Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen søndag 14.02.2021

2
Moderat
Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag under fokksnøen.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpsområder der skredproblemet er til stede.
Illustrasjon av ferdselsråd NB, det er svært vanskelig å vite hvor skredproblemet er.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er fremdeles lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen fra de siste dagene, særlig der den vindtransporterte snøen ligger på lag av rim og kantkorn. Snødekket et komplekst og det er vanskelig for deg som ferdes i fjellet å se på overflaten hva den siste fokksnøen har lagt seg over. Det gjør forholdene utfordrende å vurdere. En viktig tilnærming til forholdene i fjellet nå er å ta utgangspunkt i at det kan være lett å løse ut middels store skred, men det vil være lokale forskjeller.
I løpet av uken har det stedvis kommet en god del nysnø mange steder i regionen. Vind fra ulike retninger har dannet flak i flere leområder. Over 400 moh ligger den nye snøen på glatt skare, hard fokksnø eller noen steder kantkorn og rim. I øst- og sørvendt terreng var det flere steder avblåst ned til skare eller barmark før snøfallet. Lavere enn 400 moh har det vært barmark frem til snøen kom denne uken. På grunn av bygevær er det store lokale forskjeller i snømengde innad i regionen.
Enkelte steder er det observert svake lag av kantkorn og rim under den siste snøen.
Lørdag ble det observert snøfokk i fjellet ved Kabelvåg og observert flere drønn i skogen ved Middagsfjellet.
2 - 3 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra nordvest., endring til bris fra nordvest.
-8 °C til -2 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 100 moh natt til lørdag.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 - 4 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest.
-10 °C til -2 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om kvelden.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

14.02.2021 kl. 18:39

239 moh

Steinar@ObsKorps (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Østvendt side på 250 moh.

Faretegn

Stort snøfall Område: For kommunen

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Lange skytende sprekker der overflaten er litt vindpåvirket. Kortere ellers.

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Kontinuerlig myke drønn fra veien og hit.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Lokalt i terrenget kveldens tur gikk i, var det svært tydelige faretegn. Snødekket viste tydelige tegn til svake lag, med stor evne til forplantning. Fjernutløsning var sannsynlig der jeg gikk. Lett graving viste at kollapsene skjedde i et relativt tykt kantkornlag mot bakken. Varslet faregrad er for lav

Snødekke

60 cm totalt Lett snøfokk 20 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Det er kommet mye (deilig) løssnø de siste dagene. Det har vært noe vindpåvirkning, primært fra NV.

ObsID: 255512

Lofoten og Vesterålen / VESTVÅGØY

Snø

14.02.2021 kl. 14:39

176 moh

Andver (Ukjent)

Bilde Av Skredproblem
Bilde 1 av 3 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Andver Kommentar:  Kantkorn ved bakken. Porøst skarelag rett over.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 2 av 3 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Andver Kommentar:  Bilde av kantkorn fra 200.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Andver Kommentar:  400 moh. Her snudde vi, da det var meget avblåst å steinete lengre opp.

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Tydelige drønn i snøen fra ca. 200moh. Merket at de bler mer tydelige lengre opp. Oberverte fokksnø fra 400 moh. Bærende(1f til p)

Skredfarevurdering

2 Moderat Varslet faregrad er riktig Mener at faregraden er riktig. Det er størst skredfare der det er skiføre. Synes det er litt vanskelig å sette faregrad, da det er så lite snø. Det er tydelige forskjeller i regionen. Noen plasser er snødekket meget tynt, eller avblåst. Noen plasser har det samlet seg snø i søkk og i le for vinden. Begge skredproblem er tilstede. Merker tydelige drønn, og det var relativt lett å finne kantkorn. Fikk ikke observert høyere opp, men hadde intrykket av at fokksnøen hadde stabilisert seg mer, og at den var bærende. Rakk ikke stabiøitetstest. Det blir spennende når vi får mer snømengder i regionen. Da vil skredfaren øke.

Vær

Snø -2 °C 3 m/s Var mellom 0 og -2 ved bilen. Bygevær.

Snødekke

40 cm totalt 7 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Fuktig 40 cm+- snø. Dette varrierer mye. Ved toppene er det tydelig avblåst. Det er store forskjeller i regionen. Mange avblåste rygger og steinte fjellsider. Noen søkk og formasjoner har fått samlet seg snø, der vinden ikke har fått tatt.

Skredproblem

Kantkornet snø ved bakken Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 200 moh Fra 200 moh oberverte vi at snøen sprakk godt opp rundt skia(men ikke skytende sprekker). Finner et tydelig lag med kantkorn ved bakken. Merker også at det ligger under et lag med skare.

ObsID: 255490

Lofoten og Vesterålen / ØKSNES

Snø

14.02.2021 kl. 12:50

355 moh

eso (Ukjent)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  eso
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  eso Kommentar:  5-10cm tykt lag med kantkorn over bakken

Faretegn

Drønn i snøen Område: Generelt på fjellet

Tester

CTM11@50cmQ2 Middels 60cm totalt. Bryter mellom vindpåvirket flak 1F og kantkorn langs bakken. 20-30 cm upåvirket snø i toppen. Mer upåvirket snø der vinden ikke har tatt.

Skredaktivitet

14. feb. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 255430

Lofoten og Vesterålen / Tjeldsund

Snø

14.02.2021 kl. 12:45

703 moh

rori (Ukjent)

Vær

Snø -10 °C 100% skyer helt whiteout og snø de siste 2 dagene

Snødekke

Lett snøfokk Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 500 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Ingen sålen under rund 500m (vi gikk opp fra Fossestua) og enkel å kjøre over stein, selv i høyrer terreng

Skredhendelse

14. feb 12:45 (+01:00) Tørt flakskred 2 - Middels Personutløst NV-vendt Skredet sluttet på 706 moh 90 cm høy og 40 m bred bruddkant Leområder Snøskred utløst foran skiene mens kryssing på flat over brattere terreng. Det er mulig at det var en snøskavl som var fillet opp med vindkast snø og det kollapset over brattere terreng. Helningen med skred var rund 30 grader. Gikk ikke å sjekke basen av skred fordi terreng var ikke trygt.

ObsID: 255581

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

14.02.2021 kl. 12:36

559 moh

JonasD@Obskorps (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  JonasD@Obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  JonasD@Obskorps Kommentar:  Tykkelse.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  JonasD@Obskorps Kommentar:  Store jæklar...

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Ferske skred Flak str. 1,5, naturlig fra igår.

Drønn i snøen Folk melder om store drønn 'overalt'.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Forholdene oppleves som generelt ustabile. Syns ikke dette kan beskrives som en normal situasjon (FG2), men et godt hakk over på 'ustabilitetsskalaen'. Opplevde ikke skytende sprekker som det ble observert på samme tur igår, så nysnøen har nok stabilisert seg ganske raskt. Går ikke til brudd med forplantning i ECT heller. Jokeren er det som ligger over skarelaget. Det er store krystaller, 15 mm, som ligner på store overflaterim, men mest trolig er beger (DH). Er ganske flat i fisken og ikke hulform. Uansett har de stor utbredelse og virker skvetne. Rundt om melder turfolk om mye drønn som knyttes til dette laget. Dette er hovedproblemet og fokksnøen er sekundert, om det er eget problem er jeg usikker på. Vi har nok fortsatt det verste fremfor oss. Fokksnøen er såpass myke og 'belastningsabsorberende' at det demper problemet over skaren. Men mildere vær / vind og stivere flak - da vil vi se store , str 3+ skred. Varslet faregrad er for lav Tekst beskriver forholdene greit, men mener vi ligger for lavt på FG.

Vær

Ikke nedbør -4 °C 5 m/s fra V → 90% skyer Lett bygevær, nok vind til å gi transport inn i mellom.

