Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 14.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Der snødekket har vore tynt kan det mogleg å påverke vedvarande svake lag. Under mildværsgrensa kan det gå våte skred.

Skredfarevurdering

Mykje nedbør, vind og mildare vær fører til auka skredfare. Over mildværsgrensa vil det danne seg fokksnøflak, hovedsakleg i leområder mot nord og aust. Under mildværsgrensa kan det gå naturleg våte flak- og laussnøskred. Det finnast også kantkornlag lenger nede i snødekket, og sjølv om det generelt har vore lite aktivitet på desse siste tida, kan mildvær og auka vekt på snødekke endre dette.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 13. februar 2019

Det har generelt vore mykje laussnø i regionen i det siste, og siste store snøfall var i førre veke, og det kom 10 – 30 cm i regionen. Perioder med vind og vekslande vindretninger har påverka snøoveflata i ettertid og gitt fokksnø av varierende hardheit.

Nede i snødekket finnes det fleire skarelag, som er observert opp til ca. 800 moh. Rundt desse har det stadvis blitt danna kantkorn i kuldeperioder, spesielt der snødekket er tynt. Generelt har det vore vanskeleg å påverke desse laga den siste tida.

Natt til tirsdag ble det registrert et naturlig utløst skred i Holmbuktura av radar.

Fjellvær

Onsdag 13. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Av og til SE stiv kuling.

Torsdag 14. februar 2019

31 mm i døgnet, opp mot 41 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -11 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Økende vind om formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS