Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen søndag 07.04.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær obs i bratte leområder med tørr fokksnø i høyfjellet. Der sola gjør snøen myk kan det også være lett å løse ut skred og solen gir våte skred i sørhelninger.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
1 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind vil frakte tilgjengelig løs snø over i leområder. Det vil være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen særlig når solen står på. Til kvelden når det fryser til, vil soloppvarmet, fersk fokksnø gradvis stabiliseres. I bratte solsider kan det ventes naturlig utløste små løssnøskred. Vær også obs på faren ved skavlbrudd, både ved pålagring av fokksnø og når de svekkes av solen. Enkelte steder kan det ligge et svake lag av kantkorn i snødekket, men det er ikke utbredt alle steder og forplatningsevnen er svært varierende.
Vind fra S/SØ på fredag har lagt opp fokksnø i leområder. Der vinden har fått tak er snødekket glassert og velegnet for skarejern, men det finnes også mykere flak av fokksnø og løs snø i skjermede formasjoner. Rygger og fremstikkende steiner er fri for snø. Fokksnøflakene og nysnøen mykes opp med solen. i nordvendte sider er overflaten tørr. Det gamle snødekket er gjennomfuktet, gjenfrosset og stabilt. I lavlandet i ytre strøk er det lite snø.
Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det mange steder over 500 - 600 moh utviklet seg et svakt lag av kantkorn, men forplatningsevnen til laget er per nå svært varierende. I tillegg ligger det mange steder både fokksnø og skarelag over, slik at laget er vanskelig å påvirke.
Det er observert solutløste våte løssnøskred i enkelte bratte, sør- og østvendte heng, men også tørre løssnøskred i nordvendt terreng og skavlbrudd.
2 - 4 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørvest., endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen.
-6 °C til -1 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Frost om natta, en del sol om dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 2 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra nordøst.
-9 °C til 0 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

07.04.2019 kl. 12:24

535 moh

Vegard@Obskorps (***)

Vær

Ikke nedbør fra N ↓ 60% skyer Kald vind fra nord. Delvis skya. Sola virker lite på snødekket i dag. Litt nedbør i natt og kuling har lagt fersk fokksnø i små lommer. Svært begrensa megde og utbredelse.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

7. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 190213

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

06.04.2019 kl. 17:30

477 moh

Aasen (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Drønn og skytende sprekker i øverste 20cm. Har samlet seg mye snø i bollen. Valgte å snu her

ObsID: 190139

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

06.04.2019 kl. 14:33

533 moh

Erik (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Ferske sprekker Område: På dette stedet. Beskrivelse:

ObsID: 190133

Lofoten og Vesterålen / Himmeltind 600 meh

Snø

06.04.2019 kl. 13:01

713 moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør -2 °C 1 m/s 30% skyer Tynt slør over vestlofoten.

Faretegn

Ferske sprekker Vinden fra fredag har dannet flak i overflaten. Relativ lokal utbredelse, men veldig skvettent.

Snødekke

150 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 200 moh. Grense for lagdelt snø er på 400 moh Vindpakket myk Tørr Kaldsnø i nord, opptint i sør.

Tester

ECTP6@10cmQ1 Dårlig Dårlige greier under det nye fokksnøflaket. Beskjedet, men ille nok i utsatt terreng.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Lett å løse ut 2 - Middels SØ over 600 moh Trolig kun i enkelte områder, men kan nok fort bli en utrivelig sak fremover.

Skredfarevurdering

2 Moderat I enkelte områder var det idag krevende forhold. Vinden igår har dannet et flak i den kalde snøen over ca 600 moh. Har raskt dannet seg kantkorn og laget bryter lett. Flaket har trolig begrenset størrelse og utbredelse, men vi gjorde vendereis siden veien videre var krevende. Lavlandet under har FG1, igjenfrosset smelteformer. Fortsatt mye løs snø tilgjengelig for transport. Varslet faregrad er riktig

Skredaktivitet

6. apr. 6-12 Tørre flakskred Ett (1). 1 - Små. Lett å løse ut Få bratte heng. SV. Over 600 moh

Snøprofil

10 cm P RG 0 mm/0 mm D, 1 cm F PP/FCsf 0 mm/0 mm D Har vært en rask kantkorndanning i kalde områder. , 30 cm 4F DF 0 mm/0 mm D 1 test knyttet til snøprofilen Sjekket bare øvre del, men det var relevant nok ;)

ObsID: 190131

Lofoten og Vesterålen / Tjeldsund

Snø

06.04.2019 kl. 10:48

712 moh

HåTo (**)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  HåTo Kommentar:  Rim/iskrystall på 70cm
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  HåTo

Tester

ECTX God Identifiserte tynt rim/iskrystall lag tilsvarende Trolltind Grytøya i går på 70cm. Ingen respons, heller ikke på jekke med spade. Blokka kom ut til slutt på dybden den var frigjort bakfra. Homogent 4F ned til 70, 1F under. Fist øverste 15. Fant ikke kantkorn, må grave der det er mindre snø.

ObsID: 190093

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

05.04.2019 kl. 16:50

691 moh

havhje (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  havhje
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  havhje

Skredhendelse

5. apr 16:52 Tørt flakskred 2 - Middels Naturlig utløst SØ-vendt Skål

ObsID: 190005

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

05.04.2019 kl. 15:30

779 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke på dagens tur. Noe tynnere dekke på denne siden av øya.

Faretegn

Ingen faretegn observert Noe lett snøfokk på toppen fra sv retning. Der jeg var.

Snødekke

Lett snøfokk 0 cm nysnø Vindpakket myk Fuktig Snøen er ulikt med høyde over havet og himmelretninger. Alt fra løst, som begynner å bli overflatekant. Til hard og et sted i mellom. Skare noen steder opp i dagen. Solen varmer snøen i sydlig sektor utover dagen. Mens i nord vil den være tørr.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små SØ, S, SV under 700 moh Gjelder bratt terreng pga soloppvarming. Kan også løsne naturlig noe steder, men kom lite/ingen ting i dag.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 300 moh Vinden har jobbet med snøen i ulike himmelretninger. Men i syd bidrar solen til og stabilisere snøen. Fersk snø fra Onsdag. Kunne kanskje også meldt str 1, noen heng.

Skredfarevurdering

2 Moderat Kun og snuser på dekke om dagene litt her og der. Eldre snø virker mer eller mindre stabil. Det ligger fersk fokksnø fra Onsdag. Som er hovedskredproblemet i dag, pluss solen. Kant finnes i dekke, fant smeltekant under et par cm skare på ca550moh. Trolig skal du høyt til fjells før kanten er gjeldene, og fokksnøen over er trolig hard, så vanskelig å løse ut. På Austvågøya er det mye skiaktivitet om dagen. Gradvis synkende skredfare. Snøen er inne i en stabiliserende trend.

Skredaktivitet

5. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Bortsett fra trolig oe smått med sola. Men vanskeligere nå å skille hva som er ferske våte ting og eldre.

ObsID: 190023

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

05.04.2019 kl. 14:40

498 moh

Hoksor (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hoksor Kommentar:  Dette laget var ca. 15 cm stort og lå på 50 cm.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hoksor
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hoksor

Vær

1 °C 5 m/s fra SØ ↖

Snødekke

Snøprofil på 450 moh ga ingen utslag på spadeprøve eller rutschblock. Snøprofil på 550 moh i 40+ grader viste tegn til runde krystaller. Disse lå nedsnødd på ca. 50 cm. Snøen over var bløt og vil nok sette seg som et lag når det blir kaldt.

Skredfarevurdering

2 Moderat Stabilt og fint. Men vær obs. Mye kald snø som er upåvirka og ligger i le. Bare å leite i vei! Varslet faregrad er riktig Varslet Faregrad virker riktig, men det finnes fortsatt lagdelinger i snøen som ikke har satt seg. Vær forsiktig i bratt lende.

Skredaktivitet

5. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Vanskelig å løse ut Få bratte heng. S, SV. Mellom 600 moh og 400 moh Skavler som knekker og drar med seg 10 cm øverste våt løssnø/fokksnø

ObsID: 190028

Lofoten og Vesterålen / LØDINGEN

Snø

05.04.2019 kl. 14:40

524 moh

Sondrewenaas (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør -7 °C 8 m/s fra SV ↗ Snødrev fra toppene. Det føyker godt fra toppene, og vinden tar stedvis i fjellsiden som ligger le.

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Trolig noen dager gammelt flakskred ved ca. 1000 moh rett under toppen som ligger noen hundre meter nv for strandtinden. Skredet har trolig gått i nylig dannet fokksnø, bruddkant på 20-30 cm. Flakskreder har gått rett under fjellpartier, avløs rett nedenfor bratt og bart fjell. Vurdert fra noen hundre meters avstand.

Snødekke

260 cm totalt Moderat snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Vindpakket hard Tørr Tok ECT test ved ca 600 moh. Ingen propagering, men brudd i øverste fokksnøen ved 22 slag, bruddet propagerte ikke. Her var fokksnøen hard. Nedre del av snødekket er ansett å være stabilt, men den øvre delen varierer. Der hvor vinden har tatt et det hovedsakelig panserskare, der hvor vinden nylig har lagt fra seg snø var det stedvis bruddforplanting.

Tester

ECTX God Ingen propagering, men brudd rett under spade etter 22 slag.

Skredproblem

Nedføyket svakt lag med nysnø Det svake laget bryter både lett og glatt. Lett å løse ut Sannsynlig 1 - Små Få bratte heng NØ, Ø, SØ over 0 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Generelt lav Stedvis økende pga vind. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 190018

Lofoten og Vesterålen / Kvæfjord

Snø

05.04.2019 kl. 13:02

495 moh

barbro@obskorps (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 14 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Stort tørt løssnøskred, østvendt heng
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot N
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot Ø
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot S
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot V
Bilde Av Vær
Bilde 6 av 14 Av:  Vær Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Mot V
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Under skoggrensa.
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Over skoggrensa.
Bilde Av Snødekke
Bilde 9 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  barbro@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 10 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Snøprofil kommer...reg på pc.
Bilde Av Tester
Bilde 11 av 14 Av:  Tester Opphavsrett:  barbro@obskorps
Bilde Av Tester
Bilde 12 av 14 Av:  Tester Opphavsrett:  barbro@obskorps Kommentar:  Hele blokka løsnet når jeg tok et godt tak bak blokka og dro til.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 13 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 14 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør 3 °C 10 m/s fra S ↑ Sol og noe vind siste døgn.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

170 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Skare Tørr Snødekket ujevnt fordelt etter siste store regn, snøfall og vind, med mest i skogen. Den gamle snøpakken består nå for det meste av sammenfrosne smelteformer. Over dette er det et tynt lag med begynnende kantkorn under utvikling. Disse er fortsatt små og viser ingen tegn til brudd eller bruddforplantning og regnes derfor ikke som noe skredproblem per i dag. Kaldt klart vær og høy temperaturgradient kan imidlertid videreutvikle dette og det bør følges med på. Over dette ligger det delvis omdannet snø (både omdannet av vind og temperatur). Over tregrensa er det for det meste hard vindpakket snø og glaserte parti, med stedvis løs ubunden snø. Ellers cirka fem-ti cm løssnø i i skogen, og stedvis vindpakket myk og vindpakket hard. Det var såpass hardt på cirka 350 moh at skarejern ble tatt i bruk.

Tester

ECTX God Relativt porøs snø, men med god evne til å absorbere slag. Ingen forplantning. Når jeg tok et godt tak i blokka så løsnet hele blokka.

Skredproblem

Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V over 400 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Forplantningsevnen i snøen har lokalt vært fraværende i dag. Skulle egentlig forsere et skard som tidligere i sesongen har vært skredutsatt. Et stykke opp i skardet valgte jeg å snu da snødekket endret seg og ble hardere oppå, og mer porøst under. Kantkorn observert i snøprofil, men viser ingen forplantningevne. Holder en knapp på en sterk 2’er da det er noen usikkerhetsmomenter tilknyttet hvordan temperatur og vind påvirker utviklingen av kantkorn. Varslet faregrad er riktig

Skredaktivitet

5. apr. I løpet av dagen Tørre løssnøskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Noen bratte heng. Ø, SØ, S, SV, V. Over 2500 moh Flere tørre løssnøskred i nordvendte heng de siste dagene.

Snøprofil

10 cm F DF 1 mm/0 mm, 20 cm 1F MFcr 2 mm/0 mm, 20 cm 4F RG 2 mm/0 mm, 1 cm F FC 1 mm/0 mm, 9 cm P MFcr 2 mm/0 mm, 60 cm K MFcr 3 mm/0 mm, 50 cm 4F MFcr 2 mm/0 mm -7,8 °C @ 0 cm, -5,3 °C @ 10 cm, -4,1 °C @ 20 cm, -2,8 °C @ 30 cm, -2,3 °C @ 40 cm, -1,7 °C @ 50 cm, -1,3 °C @ 60 cm, -1,1 °C @ 80 cm, -0,7 °C @ 100 cm, -0,6 °C @ 120 cm, -0,3 °C @ 140 cm, 0 °C @ 170 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 190020

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

05.04.2019 kl. 08:39

moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Pluss 1.5 ved havet nå, pent vær.

