Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen mandag 08.04.2019

2
Moderat
Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes lommer med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Illustrasjon av ferdselsråd Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind på søndag vil ha fraktet tilgjengelig løs snø over i leområder. Det er lett å løse ut skred i fokksnøen, særlig der fokksnøen er fersk og ikke minst der fokksnøen fra før helgen ligger på et lag av kantkornet snø. I bratte solsider kan det ventes naturlig utløste små løssnøskred. Vær også obs på faren ved skavlbrudd, både ved pålagring av fokksnø og når de svekkes av solen.
Vind fra ulike retninger gjennom helgen har lagt opp fokksnø i leområder. Der vinden har fått tak er snødekket glassert og velegnet for skarejern, men det finnes også mykere flak av fokksnø og fremdeles mye løs snø i skjermede formasjoner. Rygger og fremstikkende steiner er fri for snø. Fokksnøflakene og nysnøen mykes opp med solen. I nordvendte sider er overflaten tørr. Det gamle snødekket er gjennomfuktet, gjenfrosset og stabilt.
Under fokksnøen har nysnøen enkelte steder omdannet seg til et svakt lag av kantkorn. Stabilitetstester viser at det er lett å løse ut skred på dette laget, men utbredelsen virker foreløpig å være begrenset. Lag av kantkornet snø kan også finnes lengre ned i snødekket, men der er de vanskelige å påvirke.
I helgen er det observert solutløste våte løssnøskred i enkelte bratte, sør- og østvendte heng, men også tørre løssnøskred i nordvendt terreng og skavlbrudd.
Både på Rundfjellet ved Svolvær og ved Sæterdalstindan på Sortland er det observert drønn og skytende sprekker i fokksnøen.
1 - 2 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra nordøst.
-9 °C til 0 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 3 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordøst.
-9 °C til 0 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Kortvarig frisk bris fra N om morgenen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

07.04.2019 kl. 12:24

535 moh

Vegard@Obskorps (***)

Vær

Ikke nedbør fra N ↓ 60% skyer Kald vind fra nord. Delvis skya. Sola virker lite på snødekket i dag. Litt nedbør i natt og kuling har lagt fersk fokksnø i små lommer. Svært begrensa megde og utbredelse.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

7. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 190213

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

06.04.2019 kl. 17:30

477 moh

Aasen (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Drønn og skytende sprekker i øverste 20cm. Har samlet seg mye snø i bollen. Valgte å snu her

ObsID: 190139

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

06.04.2019 kl. 14:33

533 moh

Erik (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Ferske sprekker Område: På dette stedet. Beskrivelse:

ObsID: 190133

Lofoten og Vesterålen / Himmeltind 600 meh

Snø

06.04.2019 kl. 13:01

713 moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør -2 °C 1 m/s 30% skyer Tynt slør over vestlofoten.

Snødekke

150 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 200 moh. Grense for lagdelt snø er på 400 moh Vindpakket myk Tørr Kaldsnø i nord, opptint i sør.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Lett å løse ut 2 - Middels SØ over 600 moh Trolig kun i enkelte områder, men kan nok fort bli en utrivelig sak fremover.

Skredfarevurdering

2 Moderat I enkelte områder var det idag krevende forhold. Vinden igår har dannet et flak i den kalde snøen over ca 600 moh. Har raskt dannet seg kantkorn og laget bryter lett. Flaket har trolig begrenset størrelse og utbredelse, men vi gjorde vendereis siden veien videre var krevende. Lavlandet under har FG1, igjenfrosset smelteformer. Fortsatt mye løs snø tilgjengelig for transport. Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Ferske sprekker Vinden fra fredag har dannet flak i overflaten. Relativ lokal utbredelse, men veldig skvettent.

Tester

ECTP6@10cmQ1 Dårlig Dårlige greier under det nye fokksnøflaket. Beskjedet, men ille nok i utsatt terreng.

Skredaktivitet

6. apr. 6-12 Tørre flakskred Ett (1). 1 - Små. Lett å løse ut Få bratte heng. SV. Over 600 moh

Snøprofil

10 cm P RG 0 mm/0 mm D, 1 cm F PP/FCsf 0 mm/0 mm D Har vært en rask kantkorndanning i kalde områder. , 30 cm 4F DF 0 mm/0 mm D 1 test knyttet til snøprofilen Sjekket bare øvre del, men det var relevant nok ;)

ObsID: 190131

Lofoten og Vesterålen / Tjeldsund

Snø

06.04.2019 kl. 10:48

712 moh

HåTo (**)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  HåTo Kommentar:  Rim/iskrystall på 70cm
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  HåTo

Tester

ECTX God Identifiserte tynt rim/iskrystall lag tilsvarende Trolltind Grytøya i går på 70cm. Ingen respons, heller ikke på jekke med spade. Blokka kom ut til slutt på dybden den var frigjort bakfra. Homogent 4F ned til 70, 1F under. Fist øverste 15. Fant ikke kantkorn, må grave der det er mindre snø.

ObsID: 190093

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

05.04.2019 kl. 16:50

691 moh

havhje (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  havhje
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  havhje

Skredhendelse

5. apr 16:52 Tørt flakskred 2 - Middels Naturlig utløst SØ-vendt Skål

ObsID: 190005

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

05.04.2019 kl. 15:30

779 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke på dagens tur. Noe tynnere dekke på denne siden av øya.

Snødekke

Lett snøfokk 0 cm nysnø Vindpakket myk Fuktig Snøen er ulikt med høyde over havet og himmelretninger. Alt fra løst, som begynner å bli overflatekant. Til hard og et sted i mellom. Skare noen steder opp i dagen. Solen varmer snøen i sydlig sektor utover dagen. Mens i nord vil den være tørr.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små SØ, S, SV under 700 moh Gjelder bratt terreng pga soloppvarming. Kan også løsne naturlig noe steder, men kom lite/ingen ting i dag.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 300 moh Vinden har jobbet med snøen i ulike himmelretninger. Men i syd bidrar solen til og stabilisere snøen. Fersk snø fra Onsdag. Kunne kanskje også meldt str 1, noen heng.

Skredfarevurdering

2 Moderat Kun og snuser på dekke om dagene litt her og der. Eldre snø virker mer eller mindre stabil. Det ligger fersk fokksnø fra Onsdag. Som er hovedskredproblemet i dag, pluss solen. Kant finnes i dekke, fant smeltekant under et par cm skare på ca550moh. Trolig skal du høyt til fjells før kanten er gjeldene, og fokksnøen over er trolig hard, så vanskelig å løse ut. På Austvågøya er det mye skiaktivitet om dagen. Gradvis synkende skredfare. Snøen er inne i en stabiliserende trend.

Faretegn

Ingen faretegn observert Noe lett snøfokk på toppen fra sv retning. Der jeg var.

Skredaktivitet

5. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Bortsett fra trolig oe smått med sola. Men vanskeligere nå å skille hva som er ferske våte ting og eldre.

ObsID: 190023

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

05.04.2019 kl. 14:40

498 moh

Hoksor (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hoksor Kommentar:  Dette laget var ca. 15 cm stort og lå på 50 cm.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hoksor
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hoksor

Vær

1 °C 5 m/s fra SØ ↖

Snødekke

Snøprofil på 450 moh ga ingen utslag på spadeprøve eller rutschblock. Snøprofil på 550 moh i 40+ grader viste tegn til runde krystaller. Disse lå nedsnødd på ca. 50 cm. Snøen over var bløt og vil nok sette seg som et lag når det blir kaldt.

Skredfarevurdering

2 Moderat Stabilt og fint. Men vær obs. Mye kald snø som er upåvirka og ligger i le. Bare å leite i vei! Varslet faregrad er riktig Varslet Faregrad virker riktig, men det finnes fortsatt lagdelinger i snøen som ikke har satt seg. Vær forsiktig i bratt lende.

Skredaktivitet

5. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Vanskelig å løse ut Få bratte heng. S, SV. Mellom 600 moh og 400 moh Skavler som knekker og drar med seg 10 cm øverste våt løssnø/fokksnø

ObsID: 190028

Lofoten og Vesterålen / LØDINGEN

Snø

05.04.2019 kl. 14:40

524 moh

Sondrewenaas (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør -7 °C 8 m/s fra SV ↗ Snødrev fra toppene. Det føyker godt fra toppene, og vinden tar stedvis i fjellsiden som ligger le.

Snødekke

260 cm totalt Moderat snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Vindpakket hard Tørr Tok ECT test ved ca 600 moh. Ingen propagering, men brudd i øverste fokksnøen ved 22 slag, bruddet propagerte ikke. Her var fokksnøen hard. Nedre del av snødekket er ansett å være stabilt, men den øvre delen varierer. Der hvor vinden har tatt et det hovedsakelig panserskare, der hvor vinden nylig har lagt fra seg snø var det stedvis bruddforplanting.

Skredproblem

Nedføyket svakt lag med nysnø Det svake laget bryter både lett og glatt. Lett å løse ut Sannsynlig 1 - Små Få bratte heng NØ, Ø, SØ over 0 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Generelt lav Stedvis økende pga vind. Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Trolig noen dager gammelt flakskred ved ca. 1000 moh rett under toppen som ligger noen hundre meter nv for strandtinden. Skredet har trolig gått i nylig dannet fokksnø, bruddkant på 20-30 cm. Flakskreder har gått rett under fjellpartier, avløs rett nedenfor bratt og bart fjell. Vurdert fra noen hundre meters avstand.

Tester

ECTX God Ingen propagering, men brudd rett under spade etter 22 slag.

ObsID: 190018

Lofoten og Vesterålen / Kvæfjord

Snø

05.04.2019 kl. 13:02

495 moh

barbro@obskorps (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 14 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Stort tørt løssnøskred, østvendt heng
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot N
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot Ø
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot S
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot V
Bilde Av Vær
Bilde 6 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot V
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Under skoggrensa.
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Over skoggrensa.
Bilde Av Snødekke
Bilde 9 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  barbro@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 10 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Snøprofil kommer...reg på pc.
Bilde Av Tester
Bilde 11 av 14 Av:  Tester Opphavsrett:  barbro@obskorps
Bilde Av Tester
Bilde 12 av 14 Av:  Tester Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Hele blokka løsnet når jeg tok et godt tak bak blokka og dro til.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 13 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 14 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør 3 °C 10 m/s fra S ↑ Sol og noe vind siste døgn.

Snødekke

170 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Skare Tørr Snødekket ujevnt fordelt etter siste store regn, snøfall og vind, med mest i skogen. Den gamle snøpakken består nå for det meste av sammenfrosne smelteformer. Over dette er det et tynt lag med begynnende kantkorn under utvikling. Disse er fortsatt små og viser ingen tegn til brudd eller bruddforplantning og regnes derfor ikke som noe skredproblem per i dag. Kaldt klart vær og høy temperaturgradient kan imidlertid videreutvikle dette og det bør følges med på. Over dette ligger det delvis omdannet snø (både omdannet av vind og temperatur). Over tregrensa er det for det meste hard vindpakket snø og glaserte parti, med stedvis løs ubunden snø. Ellers cirka fem-ti cm løssnø i i skogen, og stedvis vindpakket myk og vindpakket hard. Det var såpass hardt på cirka 350 moh at skarejern ble tatt i bruk.

Skredproblem

Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V over 400 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Forplantningsevnen i snøen har lokalt vært fraværende i dag. Skulle egentlig forsere et skard som tidligere i sesongen har vært skredutsatt. Et stykke opp i skardet valgte jeg å snu da snødekket endret seg og ble hardere oppå, og mer porøst under. Kantkorn observert i snøprofil, men viser ingen forplantningevne. Holder en knapp på en sterk 2’er da det er noen usikkerhetsmomenter tilknyttet hvordan temperatur og vind påvirker utviklingen av kantkorn. Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Ingen faretegn observert

Tester

ECTX God Relativt porøs snø, men med god evne til å absorbere slag. Ingen forplantning. Når jeg tok et godt tak i blokka så løsnet hele blokka.

Skredaktivitet

5. apr. I løpet av dagen Tørre løssnøskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Noen bratte heng. Ø, SØ, S, SV, V. Over 2500 moh Flere tørre løssnøskred i nordvendte heng de siste dagene.

Snøprofil

10 cm F DF 1 mm/0 mm, 20 cm 1F MFcr 2 mm/0 mm, 20 cm 4F RG 2 mm/0 mm, 1 cm F FC 1 mm/0 mm, 9 cm P MFcr 2 mm/0 mm, 60 cm K MFcr 3 mm/0 mm, 50 cm 4F MFcr 2 mm/0 mm -7,8 °C @ 0 cm, -5,3 °C @ 10 cm, -4,1 °C @ 20 cm, -2,8 °C @ 30 cm, -2,3 °C @ 40 cm, -1,7 °C @ 50 cm, -1,3 °C @ 60 cm, -1,1 °C @ 80 cm, -0,7 °C @ 100 cm, -0,6 °C @ 120 cm, -0,3 °C @ 140 cm, 0 °C @ 170 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 190020

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

05.04.2019 kl. 08:39

moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Pluss 1.5 ved havet nå, pent vær.

Vær

Ikke nedbør 1,5 °C 0 m/s Pent vær. Lokal transport av snø, men ser ut som begrenset. Snø som ble myk på dagen i går, er fryst til skare nå.

ObsID: 189895

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org