Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 13.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Unngå leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg mye snø.

Skredfarevurdering

Over skoggrensen har vinden og nedbøren den siste tiden lagt opp massive mengder med snø i leområder. Fokksnøen trenger tid til å stabilisere seg og det vil fremdeles være lett å løse ut skred.

I skogen er snødekket mindre påvirket av vind og fremstår som mer stabilt.

Vær oppmerksom på at det kan finnes et vedvarende svakt lag av rim nede i snødekket. Utbredelsen av dette er usikkert, og laget er generelt vanskelig å påvirke, men skred på dette laget kan bli svært store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 12. januar 2019

Snødekket er preget av mye nedbør og kraftig vind den siste tiden. Fredag og lørdag har dominerende vindretning vært fra NV.

Nedbøren har i hovedsak kommet som snø den siste tiden med unntak av et kortvarig mildvær opp til 800 moh torsdag og opp til 300 moh fredag.

I leområder i fjellet ligger det massive mengder med vindtransportert snø, mens det er avblåst til gammel mildværskare der vinden har fått tak. I skogen kan snøen være mer ubunden eller bundet til myke flak.


Det har tidligere blitt observert et nedsnødd rimlag snødekket, men utbredelsen og hvor lett det er å påvirke dette laget i høyden er usikkert. Under ca 800-1000 moh antas dette rimlaget å ligge under flere skarelag og ikke være mulig å påvirke.

Fredag gikk det et stort (str 3 -4) naturlig utløst, skred over veien i Holmbuktura. Skredet startet som tørt flakskred, men har blitt våtere på sin ferd nedover fjellsiden.

Opp til skoggrensen viser observasjoner at den nye snøen binder seg godt til det gamle snødekket.

I løpet av fredag kom det hele 33 mm nedbør på målestasjonen i ytre Holmebukt/Holmbuktura.

Fjellvær

Lørdag 12. januar 2019

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 13. januar 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS