Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 08.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til bratte områder med fokksnø. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det er et komplekst snødekke med flere vedvarende svake lag som kan variere mye på korte avstander. Dette fører til at det er svært vanskelig å gjøre vurderinger av skredfaren, da snøens stabilitet også varierer mye.
Fjernutløsning av skred er mulig. For en skiløper er det lettest å løse ut skred der fokksnøflakene er tynne og/eller myke.

Det ventes fortsatt enkelte snøbyger og litt vind fra omkring nord, så det vil pålagres mer fokksnø i de samme lehengene som har fått mye snø den siste uka. Dette vil opprettholde den ustabile situasjonen der det stedvis er svært lett å løse ut skred. I leområder med mye snø kan evt skred bli store.

Det er ikke observert like mange faretegn i østlige deler av regionen, men en konservativ tilnærming til skredterreng anbefales også der.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. februar 2021

Den sist uka har det kommet en god del nysnø i regionen. Periodevis kraftig vind fra nord har flyttet mye av nysnøen inn i leheng og dannet fokksnøflak.

Før dette snøfallet var snødekket preget av store variasjoner. Noen steder bestod det gamle snødekket av harde fokksnøflak, andre steder var det avblåst ned til bakken eller gammel skare, mens i mer vindskjermet terreng lå det løs kantkornet snø på overflaten.

Under et tynt skarelag fra desember ligger et lag med godt utviklede kantkorn. Dette finnes mange steder over over ca. 300-400 moh, men det er stor variasjon i utbredelsen og egenskapene til dette svake laget.

I skogen og i lune formasjoner i høyden finnes det også nedføyket kantkorn like under fokksnøen.

Foreløpig virker det som om vedvarende svake lag er mest utbredt i vestlige deler av i regionen.

Torsdag ble det fjernutløst et par små skred på Fagerfjellet, lengst vest i regionen. Det er det også observert mange drønn og ferske sprekker i dette området i helga. Det er automatisk detektert flere naturlig utløste skred i Holmbuktura de siste dagene.

Lørdag ble det observert skytende sprekker i leområde ved skoggrensa ved Lyngseidet.

Fjellvær

Søndag 7. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nord. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Mandag 8. februar 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS