Snøskredvarsel for Lyngen fredag 22.01.2021

3
Betydelig
Publisert:

Unngå skredterreng med fokksnø. Fokksnøflaka ligger over et vedvarende svakt lag og er lett å løse ut.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø under skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er kraftig vind i fjellet og snøen flyttes inn i leområder. I noen leområder kan det være lett løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn. Merk at det er mulig å fjernutløse skred. Størrelsen på skred som kan løses ut vil variere etter hvor mye fokksnø som ligger over det vedvarende svake laget. Vind fra varierende retning den siste uka kan ha lagt opp fokksnø i leområder i flere ulike himmelretninger. Det er spesielt lite snø under 400 moh, her er skredproblem mindre sannsynlig.
Siden siste snøfall (sist helg) har det vært varierende vindretninger. De siste dagene har kraftig vind fra sørøst flyttet tilgjengelig løs snø over i leområder, men det kan fortsatt finnes eldre fokksnøflak også i andre himmelretninger.
Under snøen fra siste snøfall, finnes det kantkornlag under skare. Flere observasjoner tilsier at kantkornlaget er utbredt over 400 - 500 moh.
Det er observert drønn flere steder i regionen den siste tiden. Disse knyttes til kantkornlaget.
Under 300 moh var det ikke snø før siste snøfall, og det er generelt lite snø i regionen for årstida. Observasjoner tyder på mer snø på vestsida av Lyngsalpene.
0 mm nedbør i døgnet.
Sterk kuling fra sørøst.
-21 °C til -12 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 2 mm nedbør i døgnet.
Liten storm fra sørøst.
-22 °C til -14 °C på 1100 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

22.01.2021 kl. 13:39

8 moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

1 Liten Liten skredfare (vurdert fra veg). Lite nedbør. FV7900 Holmbuktura - er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Pga værtype.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv7900 Holmbuktura - ,

Vær

Ikke nedbør -10 °C Ura (0moh) kl 13:39 1 cm nysnø akkumulert siste 3 døgn. Snøfokk siste 2 døgn.

ObsID: 251300

Lyngen / Lyngen

Snø

22.01.2021 kl. 13:15

819 moh

FrodeHansen@ObsKorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps Kommentar:  Skred fra vindtranp. Det er normalt at det går skred her etter vinden har flytta på snøen. Skredet treffer den stengte delen av veien.

Skredaktivitet

22. jan. 12-18 Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Få bratte heng. Ø

Vær

Ikke nedbør -20 °C 30 m/s fra SØ ↖ 90% skyer I følge måler like over skredet.

ObsID: 251292

Lyngen / Balsfjord

Snø

22.01.2021 kl. 11:12

471 moh

Martin@obskorps (***)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Bruddkanten på sitt tykkeste, rundt 30cm.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Martin@obskorps
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 3 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Oversikt bryddkant
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  20/12 FCsf er godt voksne nå, kan tenke meg at det er DH i der med men det var ikke stemning for å stå med lupe.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Sprekker under skoggrensa, rg på FCsf
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Snøførdelning i tredgrens. Notere vindtransportert kvist i nedre høyre hørn. Vindkasten var ikke noe spøk idag.
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin@obskorps Kommentar:  Skytende sprekker i skogen, dette var veldig utbredt
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martin@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 9 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martin@obskorps

Snøprofil

55 cm K RG D, 0,5 cm F FCsf 1 mm/2 mm D Hele laget Tenker dette bev begravt 20 eller 21 januar da vinden tok seg opp., 10 cm I IF D 20/12 IFrc/MFcr, akkurat her var den veldig hard og tykk, så det var sikkert vindbanket i desember. 1 test knyttet til snøprofilen Profil gravd 0,5m over bruddkant til skred nevnt tidligere

Skredhendelse

22. jan 10:48 Skredet startet på 483 moh og sluttet på 464 moh

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 2 - Middels N, V, NV over 200 moh Touchy FCsf begravd 20/01 går lett eller naturlig till brudd. Vinden står på og lager flak i varierende hardhet og tykkelse siden det er så tynt med snø i terrenget, så det vill finnes godt om triggerpunkter. Samtidlig begrenses størrelse av tllgang på snø, men enkelte plasser kan det finnes nok til å gi str3 tenker jeg.

