Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 09.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred er ventet i soleksponerte brattheng.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak fra siste dager vil gradvis stabilisere seg, men kan fortsatt være lett å løse ut, særlig høyt til fjells der temperaturen er lavere og stabiliseringen tar lenger tid. Etter nedbørsmengdene tidligere i uken kan enkelte skred i fokksnøen bli store.

Solskinn utover dagen vil kunne løse ut skred i sørvendte heng.

Det vedvarende svake kantkornlaget i høyder over ca 700-900moh vedvarer, og på steder med tynnere snødekke høyt til fjells vil det kunne være mulig for skiløpere å løse ut dette laget. Skred på dette laget kan bli svært store, men generelt er dette laget vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 8. april 2021

Det er kommet mye nysnø som dekker den gamle smelteomvandlede snøen under skoggrensen. Høyere opp er snødekket mer lagdelt med fokksnøflak, og innslag av tynne skarelag opp til 600-700 moh. Stedvis er det 20-30cm løs snø på overflaten.

Over ca 700 moh finnes det et markant kantkornlag nede i det gamle snødekket. Laget ligger dypt begravd og er generelt vanskelig å påvirke.

Tirsdag og onsdag er det blitt detektert flere middels, store og et par svært store naturlig utløste skred av automatiske stasjoner i Lavangsdalen, Holmbuktura, og ved Pollfjellet.

Onsdag morgen er det kommet opp mot 30 cm nysnø i regionen. I slutten av påsken ble det observert begynnende kantkorndannelse mellom siste mildværsskare og fokksnø vest i regionen, men det er ikke kjent at dette har gitt skred eller faretegn, så det er ikke vurdert som et aktivt skredproblem.

Fjellvær

Torsdag 8. april 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 9. april 2021

Oppholdsvær. Bris fra sør. -19 °C til -5 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS