn var snøen fortsatt råtten og kan nok tråkkes lettere ut i bratt terreng. Eller er det nysnø og vind som gir størst problem. Er nok mer opp i str 2 andre stedet enn akkurat der jeg var idag . Kommer en del nysnø og vinden tar nok litt mer tak i høyden. Virker som det vil stabiliseres ganske raskt. Varslet faregrad er riktig

Vær

Snø -1 °C 5 m/s fra NV ↘ 100% skyer Skifter mellom snøbyger, tåke og litt opphold

Faretegn

Ingen faretegn observert

Tester

LBT@45cmQ3 Svært vanskelig å få respons. Gikk i et lite sjikt av noe mykere smelteomvandla snø.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 30 moh. Snøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr 3 grader ved bilen, snø/sludd. Opp til ca 200 ligger relativt tørr nysnø over ganske råtten smelteomvandla snø, over dette har laget blitt kaldere under og mye mer solid. Klarte ikke se tegn til overflatekant der jeg var idag.

Skredaktivitet

26. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snøprofil

13 cm F PP D, 90 cm 1F-P MF D Litt vekslende hardhet, men ganske så solid pakke Utrolig "kjedelig" profil. Temperatur mellom -0.1 og -0.2 gjennom hele profilen

ObsID: 270237

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org