Snødekke

175 cm totalt Lett snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 300 moh Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Kom ytterligere 15-20 cm gjennom dagen igår. Periodevis kraftig. Snødekket er ujevn fordelt. Noen steder er det avblåst til bakken/rabbene - mens det andre steder ligger 100+cm med fersk snø fra denne uken. Snøoverflaten er ikke bærende, men løs snø / myk fokksnø og det er reell fare for å treffe stein. Under 400 moh gir nysnøen fortsatt ikke nok støtte til å kalle det såle.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V over 400 moh Er store krystall som ligner mer på beger/overflaterim enn klassisk kantkorn. Gir derav rufsete brudd.

Tester

LBT@80cm Brudd i SH/DH over skare. Store krystal. Moderate klapp.

ECTN15@30cm DF

Skredhendelse

13. feb 12:36 (+01:00) Tørt flakskred 1 - Små Personutløst SØ-vendt Skredet startet på 564 moh og sluttet på 557 moh 100 cm høy og 30 m bred bruddkant Leområder Fjernutløst av skiløper søndag.

Snøprofil

20 cm 4F/F DF Nedre del, 15 cm 4F/4F-1F DF, 20 cm 4F RG, 25 cm 1F RG, 1,5 cm F DH, 10 cm I IF, 4 cm F FC, 80 cm K MFcr Svært forenklet.

ObsID: 255429

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

14.02.2021 kl. 12:21

455 moh

Bennie (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet

ObsID: 255486

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

14.02.2021 kl. 12:00

470 moh

JanErik (**)

Bilde Av Skredproblem
Bilde 1 av 2 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  JanErik
Bilde Av Skredproblem
Bilde 2 av 2 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  JanErik

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 1 - Små

ObsID: 255510

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

14.02.2021 kl. 11:01

251 moh

Fantasle (Ukjent)

Tester

LBT@40cmQ3 Barmark, >3cm

ObsID: 255369

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

14.02.2021 kl. 10:25

363 moh

Traethaug (Ukjent)

Faretegn

Ferske sprekker Område: På dette stedet. Beskrivelse: Sprekker langs skiene

Drønn i snøen Område: På dette stedet

ObsID: 255358

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

14.02.2021 kl. 10:18

338 moh

Marius (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet

ObsID: 255354

Lofoten og Vesterålen / Kvæfjord

Snø

13.02.2021 kl. 15:58

374 moh

Seblind (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Seblind

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet

ObsID: 255213

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 14:48

424 moh

Yngve N (Ukjent)

Bilde Av Skredproblem
Bilde 1 av 2 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Yngve N
Bilde Av Skredproblem
Bilde 2 av 2 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Yngve N

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut Ø, SØ, S Kollapser på et lag med tydelige og store kantkorn.

ObsID: 255178

Lofoten og Vesterålen / Kvæfjord

Snø

13.02.2021 kl. 14:44

371 moh

Seblind (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Seblind

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Ett lite drønn i snøen. Ikke stort, men det var der.

ObsID: 255176

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 14:40

420 moh

Yngve N (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Yngve N Kommentar:  Skytende sprekk.
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Yngve N Kommentar:  Område hvor det sprakk opp.

Faretegn

Ferske sprekker Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Flere små. skjermede lommer på 10x 10m som kollapser og skyter sprekker

ObsID: 255175

Lofoten og Vesterålen / Galten - Sigerfjorden

Snø

13.02.2021 kl. 14:31

369 moh

Brauten (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Mye drønn

Snødekke

50 cm totalt 50 cm nysnø Noe snaut med snø for fin kjøring, mangler en god såle

ObsID: 255290

Lofoten og Vesterålen / LØDINGEN

Snø

13.02.2021 kl. 14:30

279 moh

Lena (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I dalen/fjorden. Beskrivelse: Mange drønn i snøen, små drønn i dalen, større drønn på skaret (merket sted). Sprekker i snøen. 25 cm lett nysnø oppå det gamle.

Vær

Snø -5 °C

Snødekke

15 cm nysnø

ObsID: 255305

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 14:22

333 moh

Yngve N (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Yngve N

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Skytende sprekk rundt 8m

ObsID: 255168

Lofoten og Vesterålen / VESTVÅGØY

Snø

13.02.2021 kl. 13:24

145 moh

JD@9062 (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  JD@9062

Faretegn

Ferske sprekker Område: På dette stedet. Beskrivelse: Skytende sprekker

Drønn i snøen Område: På dette stedet

Vær

11 m/s fra V → 75% skyer

Tester

LBT@30cm Gikk til brudd i svakt lag rett på bakken vedisolering av blokka

ObsID: 255211

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 13:06

334 moh

MadsRishaug (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  MadsRishaug

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet

Ferske sprekker Område: På dette stedet

ObsID: 255140

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 12:47

510 moh

Cathrine (Ukjent)

Faretegn

Ferske sprekker Område: På dette stedet

ObsID: 255130

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 12:45

510 moh

Cathrine (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Fokksnø over gammel snø, 50 cm ned

ObsID: 255129

Lofoten og Vesterålen / VESTVÅGØY

Snø

13.02.2021 kl. 12:31

235 moh

Sebastianschakenda (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Sebastianschakenda

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden

Ferske skred Område: I denne fjellsiden

Fersk vindtransportert snø

Drønn i snøen

Vær

Hagl -4 °C 5 m/s 60% skyer

Snødekke

50 cm totalt Lett snøfokk 15 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Kantkorn i bunn, bunden snø 30 cm, nytt lager 15 cm øverflate

Skredhendelse

13. feb 12:33 (+01:00) Tørt løssnøskred 1 - Små Naturlig utløst SV-vendt Skredet startet på 418 moh og sluttet på 418 moh

ObsID: 255174

Lofoten og Vesterålen / VESTVÅGØY

Snø

13.02.2021 kl. 12:30

320 moh

JanErik (**)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  JanErik
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  JanErik
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  JanErik

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Skytende sprekker, store sammenhengende flak

Vær

Snø 7 m/s fra NV ↘

Snødekke

Lett snøfokk Vindpakket myk

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø ved bakken Innen en halv meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut SØ, S

Tester

ECTP15@45cmQ3 Dårlig Antall slag kanskje ikke representativt, dvs dårligere stabilitet

Snøprofil

1 test knyttet til snøprofilen Relativt homogen fokksnø over ca 5 cm velutviklede kantkorn ved bakken (2mm)

ObsID: 255142

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 11:46

300 moh

JoacimN (Ukjent)

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket overflaterim Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels SV

ObsID: 255111

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 11:31

300 moh

JoacimN (Ukjent)

Tester

LBT@50cmQ2 Begravd overflaterim på skare.

ObsID: 255109

Lofoten og Vesterålen / Middagsfjellet

Snø

13.02.2021 kl. 11:05

228 moh

Magnus (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Mange drønn i snøen fra 200-400 høydemeter. Ca 50cm snø.

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Vær

-3 °C

Snødekke

50 cm totalt Lett snøfokk Grense for lagdelt snø er på 25 moh Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Ligger et lag ca 25cm ned av de 50 totalt.

ObsID: 255185

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 10:29

268 moh

PernilleB (Ukjent)

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden

ObsID: 255090

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 10:05

136 moh

sjur@nortind (**)

Faretegn

Ferske sprekker I fokksnø. Små lommer med fokksnøflak oppå nysnø

ObsID: 255087

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

13.02.2021 kl. 09:42

57 moh

sjur@nortind (**)

Vær

Ikke nedbør -4 °C 5 m/s fra N ↓ Litt bygevær

Snødekke

30 cm totalt Moderat snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr

ObsID: 255080

Lofoten og Vesterålen / HADSEL

Snø

11.02.2021 kl. 22:19

308 moh

SRM (Ukjent)

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet

Ferske sprekker Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Snø som vinden har flytta i dag, har gitt et utrolig svakt lag med fokksnø i østlig helling

Snødekke

Lett snøfokk Vindpakket myk

Notater

Vi har et gammelt svakt lag fra forrige stormen som er mye fra vest til nord.. Etter storm fra sør øst. Nå har vi sterk vind fra nord vest som har begynt og bygge samme type lag fra øst til sør.. Viktig og være obs på dette, når vinden spaker og vi får påfyll i og etter helga. Dagens tur ga store flak som løsna, men med ca 20grader helling ble det bare trykket sammen...

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Svært lett å løse ut Ø, SØ, S

ObsID: 254807

Lofoten og Vesterålen / Guryggen

Snø

11.02.2021 kl. 16:10

12 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 1 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  drift@svv Kommentar:  Statens vegvesen

Ulykke/hendelse

Snø Trafikk hindret Vei

Skredhendelse

11. feb 16:10 (+01:00) Snø på FV7594 løsnet fra fjell/dalside 50-200m. Anslått skredvolum på veg: <10m^3.Blokkert veglengde: <10m.

ObsID: 254757

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

11.02.2021 kl. 14:56

16 moh

Vegard@Obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Vegard@Obskorps

Faretegn

Rask temperaturstigning Område: På dette stedet. Beskrivelse: Gått fra -3 til +2 i løpet av formiddagen på 0 moh.

Vær

Regn 2 °C fra SV ↗ Regn i lufta rundt Henningsvær. kommer foreløpig som snø i svolvær

ObsID: 254732

Lofoten og Vesterålen / LØDINGEN

Snø

11.02.2021 kl. 10:49

633 moh

JonasD@Obskorps (*****)

Faretegn

Drønn i snøen Enkelte drønn her og der, men ikke mange og kanskje små drønn.

Ferske skred Enkelte, ikke store flakskred.

Ferske sprekker Går i myk (4F) fokksnø.

Stort snøfall Totalt 50 cm + ila 72 timer.

Vær

Snø -2 °C 8 m/s fra S ↑ 100% skyer Torsdag var det helt tett og yr i lufta, 8 m/s fra S, Onsdag var det kraftig snøvær HN20cm fra NV.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Skredfaren er nyttet til nysnøen fra denne uken som har blitt flyttet av vinden. Under skoggrensen er det fortsatt ubundet, men over skoggrensen er det lagdeling. Vinden har vært skiftende på i retning og styrke slik at det er ujevn fordeling og ulike hardheter i flakene. Opplevde enkelte drønn, men dette problemet er nok sekundært. Opplever forholdene som generelt ustabile og det å holde seg unna skredterreng som fornuftig. Kan ikke avkrefte FC over skare ennå, så det bør kanskje være med videre. Med vedvarende vind vil det danne seg harde flak som vil større skred str. men mindre utbredelse. FG3 og lokalt ustabile forhold harmonerer dårlig.

Snødekke

60 cm totalt Lett snøfokk 20 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 400 moh Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Det er kommet svært mye løssnø i denne delen av regionen ila uka, ca 50 cm. Det har tidvist vært vind som lett har flyttet nysnøen. Vinden har vært fra skiftende retninger og det er derav SP i flere himmelretninger. Nysnøen har kommet på 'bar' bakke under 400 moh og fremstår fortsatt som ubundet under denne høyden. I høyfjellet har vinden gitt noe ujevn fordeling og i dynene er det opp mot 100 cm med nysnø.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 400 moh Basert skiftende vindrettninger fra NV onsdag til S torsdag. Og nå fredag er vi på V-NV.

Tester

ECTP2@15cm Dårlig Fra utsatt sted med flakdannelse i øvre del. Store områder hadde også 50+cm med ubunden snø.

Skredaktivitet

11. feb. I løpet av dagen (+01:00) Tørre flakskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Ø, SØ, S, SV, V. Over 500 moh Observerte et par flakskred mellom Svolvær og Gullesfjorden etter det store snøfallet mandag.

Snøprofil

15 cm 4F DF D, 30 cm F PP D, 2 cm K MFcr Stort sett hele snøpakken er kommet ila denne uken. Omtrent ikke såle.

ObsID: 254892

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org