Notater

mer bilder kommer

Skredfarevurdering

3 Betydelig Der vinden ikke bare har blåst bort all snø er det svært ustabile forhold. Vi har et ferskt lag med små FCsf under fokksnøen, og så har vi de gamle 20/12 FCsf som begynner å gå over i beger og å forholde oss til. Vinden flytter fortsatt en del snø til tross for at det ikke ser ut å finnes mye å hente. 20/01 FCsf finnes sannsynligvis overalt der det var løs snø å bra skiføre i helgen og tidligere i uken. Flaket vill vare tilstede i formasjoner skjermet for S og Ø vind. Fortsatt kraftig vind under dagen idag vill hvis noe øke skredfaren enda litt på vissa plasser, men på andre vill flakene bli så harde att det ikke går att påvirke de svake lagene lengre. Kompleks situasjon. Fremover ser det ut som kalt, stille vær vil gi status quo eller langsom stabilisering på sikt. Varslet faregrad er riktig

Snødekke

100 cm totalt Kraftig snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 200 moh Vindpakket myk Tørr Veldig tynt snødekke under skoggrens. Under 200moh har helgens snø dannet tydlig kant, og ligger som et 10cm tykkt løst sukkerlag på bakken eller svallis. Mye stein, busker og greier som stikker opp, ikke digg skikjøring. Over 200 har vinden begynt å ta hardt, og selv i små åpninger i skogen ligger det 1F-P fokksnøflak på FCsf (under dette den gamle 20/12 IFrc+FCsf) I høyden har vinden herjet og gjør det fortsatt. Det er en go miks av gammel 20/12 skare i dagen (med stilige 3mm FCsf/DH under), beinhard fokksnø, mykere flak, pinner, kvister, lyng og annat . En hel del stein stikker opp på rygger og lignende.

Faretegn

Drønn i snøen Hyppig drønning i og over skoggrens, og selv i skogen drønnet det og sprekker skjøt titalls meter i små glenner med konvekser eller små bekkedaler.

Skredaktivitet

22. jan. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. N, NØ, SV, V, NV. Over 200 moh Får ikke lagt til mer info på skredhendelsen, så jeg skriver her. Natulig utløst flakskred, can 20m brett og 10-20m langt, bruddkant mellom 5 och 40cm. Dette skredet såg veldig ferskt ut med tanke på hvor mye snøfokk det er, kan ikke være mer enn noen timer gammelt. K hard RGwp i flaket, har gått på tynt lag FCsf på skare. Dette laget gir veldigt glatte brudd vid isolering, och fikk ECTP15sc til tross for tykkt og hardt flak. Se snøprofil. Skredet har gått så stort som dette terrenget klarer å produsere. Dette svake laget er meget potent. Heftig snøtransport gjør at det mange plasser ikke kommer ligge flak, eller att flaket er så hardt at det svake laget er vanskelig å påvirke, men pålagringen vill og gi flere naturlige skred som sikkert kan bli både middels store og store i skjermete formasjoner i høyden. Uppdatering: Fikk noen bilder på skred som gått over Sarasteinen en plass, i NØ-vendt terreng. En mulig str 2 og en mer sansynlig str 1. Bruddkanten ser krisp ut, gått inatt?

Tester

ECTP15@55cmQ1 Tydlig sudden collapse, skikkelig go pop. Blokket sklei ut og bøyde søkestangen.

Vær

Ikke nedbør -7 °C 10 m/s fra S ↑ 100% skyer Kallt, overskya og heftige vindkast fra sørlig sektor. mellom kasten er det stille, men da det står på blåser det både katter, hundar og små observatører.

ObsID: 251269

Lyngen / Balsfjord

Snø

22.01.2021 kl. 09:46

236 moh

Martin@obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Martin@obskorps

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Fokksnø 5-15cm 1F -P selv i små åpninger i skogen, ligger på 2-5cm godt utvikla FCsf 1-2mm fra tidligere i uka. Sprekker begrenset av flakets størrelse her, det er kun små lommer i skogen.

ObsID: 251237

Lyngen / Balsfjord

Snø

22.01.2021 kl. 08:59

74 moh

Martin@obskorps (***)

Vær

Heftige vindkast i lavangsdalen, stundtals snøfokk på veien til tross for at det allerede ser rimelig vindherpa ut

ObsID: 251234

Lyngen / Sarasteinen rasteplass

Snø

21.01.2021 kl. 11:03

69 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  Kraftig snøfokk rundt Stortinden i Lavangsdalen.

Snødekke

Kraftig snøfokk

ObsID: 251124

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org