Vær

Ikke nedbør 1,5 °C 0 m/s Pent vær. Lokal transport av snø, men ser ut som begrenset. Snø som ble myk på dagen i går, er fryst til skare nå.

ObsID: 189895

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 21:06

601 moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  JonasD@ObsKorps

Skredaktivitet

4. apr. 12-18 Våte løssnøskred Mange (10 eller mer). 2 - Middels. Naturlig utløst Mange bratte heng. SØ, S, SV. Over 900 moh Mange str 2-2.5 våte løssnøskred, går over skispora så tipper de er fra idag. Pga soloppvarming.

ObsID: 189851

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

04.04.2019 kl. 20:24

534 moh

havhje (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  havhje

Ulykke/hendelse

Snø Påvirket ingenting Topptur

Skredhendelse

4. apr 19:24 Vått flakskred 1 - Små Naturlig utløst S-vendt Leområder

ObsID: 189847

Lofoten og Vesterålen / Stornappstinden

Snø

04.04.2019 kl. 17:00

592 moh

PeterSchön@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett: 

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels SØ, S, SV under 700 moh

Skredaktivitet

4. apr. 12-18 Våte løssnøskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst S, SV. Under 700 moh

ObsID: 189853

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 16:51

moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Våte løsnøskred pga solen. Stor forskjell i temp i solen/skyggen.

Snødekke

Vinden har strøket denne nysnø fra i går kveld, på rygger i terrenget. Ikke sett snøfokk i fjellet fra sentrum i dag, på dagtid. Strålende sol , god sikt.

Skredaktivitet

4. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. SØ, S Nysnø i går kveld som sludd til havnivå. Smeltet her nede i løpet av dagen. Og denne nysnøen får varme. Har sikkert gått betydelig fler i regionen i dag.

ObsID: 189837

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 14:13

5 moh

Vegard@Obskorps (***)

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Vinden har roa seg betraktelig. Litt vindtransport tidligere i dag.

Snødekke

200 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 300 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Den nye snøen som har komt i høyden er ujevnt fordelt. Ligger godt med snø i forsekninger og le sider. Smelte fryskare stikker frem flere plasser helt til 700 moh der hvor vinden har tatt. Dreneringsriller til 500 moh på småtindan. Det ligger lommer med fokk snø og ubundet snø i forsekninger under 500 og fra siste døgn.. Mest snø i høyfjellet.

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels SØ, S, SV, V mellom 2500 moh og 0 moh Det har vært vind ialle retni ger

Tørre flakskred Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V over 2500 moh Nø vind har lagt fokksnø på skare som kom etter mildværet i går/forigårs.

Skredfarevurdering

2 Moderat Snødekket føles stabilt til 650. Den nye fokksnøen ligger i små lommer og føles ikke veldig potent. Ikke tid til å se etter kantkorn. Gunstig temp og sola virker i sør, vil stabilisere fokksnøproblemet. Varslet faregrad er riktig

Skredaktivitet

4. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 189817

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 13:06

622 moh

havardhoyvik (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør 8 m/s fra NØ ↙ 20% skyer

Snødekke

240 cm totalt Lett snøfokk Vindpakket myk Tørr Kantkornlaget over smelte-fryseskaren frå feb er i stor grad avrunda på denne staden. I tillegg ligg kantkornlaget under tre 5 cm tjukke harde skarelag. Desse skarelaga er gunstig for stabiliteten i snødekket og gjer det svært vanskeleg å påverke kankornlaget. Det verkar som at dei gamle fokksnøflaka har stabilisert seg godt, men at dei ferske fokksnøflaka fortsatt treg litt tid.

ObsID: 189831

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 11:49

522 moh

sjur@nortind (**)

Faretegn

Ferske sprekker Myke små fokksnøflak og store harde fokksnøflak. Sprekker når de har lite understøttelse

ObsID: 189785

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

04.04.2019 kl. 11:42

25 moh

Steinar@ObsKorps (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Bilde mot SØ. Fjell på 425 moh til venstre, 600 moh til høyre.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: På dette stedet. Beskrivelse: Vindtransport fra NØ i enkelte topper.

ObsID: 189783

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org