Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 04.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og lokalt mye snø gir økende skredfare i deler av regionen. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Enkelte skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Snø og sterk vind danner fokksnøflak i leformasjoner. Det vil være lett å løse ut små til middels store skred i mange leheng med fersk innblåst snø. I noen heng kan skredene bli store, og enkelte skred kan løsne naturlig. Skred kan løsne både innad i fokksnøen og skli på glatt skare. Områder som får mest snø, Vest-Jotunheimen og Breheimen, er mest utsatt. Skredfaren øker utover ettermiddagen, når nedbøren tiltar.

I enkelte heng i høyden finnes det svake kantkornlag i snødekket. Det er krevende å vurdere hvor du kan påvirke slike svake lag. Skred kan bli store, og fjernutløsning er mulig. Der kantkornlag finnes, kan skred i fokksnøen nå ned til disse svake lagene og gi større skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 3. april 2021

Under ca. 1400 moh. er det hard skare i overflaten. I noen leheng er det innblåst ferskere fokksnø oppå skaren. I høyden er snøoverflaten vindpåvirket, med mykere flak i skjermede formasjoner, og harde, bærende flak eller skare på vindutsatte plasser.

Før mildværet tidlig i påsken fantes det flere vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket. Det er usikkert hvordan mildværet har påvirket lagene, men observasjoner av faretegn tyder på at de fortsatt er aktive.
Som følge av temperatursvingninger gjennom døgnet kan det noen steder ha utviklet seg kantkorn i overflaten.

Torsdag ble det observert et naturlig utløst middels stort skred i nordøstvendt heng i Koldedalen. Flere små skred er observerte i bratte, soleksponerte og i østvendte heng. Fredag gikk det et skiløperutløst middels stort skred i sørside fra Skjenegge (1607 moh.) i nordenden av Tyinvannet.

Det har vært rapportert om drønn og skytende sprekker i snøen de siste dagene, spesielt i Vest-Jotunheimen. Fredag rapporteres det om sterk vind og fersk vindtransportert snø flere steder i regionen.

Fjellvær

Lørdag 3. april 2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra vest. -12 °C til -2 °C på 1800 moh. Klarvær. .

Søndag 4. april 2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest. -16 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS