Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen torsdag 04.04.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kuling vil legge opp ferske ustabile fokksnøflak i leheng i de områder der det er løs snø tilgjengelig for transport. Disse vil stabiliseres sakte grunnet lave temperaturer. Gamle fokksnøflak ventes nå å være relativt stabile grunnet milde temperaturer første del av denna uka, men situasjonen kompliseres av tilstedeværelsen av kantkornlaget dypere ned i snødekket. Tilstanden til dette er imidlertid ukjent, men fram til vi får flere observasjoner på dette må vi anta at det er aktivt over skoggrensa - og eventuelle skred som utløses på kantkornlaget vil kunne bli store. Når sola titter fram kan oppvarmingen medføre svekkelse av bindinger i øvre del av snødekket
Det er varierende snømengder i regionen, i lavlandet i ytre strøk er det lite snø, mens på Hinnøya er det godt med snø. Over skoggrensa er snøoverflaten mange steder myk, men der vinden har tatt mest er flakene harde og stedvis er det avblåst. Under mildværsgrensa som tirsdag var på 600 moh er snødekket fuktig og stedvis er det dreneringsriller i overflaten
Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget går lett til brudd og har god bruddforplantningsevne, men enkelte steder ligger det under hard fokksnø og det gjør derfor lite av seg. Vi er fortsatt usikre på hvor mye mildværet har påvirket kantkornlagene.
Det gikk en del skred i forbindelse med mildværet tirsdag, bla flere str 1 våte løssnøskred ved Flakstad som løsnet på ca 300, samt våte løssnøskred str 1 og 2 i Vågan. Søndag ble det meldt om flere naturlig utløste skred str 2-3 langs strekningen Kabelvåg-Lødingen.
Onsdag formiddag var det lettskyet og oppholdsvær i regionen Mandag ble det observert skytende sprekker på Langøya
5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Bris fra sør., endring til liten kuling fra nordøst om kvelden.
-3 °C til 0 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Usikre prognoser mtp. vind og nedbør onsdag kveld pga usikker lavtrykksplassering ved Lofoten.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 2 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra nordøst., endring til frisk bris fra nordøst om formiddagen.
-7 °C til -1 °C på 700 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 21:06

601 moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  JonasD@ObsKorps

Skredaktivitet

4. apr. 12-18 Våte løssnøskred Mange (10 eller mer). 2 - Middels. Naturlig utløst Mange bratte heng. SØ, S, SV. Over 900 moh Mange str 2-2.5 våte løssnøskred, går over skispora så tipper de er fra idag. Pga soloppvarming.

ObsID: 189851

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

04.04.2019 kl. 20:24

534 moh

havhje (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  havhje

Ulykke/hendelse

Snø Påvirket ingenting Topptur

Skredhendelse

4. apr 19:24 Vått flakskred 1 - Små Naturlig utløst S-vendt Leområder

ObsID: 189847

Lofoten og Vesterålen / Stornappstinden

Snø

04.04.2019 kl. 17:00

592 moh

PeterSchön@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett: 

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels SØ, S, SV under 700 moh

Skredaktivitet

4. apr. 12-18 Våte løssnøskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst S, SV. Under 700 moh

ObsID: 189853

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 16:51

moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Våte løsnøskred pga solen. Stor forskjell i temp i solen/skyggen.

Snødekke

Vinden har strøket denne nysnø fra i går kveld, på rygger i terrenget. Ikke sett snøfokk i fjellet fra sentrum i dag, på dagtid. Strålende sol , god sikt.

Skredaktivitet

4. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. SØ, S Nysnø i går kveld som sludd til havnivå. Smeltet her nede i løpet av dagen. Og denne nysnøen får varme. Har sikkert gått betydelig fler i regionen i dag.

ObsID: 189837

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 14:13

5 moh

Vegard@Obskorps (***)

Snødekke

200 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 300 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Den nye snøen som har komt i høyden er ujevnt fordelt. Ligger godt med snø i forsekninger og le sider. Smelte fryskare stikker frem flere plasser helt til 700 moh der hvor vinden har tatt. Dreneringsriller til 500 moh på småtindan. Det ligger lommer med fokk snø og ubundet snø i forsekninger under 500 og fra siste døgn.. Mest snø i høyfjellet.

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Vinden har roa seg betraktelig. Litt vindtransport tidligere i dag.

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels SØ, S, SV, V mellom 2500 moh og 0 moh Det har vært vind ialle retni ger

Tørre flakskred Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V over 2500 moh Nø vind har lagt fokksnø på skare som kom etter mildværet i går/forigårs.

Skredaktivitet

4. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

2 Moderat Snødekket føles stabilt til 650. Den nye fokksnøen ligger i små lommer og føles ikke veldig potent. Ikke tid til å se etter kantkorn. Gunstig temp og sola virker i sør, vil stabilisere fokksnøproblemet. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 189817

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 13:06

622 moh

havardhoyvik (Ukjent)

Snødekke

240 cm totalt Lett snøfokk Vindpakket myk Tørr Kantkornlaget over smelte-fryseskaren frå feb er i stor grad avrunda på denne staden. I tillegg ligg kantkornlaget under tre 5 cm tjukke harde skarelag. Desse skarelaga er gunstig for stabiliteten i snødekket og gjer det svært vanskeleg å påverke kankornlaget. Det verkar som at dei gamle fokksnøflaka har stabilisert seg godt, men at dei ferske fokksnøflaka fortsatt treg litt tid.

Vær

Ikke nedbør 8 m/s fra NØ ↙ 20% skyer

ObsID: 189831

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.04.2019 kl. 11:49

522 moh

sjur@nortind (**)

Faretegn

Ferske sprekker Myke små fokksnøflak og store harde fokksnøflak. Sprekker når de har lite understøttelse

ObsID: 189785

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

04.04.2019 kl. 11:42

25 moh

Steinar@ObsKorps (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Bilde mot SØ. Fjell på 425 moh til venstre, 600 moh til høyre.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: På dette stedet. Beskrivelse: Vindtransport fra NØ i enkelte topper.

ObsID: 189783

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

03.04.2019 kl. 15:15

512 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Slør foran solen men god sikt , oppholdsvær. Tatt utover mot Vestfjorden
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke fra havnivå
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mot Torskmanen
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mot Laupstad til høyre innerst i Austnesfjorden

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Skare Tørr Snødekke har fryst til og det er skare lag til ca 400-450moh. Over dette vil du trolig finne tørre snø, men jeg var kun til 500moh. Det er snø til havnivå men tynnt dekke nede ved havet, feks på Senja er det mye mer snø nede ved havet. God sikt til nabofjell ikke sett snøfokk. Snødekke virker mer jevnt fordelt.

Faretegn

Ingen faretegn observert Gått mye på tynt dekke under 500moh. Men noen tykkere områder.

Vær

Ikke nedbør 1,5 °C 3 m/s fra S ↑ 100% skyer Temp målt på 517moh. Overskyet vær, høyt skydekke, slør foran solen. Så og si ingen vind kun trekk på rygger og topper. Nå i ettermiddag skyer nedover toppen og lett regn i lufta.

Skredfarevurdering

Snødekke har vært fuktig og fryst til igjen opp til ca 400-450moh, og tynn skare i overflaten. På tynnere dekke består det her av mye smelteformer. Skredfaren stiger med høyde over havet.

ObsID: 189679

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

03.04.2019 kl. 11:59

695 moh

SimonC (Ukjent)

Faretegn

Ferske sprekker Area: At this place. Description: Cracking/blocking of new wind-drifted snow - up to 25cms.

ObsID: 189664

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

03.04.2019 kl. 11:19

464 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Lomme med hvit snø på 450moh.

Snødekke

Snødekke har fryst til, liten myk skare i overflaten. Finner lommer med tørr/fuktig hvit snø over 450moh. Småe småe lommer. Men også skare under disse lommer på denne høyden.

ObsID: 189638

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

03.04.2019 kl. 09:41

347 moh

Vegard@Obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Vegard@Obskorps Kommentar:  Dreneringsriller opptil 500 moh.

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 189620

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

03.04.2019 kl. 08:57

6 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps

Skredaktivitet

3. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Mange (10 eller mer). 2 - Middels. Naturlig utløst Mange bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV. Under 600 moh Flest str 1 noen 2. Regn varme i går. Opp til ca 600moh ser det ut til.

ObsID: 189611

Lofoten og Vesterålen / FLAKSTAD

Snø

01.04.2019 kl. 18:10

401 moh

Adam (Ukjent)

Snødekke

110 cm totalt Ikke snøfokk Våt løssnø Våt 30 cm F DF på P MF. Översta halvan av DF är betydligt våtare nu än för några dagar sedan. Kan fort bli till MF.

Faretegn

Ferske skred

Vær

Snø 1 °C 100% skyer Lett snöfall, lite vind

Skredproblem

Våte flakskred Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø Innen en meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut Lite sannsynlig 2 - Middels Ikke gitt Usiker på vad den översta svaga bindningen bör deffineras som. Ville sagt våt snö på torrare snö...

Tester

ECTN12@17cmQ3 Ingen propagering. Kramsnö. Blir bara sprikkor mellan skidorna när vi går på den. Men får en ihålig känsla när det översta våta laget kolapsar under fötterna @ca17cm på den något torrara snön under.

CTM11@17cmQ2 God När vi fortsätter testen nedöver får vi CTM13@30Q2 (brudd på skarelaget). Jag upplever det altså som lättare att få brudd på skarelaget nu än tidigare i området.

Skredaktivitet

2. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Mange (10 eller mer). 1 - Små. Naturlig utløst Mange bratte heng. Under 300 moh

ObsID: 189461

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

01.04.2019 kl. 11:50

383 moh

Steinar@ObsKorps (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Mot N
Bilde Av Notater
Bilde 2 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Mot Ø på 400 moh. 0-15 cm 1F RG 15-18 cm 4F DF 18-25 cm 1F RG 25-29 cm 4F DF/Hagl 29-45 cm 1F RG 45-48 cm 4F FC/RG 48-49 cm K IF 49-52 cm MF ...
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Mot SØ. Fjell på 600 moh.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Hagl-laget kunne påvirkes med forplantning ved hard belastning av spade.

Snødekke

120 cm totalt Lett snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 400 moh Vindpakket myk Tørr Mykt i skogen. Mer vindpåvirket over 350 moh

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Lokale sprekker i topplaget fra skitupp

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, NØ, Ø over 400 moh

Vær

Ikke nedbør -2 °C 6 m/s fra S ↑ 80% skyer Rolig vær i natt.

Tester

ECTN17@25cmQ3 God Lag med hagl 4F under nedbrutt 1F

ECTN12@15cmQ1 Middels Nedføket lg løs snø 4F under 1F.

Skredaktivitet

1. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

2 Moderat Kom noe snø gjennom helga. Ca. 20 cm hjemme. Kraftig vind på lørdag flyttet på denne fra V mot Ø. Roligere på søndag. Virker som snødekket er mykt i skogen, og mer vindpåvirket i fjellet. Fortsatt finner jeg noe kantkorn, men ikke eksplosive forhold i ytre del av Vesterålen. Temperaturen stiger, og det ventes noe regn. Skaper økt fare under mildværsgrensa. Varslet faregrad er for høy Min vurdering gjelder Vesterålen.

ObsID: 189318

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org