Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 25.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområde der det samler seg fokksnø, f.eks. bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Det er lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det roer seg på værfronten, men skredsituasjonen er fremdeles preget av uværet som var søndag. Fokksnøen er under stabilisering, men det er store ansamlinger og eventuelle skred kan bli store. Litt vind og et dryss nysnø kan danne små ansamlinger av nysnøflak, særlig i områder hvor det ligger løs snø, men fremdeles er det eldre fokksnøflak som er hovedproblemet.

Utvis varsomhet inntil videre, særlig der snødekket er mykt og tynt, her er det lett å løse ut skred for en enkelt skiløper.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 24. februar 2020

I høyden er det fokksnø av varierende hardhet, stedvis løs snø i skjermet terreng og avblåst til skare på vindutsatte formasjoner.

I lavereliggende områder er det en del løs snø, men også her noe vindpåvirket etter været som har vært de siste dagene

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Søndag var det kraftig snøfokk i regionen og det ble observert sprekker i fokksnøen. Mandag formiddag er det varierende vær med lettskyet avbrutt av kortere perioder med snøbyger.

Fjellvær

Mandag 24. februar 2020

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -10 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 25. februar 2020

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -12 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS