Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 21.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå område med fersk fokksnø. Vinden dreier, og snø som ligger på bakken fra før, vil blåse inn i nye leområder.

Skredfarevurdering

Søndag dreier vinden på nordvest og snøbygene fortsetter. Dette vil skape ferske fokksnøflak i flere leheng. Skredfaren vil være høyest i de områdene som får mest snø. Fokksnøflak fra tidligere i uken vil i større grad ha stabilisert seg.

Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men mindre skred i fokksnøen kan enkelte steder være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 20. mars 2021

Mildværet på fredag gikk opp til ca 700moh og i høyder under dette er snøoverflaten mange steder fuktig eller tilfryst. Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner og under tregrensen fortsatt finnes ubunden snø. Det kraftige mildværet i slutten av februar gjennomfuktet det gamle snødekket opp til ca. 500 moh.

I høyden finnes er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men over dette finnes det fortsatt enkelte kantkornlag i det gamle snødekket.

Fredag har det blitt automatisk detektert naturlig utløste skred i både i Holmbuktura og fra Pollfjellet. Lørdag morgen ble flere skred automatisk detektert i Lavangsdalen.

Fredag ble det observert kraftig snøfokk i fjellet øst i Lyngen. Det ble også observert drønn i fersk fokksnø på rundt 450moh ved Kjosbreen.

Fjellvær

Lørdag 20. mars 2021

10-12 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke. Lavere temperatur utover dagen.

Søndag 21. mars 2021

6-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS