Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 08.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Stor variasjon over/under 850moh. Lokalt ustabile forhold i høyden som følge av kantkorn og/eller rim. Under 850moh er det generelt tryggere.

Skredfarevurdering

Vind og bygeaktivitet med snø kan føre til enkelte ferske fokksnøflak i leheng. Det er også observert begynnende kantkorndannelse samt rim høyt i snødekket, vær derfor oppmerksom på at dette kan ligge under fersk fokksnø.
Det er stor variasjon i snødekket som følge av mildværet. Under 850moh virker snødekket svært stabilt mens over denne høyden er det betydelig mer snø og lagdelinger i snødekket. Kantkorn over skare er fortsatt aktivt over mildværsgrensa.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. desember 2019

Det kom et lite dryss med nysnø fredag, ellers er snødekket preget av skare etter mildværet og mye regn tirsdag til torsdag. Opp til 500 - 700 moh er snøen gjennomfuktet til bakken. Øverste del av snødekket er påvirket av fukt helt opp mot ca. 1100 moh. Høyere opp i fjellet har nedbøren kommet som sludd og snø. Betydelig mer snø over 850moh. Fra tidligere er snøen ujevnt fordelt i terrenget og det er avblåst og isete flere steder.

Øst i Lyngen ble det funnet rim høyt i snødekket (40cm) på fredag. Utbredelsen er usikker. Før mildværet ble det observert et svakt kantkornlag over skare rundt tregrensa øst i regionen. Laget var trolig mest utbredt i et belte mellom 100 – 1000 moh. Nå etter mildværet har laget trolig smeltet bort opp til 500moh. Tidligere er det også observert et lag av kantkorn ved bakken.

Det er observert begynnende kantkorndannelse høyt i snødekket.

Fjellvær

Lørdag 7. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra nordøst om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 8. desember 2019

3-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nord, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS