Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 12.02.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Stor skredfare. Unngå skredterreng. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig og store naturlig utløste skred er sannsynlig.

Skredfarevurdering

Det ventes svært mye nedbør og kraftig vind i hele regionen første del av fredagen, og skredfaren øker. I leheng vil store mengder snø pålagres over vedvarende svake lag i snødekket, og naturlige utløste skred kan forventes. Skred kan også gå i den ustabile ferske fokksnøen. Fjernutløsning av skred er mulig og i leområder med mye snø kan eventuelle skred bli store.

Det er fortsatt et komplekst snødekke med flere vedvarende svake lag både over og under gammel skare og stor lokal variasjon i utbredelse og egenskaper. Selv i skogen er det rapportert faretegn og enkelte flakskred, så ta konservative veivalg også ved skogkjøring. Drønn, skytende sprekker, og ferske skred er gode indikator på at disse lagene er til stede, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. februar 2021

Siste uken har det kommet en god del snø i regionen. Vind fra nordlig sektor har flyttet mye av nysnøen inn i leheng og dannet fokksnøflak. I skogen er det stort sett myke til svært myke flak over et svært potent kantkornlag nær bakken

Under et tynt skarelag fra desember ligger et lag med godt utviklede kantkorn. Dette finnes mange steder over ca. 300-400 moh, men det er stor variasjon i utbredelsen og egenskapene til dette svake laget. Det rapporteres også om et svært lettpåvirkelig kantkornlag nær bakken i skogen mange steder i regionen.

Torsdag er det observert et stort naturlig utløst skred på sørøstlige siden av Tromsdalstind. Det er også registrert flere middels og muligens et stort naturlig utløst skred i Lavangsdalen, samt observert noen naturlig utløste middels store skred i østvendte heng i Nakkedalen. Tirsdag ble det utløst flere små skred av myke flak i skogen rett nord for Lyngseidet på 200-300 moh.

Det observeres daglig drønn i snødekket, både over og under skoggrensa. I helgen ble det også observert skytende sprekker i skoggrensa ved Lyngseidet.

Fjellvær

Torsdag 11. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 12. februar 2021

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS