Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 13.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Det forsetter med litt nedbør og vind fra V-SV som vil opprettholde faren for ustabile fokksnøflak i leformasjoner, særlig i NØ-Ø-vendte leheng. Vær obs! Stedvis kan de ferske fokksnøflakene ha lagt seg over svake lag av rim eller kantkorn, som har vært observert i overflaten før siste snøfall. Da vil flakene bli svært ustabile.
Der nedbøren kommer som regn kan det gå noen våte løssnøskred.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Laget er generelt vanskelig å påvirke for en skikjører, men kan være mulig å påvirke på steder der overliggende snø er tynn eller myk. Det har vært mest utbredt rundt skoggrensa og opp. Mildere vær kan svekke bindingene, samt litt nedbør og vind vil øke belasting på snøen og skavler. Dette kan resultere i skavelbrudd og enkelte svært store naturlig utløste skred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. april 2019

Fersk fokksnø har lagt seg i øst-vendte leheng i fjellet etter kuling fra V og litt snøbyger de siste dagene. Starten av uka var preget av klarvær og kulde, med soloppvarming i sørvendte heng.
I lavlandet har temperaturene svingt mellom pluss og minus, som har gitt variasjoner mellom skare og fuktig mykere snø.
Det har generelt vært mye SV-V-vind, som har gitt mest snø og størst skavler over østvendte heng.

Nede i snødekket finnes det et vedvarende svakt lag med kantkorn over skare dannet etter mildvær 23. februar. Laget har trolig størst utbredelse i et belte i og like over tregrensa, men kan også finnes høyere. Mange steder ligger dette laget under et tykt og kompakt snølag.
Store temperatursvingninger den siste tiden kan ha gitt grobunn for kantkorn høyt i snødekket.

Tirsdag gikk det et meget stort skred (str.4) i Lavangsdalen og på Russelvfjellet gikk det et skred på det vedvarende svake laget. I tillegg har det vært flere skavelbrudd, som igjen har løst ut til dels store skred under. Generelt har det gått flere store skred i Lyngen den siste tiden.

Tirsdag/onsdag ble det observert stor utbredelse av rimkrystaller på snøoverflaten. Torsdag ble det også observert rim under den ferske fokksnøen.

Fjellvær

Fredag 12. april 2019

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Vest stiv kuling på toppene natt til fredag.

Lørdag 13. april 2019

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med vest liten til stiv kuling i høyfjellet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS