Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 24.05.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vær varsom i bratte solutsatte fjellsider der snøoverflaten blir våt og myk.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold pga kjøligere temperaturer og nattefrost i høyden. I enkelte bratte fjellsider kan det være mulig å løse ut små, våte løssnøskred hvor snødekket er solpåvirket og vått. Snøskredfaren er størst i solvendte heng og vil derfor variere gjennom døgnet. Mange sider har allerede rast fra seg og naturlige utløste, våte løssnøskred er nå mindre sannsynlig.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. mai 2019

Snøen i overflaten er påvirket av sol og varme helt til topps. Nysnøen som kom i høyden forrige uke er nå delvis smelteomvandlet. Om natten har overflaten fryst til i høyden og i skyggesider på grunn av nattefrost. Under ca 200 moh er det lite snø igjen.

Det gamle snødekket er generelt smelteomvandlet og uten kritsk lagdeling. Høyt til fjells, særlig i nordvendte heng, kan det fremdeles være vedvarende svake lag tilstede, men disse ligger i så fall dypt og under hard snø og er ikke mulig å påvirke nå.

Tirsdag morgen ble det registrert skred fra Pernilsfjellet i Lavangsdalen. Tirsdag ettermiddag ble det meldt om et vått, skiløperutløst skred i bratt sørside ved Hamperokken.

Torsdag morgen var det -1 grad på Gjerdelvdalen målestasjon, 670 moh.

Fjellvær

Torsdag 23. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -5 °C til 3 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 24. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -4 °C til 4 °C på 1100 moh. Klarvær. Høyest temperatur i indre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS