Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 20.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng der det har lagt seg snø etter torsdag. Snøen ligg over eit vedvarande svakt lag.

Skredfarevurdering

Det kan finnast fokksnøflak i mange himmelretningar, og desse ligg mange stadar over vedvarande svake lag. Dei siste dagane er det i leområder mot sør og aust det har samla seg mest snø, men med sterkare vind frå ny retning tirsdag vil det no også vere snø og skredproblem i fleire himmelretningar. Vedvarande svake lag gjer at det kan vere lett å løyse ut skred, både i eldre og nyare flak. Fjernutløysing av skred er også mogleg. Skred kan bli større enn om slike lag var fråverande, størrelsen er likevel avhengig av kor mykje snø som har samla seg, noko som varierer innad i regionen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. januar 2021

På fredag og i helga har det vore bygevêr med vind frå nordvest med varierande styrke. Då samla det seg fokksnø i leområder mot aust og sør. Tirsdag ettermiddag vart det sterk vind frå ny himmelretning, og snøen i overflata kan no vere omfordelt. Snøen frå helga har lagt seg opp på tidlegare vindpåverka snø med ulik hardheit, på skare eller på bakken. Under 300 moh var det ikkje snø før siste snøfall, og det er generelt lite snø i regionen for årstida.

Under skara er det kantkornlag og det var også observert overflaterim før snøvêret.

I helga vart det observert drønn fleire stadar i regionen, mest vest for Lyngenhalvøya. Mandag vart det observert fleire drønn opp mot Tromsdalstind fra Ramfjorden.

Generelt er det lite snø for årstida i regionen. Observasjonar tydar på meir snø på vestsida av Lyngsalpana.

Fjellvær

Tirsdag 19. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 20. januar 2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -24 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS