Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen mandag 07.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Generelt stabile forhold i lavlandet, men i høyden kan det ligge noen ustabile fokksnøflak.

Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Snødekket i lavlandet er stabilt. Mot de høyeste toppene kan det ligge noen fokksnøflak, men de ventes å være vanskelig å løse ut. Kortvarig ventes mildværet å gå helt til fjelltopphøyde. Det som evt. kommer av nysnø ventes å feste seg godt til overflaten pga synkende temperaturer under snøfallet.
Mildværet torsdag har fuktet snødekket høyt til fjells, men det vil fortsatt være lagdeling i snødekket under mildværsgrensen. Over mildværsgrensen ventes det tørre forhold og fokksnøflak. Søndag er det mildt igjen og regnet tærer godt på snødekket i lavlandet.
Det er rapportert om stor skredaktivitet i lavlandet under mildværet. Dårlig sikt forhindret observasjoner i høyden.
Søndag er temperaturen over 0 gr på værstasjonen på Himmeltind (940 moh) ved Vestvågøya, Lofoten.
5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra sørvest., endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen.
-2 °C til 4 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om formiddagen.
Delvis skyet.
Synkende snøgrense, 200 meter om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra sørvest., endring til liten kuling fra nordvest om kvelden.
-4 °C til 2 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 200 moh natt til mandag.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

07.01.2019 kl. 12:05

529 moh

Steinar@ObsKorps (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Mot NV på 250 moh.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Mot Ø. Fjell på 500 moh.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Steinar@ObsKorps Kommentar:  Mot N. Fra 350 - 500 moh.

Skredfarevurdering

2 Moderat Størstedelen av snødekket er nå mildværspåvirket høyt opp. Det kommer nå ny snø, og med kraftig vind i bygene blir denne transportert til østvendte sider og heng. Relativt lett å identifisere problematiske områder, men det er jo samtidig disse som gir gode skiforhold. I skogen bryter ski gjennom den nydannede skaren. Fortsatt nedbør og vind fra V-NV gjør at farenivået opprettholdes, og eventuelt øker, avhengig av nedbørsmengde som kommer. Varslet faregrad er riktig

Tester

ECTX God Skare

Vær

Snø -3 °C 15 m/s fra V → 95% skyer Sterk vind fra V i natt. Kommet noe nedbør som hagl og snø, men ikke store mengder.

Snødekke

50 cm totalt Moderat snøfokk 3 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 300 moh Skare Fuktig Mildværspåvirket snø høyt til fjells. Frosset til skare. Vindtransportert fersk i Ø-vendte sider.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Ferske sprekker Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Skytende sprekker fra ski i fersk fokksnø.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, NØ, Ø mellom 800 moh og 400 moh

Skredaktivitet

7. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 174422

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

07.01.2019 kl. 10:46

638 moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  JonasD@ObsKorps Kommentar:  Fordeling på vestside.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  JonasD@ObsKorps Kommentar:  Fordeling østside.

Snødekke

ObsID: 174399

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

07.01.2019 kl. 10:27

568 moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  JonasD@ObsKorps Kommentar:  Smelteformer gjennom hele snøpakken. Enkelte skarelag. 10 cm bærende skare med 5 cm ubunden nysnø på toppen. Stabile greier.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Jevn fordeling av 5 cm med nysnø fra natta, men ingen feste til skarelaget som er dannet i overflaten på smeltepakka.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Noe voldsom med lag. Men i praksis er det to lag, 1) gamle pakken med smelteformer 2) 5 cm med tørrsnø.

Skredfarevurdering

1 Liten Mildværet den siste uken som har gjort skikkelig rundvask av det gamle snødekket opptil min 700 moh. Her er det en stabil pakke av smelteformer og begynnede skare. Jevnt over ligger det et dryss med 5 cm ubunden tørrsnø. På svært utsatte plasser har vinden samlet nysnø såpass at det flaker seg litte gran, men områdene er knapt nok til å gi str 1. Det føyker noe når det kommer vindkast, men det virker ikke til å samle seg i særlig grad. På lo siden er det flere steder avblåst ned til skarelaget som har dannet seg i overflaten. Over skoggrensen er skaren bærende i alle himmelretninger, men under skoggrensen tramper man rett igjennom om man gå til fots. Bære noe ved ferdsel på ski opp, men fort gjort i hekte på tur ned. Snødekket vurderes som stabilt og fg 1. Men vil ikke utelukke at fg2 kan forsvares som regional fg, men den er ikke kjempe stor. Skaren øverst i gammelpakka har frosset såpass på før nysnøen kom at det ikke er særlig med feste, men nysnøen er ikke bunden ennå så det er ikke problematisk. Gamle pakka vil fryse på, så evt SP vil omhandle nysnøen som evt kommer. Det er ikke utelukket at SP vil endre seg til 'dårlig binding til glatt skare' etterhvert som nysnøen bli ommøblert. Varslet faregrad er riktig Riktig for regionen.

Tester

ECTX God Snøpakka er isoterm.

Vær

Hagl -3 °C 10 m/s fra V → 100% skyer Bygevær, fra vindstille til 10 m/s. Kun lett snøvær.

Snødekke

105 cm totalt Lett snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 500 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Ujevn fordeling av gamle snødekket. Nysnøen ligget stort sett jevn, men enkelte puter på 10-30 cm svært utsatte steder, men lite spenning i disse.

Faretegn

Ingen faretegn observert Ikke som er til bekymring pr nå.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S over 500 moh Pr nå et svært begrenset problem som er observert. Forventer at dette har større utbredelse mot fjelltopphøyde (men det er ikke observert, kun antatt).

Skredaktivitet

7. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 174394

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

07.01.2019 kl. 09:19

238 moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  JonasD@ObsKorps Kommentar:  Skoggrensa. Våt i bunn, tynt skare, 4 cm tørrsnø på toppen. 40 cm totalt. Ikke skare under denne høyden.
ObsID: 174385

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

05.01.2019 kl. 11:59

moh

JonasD@ObsKorps (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  JonasD@ObsKorps

Vær

Yr 1 °C 2 m/s 100% skyer Dårlig sikt og høy luftfuktighet.

ObsID: 174151

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

04.01.2019 kl. 13:14

606 moh

Kristoffer@ObsKorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Kristoffer@ObsKorps Kommentar:  Lave skyer rundt toppene i området. Ikke mye å se.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

2 Moderat Under mildværsgrensen har det fått rast fra seg iløpet av gårdagen og snødekket er nå fuktet. Over mildværsgrensen (700moh) finnes fremdeles fokksnøflak. Stabiliteten på disse er noe usikkert, men med tanke på temperaturene som var i går vil jeg tro de har fått stabilisert seg noe. Er meldt en ny runde med milde temperaturer (5 grader) og nedbør i form av regn. Snødekket vil få en ny gjennomfukting opp til cirka 700 moh. Påfyll av snø i høyden som kan fraktes på å lage nye fokksnøflak. Varslet faregrad er riktig

Tester

ECTP11@4cmQ1 Middels Brudd rett under øverste skarelaget.

Vær

Ikke nedbør -3 °C 1 m/s 100% skyer

Snødekke

105 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 700 moh Skare Tørr Snødekket er gjennomfuktet opp til 600-700 moh, men finnes lagdeling lengre ned, men denne anser jeg ikke som farlig etter mildværet i går. Det er mer snø lengre inn på Hinnøya, rundt Gullesfjorden, enn det som er i resten av regionen og man må over skoggrensen for å finne større mengder snø. Fremdeles mye stein og stubber som stikker opp i skogen. Finnes lag med kantkorn i snødekket men disse er godt fuktet og består av ganske små krystaller. Anser ikke dem som aktive.

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S over 700 moh

Snøprofil

3 cm P MFcr 0 mm/0 mm M, 2 cm F PP 0 mm/0 mm M, 10 cm 4F DF 0 mm/0 mm M, 10 cm 1F RG 0 mm/0 mm M, 1 cm P MFcr 0 mm/0 mm M, 7 cm 1F RG 0 mm/0 mm M, 5 cm 4F RG 0 mm/0 mm M, 0,5 cm P MFcr 0 mm/0 mm M, 4 cm F FC 1 mm/0 mm M, 15 cm K MFcr 0 mm/0 mm M, 15 cm 1F RG 0 mm/0 mm M, 0,5 cm P MFcr 0 mm/0 mm M, 4 cm F FC 1 mm/0 mm M, 2 cm P MFcr 0 mm/0 mm M, 2 cm F FC 1 mm/0 mm M, 2 cm P MFcr 0 mm/0 mm M, 3 cm F FC 0 mm/0 mm M, 0,5 cm P MFcr 0 mm/0 mm M, 15 cm 1F RG 0 mm/0 mm M 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 173999

Lofoten og Vesterålen / SORTLAND

Snø

04.01.2019 kl. 12:16

424 moh

Kristoffer@ObsKorps (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kristoffer@ObsKorps

Snødekke

På 400moh er snødekket fuktig hele veien ned til bakken. Snødybden her er 90cm.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

3. jan. I løpet av dagen Mange (10 eller mer). 1 - Små. Naturlig utløst Mange bratte heng Observert mange små og middels store skred innerst i Kjerringnesdalen som har gått under mildværet i går. Til nå bare observert skred som har gått under 700moh.

ObsID: 173973

Lofoten og Vesterålen / VÅGAN

Snø

04.01.2019 kl. 10:25

305 moh

sjur@nortind (**)

Vær

Ikke nedbør 1 °C 1 m/s 100% skyer

Notater

Smelteriller. Brytende 5-20mm skare fra ca 200m

Skredaktivitet

4. jan. I løpet av dagen Våte flakskred Flere (6-10). Naturlig utløst Mange bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV. Under 0 moh Mange små til store våte løssnø og flakskred har gått ila natten

ObsID: 173923

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org