Snøskredvarsel for Lyngen lørdag 23.01.2021

3
Betydelig
Publisert:

Om du som skiløper oppsøker sammenhengende og god snø for skikjøring, vær obs på at det typisk er der skredproblemet er tilstede. Fjernutløsning mulig.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø under skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det har nylig vært snøtransport inn i leområder, der kan det være lett løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn. Merk at det er mulig å fjernutløse skred. Størrelsen på skred som kan løses ut vil variere etter hvor mye fokksnø som ligger over det vedvarende svake laget. Etter hvert vil snøoverflaten bli vindherjet og hardere, og det vil være vanskeligere å påvirke svake lag, men skred vil fortsatt være mulig. Skredproblemet kan finnes i mange ulike himmelretninger.
De siste dagene har kraftig vind fra sørøst flyttet tilgjengelig løs snø over i leområder. Turbulent vind kan ha avsatt snø i ulike himmelretninger. Det kan også finnes eldre fokksnøflak i andre himmelretninger etter litt snø og bygevær sist helg. Rygger og andre vindutsatte terrengformasjoner er avblåst.
Det finnes ulike lag med kantkorn i snødekket. Den siste uka er det observert drønn og oppsprekking som knyttes kantkornlag til flere steder i regionen. Et lag består av kantkorn under skare, og dette har blitt observert hovedsakelig over 400 moh. Fredag ble det også observert at fersk fokksnø kan ligge over nedføyket kantkorn i skogen og rundt tregrensen. Denne observasjonen ble gjort i Lavangsdalen.
Det er generelt lite snø i regionen for årstida. Observasjoner tyder på mer snø på vestsida av Lyngsalpene.
0 - 2 mm nedbør i døgnet.
Liten storm fra sørøst.
-22 °C til -14 °C på 1100 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 2 mm nedbør i døgnet.
Stiv kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra sørøst om kvelden.
-24 °C til -13 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.
Sterkest vind utsatte steder.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lyngen / Balsfjord

Snø

23.01.2021 kl. 14:50

465 moh

Martin_S@obskorps (***)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Drønn og skytende sprekker i K rgwp fra Frank i forsenkninger som samler snø. Ligger på 5-10cm 20/1 FCsf godt utvikla, gir glatte brudd.

Tester

ECTP11@40cmQ1 Dette flaket hade allerede kollapset en gang da vi gikk ut på det, men responderte uansett på ECT.

Snøprofil

40 cm K RG D Fokksnø fra Frank 21-22/1. Flaket varierer i tykkelse fra 0 til 50+cmover terrenget her da østan strykt over fjellsiden å sidolastet., 0,2 cm I IFrc D Snerk dannet 20/12, veldig tynn i dette området., 5 cm F/F+ FCsf 2 mm/3 mm D 20/12 FCsf, ovre halvdel, 5 cm F+/F FCsf 2 mm/3 mm D 20/12 FCsf, nedre halvdel. Legger inn det sånn her for å vise at det var løsere i over og underkant av dette laget, og at mitten er litt fastere. Størst kantkorn finnes i over og underkant., 10 cm K MF 1 test knyttet til snøprofilen Profil tatt i NNV liten forsenking som har samlet snø fra Frank. Ellers er det likt mange plasser i dette området. Der det inte samlet snø er øverste flaket ikke tilstede. NB dette er et godt stykke fra tredgrens.

ObsID: 251468

Lyngen / Lyngen

Snø

23.01.2021 kl. 14:02

959 moh

FrodeHansen@ObsKorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps Kommentar:  Tildels store hulrom under fokksnøen. Flaket vil nok bruke en dag eller to før det er stabilt.
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps Kommentar:  Små felt fra tregrensen og ned med ferske flak som trives dårlig med belastning. Selv om laget under er tykt (>5cm) propagerer det svært godt. Det har nok med egenskapene til flaket å gjøre.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps Kommentar:  Tråkker man på slike flak får man seg en seilartur.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps Kommentar:  Mot vsv.

Notater

I område jeg gikk i er det nok fg1, men i mer skjermede områder og i leheng er det nok ustabilt.

Faretegn

Ferske sprekker Område: På dette stedet. Beskrivelse: Små felt av fokksnø sprekker kontant ved belastning. Det svake laget er nedbrutt nysnø og/eller små kk.

Vær

Ikke nedbør -18 °C 12 m/s fra S ↑ 80% skyer Fortsatt kraftig vind i høyden. Kommer i rosser på 2-3 minutter.

Snødekke

Ikke snøfokk Skare Tørr Gradvis bedre skiføre fra 200 moh. Skare er dominerende opp til 1041 (toppen jeg var på i dag). Hele turen gikk i lo-sider og det meste var kraftig erodert. Stedvis har det gamle skarelaget gått i oppløsning på grunn av vinden og der ligger det tykke lag med kantkorn i overflaten. Fra 600 moh og opp er det fortsatt felt og lommer med kraftig erodert fokksnø. Vinden har på sine steder fått tak under skaresnøen og har laget svært ustabile skareflak som er litt skummel å tråkke på oppi bratta. Man seiler kontant avgårde når man belaster flaket.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Svært lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SV, V, NV

ObsID: 251483

Lyngen / Tromsø

Snø

23.01.2021 kl. 12:25

679 moh

Andreas@TFFK (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Andreas@TFFK Kommentar:  Flere lag med skare og kantkorn. ECTP2@20cmQ1
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 2 av 3 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Andreas@TFFK Kommentar:  Tynt med snø i fjellet.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Ingen faretegn observert

Tester

ECTP2@20cmQ1 Dårlig Tykk beskytende skare over lag som går i brudd. Dvs ved isolering er det lett å påvirke dette lag.

Skredfarevurdering

2 Moderat Hadde ingen drønn eller skytende sprekker. Stedvis bærende vindskare og stedvis lommer med ubundensnø. Tipper det nå er mange områder med hard vindskare over lag med kantkorm under og at det ikke er så enkelt å påvirke disse. Itilegg til at noen heng allerede har rast ur. Slik at sannsynlighet for skredutløsning har minket etter stormen frank. Økende menger med kantkorn og begerkristaller. Skarelag omdannes til kantkorn?

Snøprofil

0,2 cm K IF

ObsID: 251475

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

22.01.2021 kl. 13:39

8 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

1 Liten Liten skredfare (vurdert fra veg). Lite nedbør. FV7900 Holmbuktura - er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Pga værtype.

Vær

Ikke nedbør -10 °C Ura (0moh) kl 13:39 1 cm nysnø akkumulert siste 3 døgn. Snøfokk siste 2 døgn.

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv7900 Holmbuktura - ,

ObsID: 251300

Lyngen / Lyngen

Snø

22.01.2021 kl. 13:15

819 moh

FrodeHansen@ObsKorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps Kommentar:  Skred fra vindtranp. Det er normalt at det går skred her etter vinden har flytta på snøen. Skredet treffer den stengte delen av veien.

Vær

Ikke nedbør -20 °C 30 m/s fra SØ ↖ 90% skyer I følge måler like over skredet.

Skredaktivitet

22. jan. 12-18 (+01:00) Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Få bratte heng. Ø

ObsID: 251292

Lyngen / Balsfjord

Snø

22.01.2021 kl. 11:12

471 moh

Martin_S@obskorps (***)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Bruddkanten på sitt tykkeste, rundt 30cm.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Martin@obskorps
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 3 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Oversikt bryddkant
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  20/12 FCsf er godt voksne nå, kan tenke meg at det er DH i der med men det var ikke stemning for å stå med lupe.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Sprekker under skoggrensa, rg på FCsf
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Snøførdelning i tredgrens. Notere vindtransportert kvist i nedre høyre hørn. Vindkasten var ikke noe spøk idag.
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Skytende sprekker i skogen, dette var veldig utbredt
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martin@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 9 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martin@obskorps

Skredaktivitet

22. jan. I løpet av dagen (+01:00) Tørre flakskred Ett (1). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. N, NØ, SV, V, NV. Over 200 moh Får ikke lagt til mer info på skredhendelsen, så jeg skriver her. Natulig utløst flakskred, can 20m brett og 10-20m langt, bruddkant mellom 5 och 40cm. Dette skredet såg veldig ferskt ut med tanke på hvor mye snøfokk det er, kan ikke være mer enn noen timer gammelt. K hard RGwp i flaket, har gått på tynt lag FCsf på skare. Dette laget gir veldigt glatte brudd vid isolering, och fikk ECTP15sc til tross for tykkt og hardt flak. Se snøprofil. Skredet har gått så stort som dette terrenget klarer å produsere. Dette svake laget er meget potent. Heftig snøtransport gjør at det mange plasser ikke kommer ligge flak, eller att flaket er så hardt at det svake laget er vanskelig å påvirke, men pålagringen vill og gi flere naturlige skred som sikkert kan bli både middels store og store i skjermete formasjoner i høyden. Uppdatering: Fikk noen bilder på skred som gått over Sarasteinen en plass, i NØ-vendt terreng. En mulig str 2 og en mer sansynlig str 1. Bruddkanten ser krisp ut, gått inatt?

Skredhendelse

22. jan 10:48 (+01:00) Skredet startet på 483 moh og sluttet på 464 moh

Notater

mer bilder kommer

Faretegn

Drønn i snøen Hyppig drønning i og over skoggrens, og selv i skogen drønnet det og sprekker skjøt titalls meter i små glenner med konvekser eller små bekkedaler.

Snødekke

100 cm totalt Kraftig snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 200 moh Vindpakket myk Tørr Veldig tynt snødekke under skoggrens. Under 200moh har helgens snø dannet tydlig kant, og ligger som et 10cm tykkt løst sukkerlag på bakken eller svallis. Mye stein, busker og greier som stikker opp, ikke digg skikjøring. Over 200 har vinden begynt å ta hardt, og selv i små åpninger i skogen ligger det 1F-P fokksnøflak på FCsf (under dette den gamle 20/12 IFrc+FCsf) I høyden har vinden herjet og gjør det fortsatt. Det er en go miks av gammel 20/12 skare i dagen (med stilige 3mm FCsf/DH under), beinhard fokksnø, mykere flak, pinner, kvister, lyng og annat . En hel del stein stikker opp på rygger og lignende.

Tester

ECTP15@55cmQ1 Tydlig sudden collapse, skikkelig go pop. Blokket sklei ut og bøyde søkestangen.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Der vinden ikke bare har blåst bort all snø er det svært ustabile forhold. Vi har et ferskt lag med små FCsf under fokksnøen, og så har vi de gamle 20/12 FCsf som begynner å gå over i beger og å forholde oss til. Vinden flytter fortsatt en del snø til tross for at det ikke ser ut å finnes mye å hente. 20/01 FCsf finnes sannsynligvis overalt der det var løs snø å bra skiføre i helgen og tidligere i uken. Flaket vill vare tilstede i formasjoner skjermet for S og Ø vind. Fortsatt kraftig vind under dagen idag vill hvis noe øke skredfaren enda litt på vissa plasser, men på andre vill flakene bli så harde att det ikke går att påvirke de svake lagene lengre. Kompleks situasjon. Fremover ser det ut som kalt, stille vær vil gi status quo eller langsom stabilisering på sikt. Varslet faregrad er riktig

Vær

Ikke nedbør -7 °C 10 m/s fra S ↑ 100% skyer Kallt, overskya og heftige vindkast fra sørlig sektor. mellom kasten er det stille, men da det står på blåser det både katter, hundar og små observatører.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 2 - Middels N, V, NV over 200 moh Touchy FCsf begravd 20/01 går lett eller naturlig till brudd. Vinden står på og lager flak i varierende hardhet og tykkelse siden det er så tynt med snø i terrenget, så det vill finnes godt om triggerpunkter. Samtidlig begrenses størrelse av tllgang på snø, men enkelte plasser kan det finnes nok til å gi str3 tenker jeg.

Snøprofil

55 cm K RG D, 0,5 cm F FCsf 1 mm/2 mm D Hele laget Tenker dette bev begravt 20 eller 21 januar da vinden tok seg opp., 10 cm I IF D 20/12 IFrc/MFcr, akkurat her var den veldig hard og tykk, så det var sikkert vindbanket i desember. 1 test knyttet til snøprofilen Profil gravd 0,5m over bruddkant til skred nevnt tidligere

ObsID: 251269

Lyngen / Balsfjord

Snø

22.01.2021 kl. 09:46

236 moh

Martin_S@obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Martin@obskorps

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Fokksnø 5-15cm 1F -P selv i små åpninger i skogen, ligger på 2-5cm godt utvikla FCsf 1-2mm fra tidligere i uka. Sprekker begrenset av flakets størrelse her, det er kun små lommer i skogen.

ObsID: 251237

Lyngen / Balsfjord

Snø

22.01.2021 kl. 08:59

74 moh

Martin_S@obskorps (***)

Vær

Heftige vindkast i lavangsdalen, stundtals snøfokk på veien til tross for at det allerede ser rimelig vindherpa ut

ObsID: 251234

Lyngen / Sarasteinen rasteplass

Snø

21.01.2021 kl. 11:03

69 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  Kraftig snøfokk rundt Stortinden i Lavangsdalen.

Snødekke

Kraftig snøfokk

ObsID: 251124

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org