Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 18.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng der det har samla seg fersk fokksnø. Vedvarande svake lag kan påverkast, særleg der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak frå helga vil ha stabilisert seg noko, men det kan framleis gå skred ved påverknad av ein skikøyrar. I leområder har det stadvis lagt seg mykje snø og om difor kan skred bli relativt store. Nye fokksnøflak vil i tillegg kunne bygge seg opp utover dagen, hovedsakleg i leområder mot nord, sidan det vil komme litt snø og vind. Stadvis er det vedvarande svake lag av kantkorn i snødekket, og desse vil vere mogleg å påverke. Skred som går i slike lag kan bli store, så ta difor konservative vegval, særleg der snødekket har vore tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. februar 2019

Torsdag til laurdag var det mykje nedbør, sterk vind frå ulike retningar og mildvær opp til ca. 600 moh i periodar. Snøoverflata endrar seg frå å vere fuktig og våt i lavareliggande område, til å vere tørr og vindpåverka i aukande grad mot høgda. Det er avblåst på dei mest vindutsette terrengformasjonane.

I delar av regionen, særleg der snødekket har vore tynt, finnast kantkorn i samband med skarelag nede i snødekket. Desse er observert mellom 400 moh og 900 moh.

Dei siste dagane har det vore relativt stor skredaktivitet og det har gått fleire store naturleg utløyste skred. Det er blant anna registrert fleire slike skred på vedvarande svakt lag ved Furuflata. Andre stadar har det gått flakskred i fokksnø.

Fjellvær

Søndag 17. februar 2019

4-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nord, endring til bris fra sørøst natt til søndag. -15 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 18. februar 2019

6-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS