Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 22.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Våt snø lavest nede. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Temperaturen går forbigående litt ned i fjellet natt til mandag med mulig påfrysing. Det kan være lett å løse ut skred på underliggende kantkornlag i de høyestliggende områdene der varmegradene ikke har slått inn. I lavere høyder er snødekket fuktet ovenfra. Der kan det forventes våte skred. Når varmen trenger ned i snødekket kan også dypere svake lag svekkes og store skred kan løses ut av skikjørere eller naturlig. Vær obs på at mildvær kan føre til at is løsner og faller ned.
Det oppfordres til å unngå skredterreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 21. februar 2021

Snøoverflaten er veldig variert. Det er overflatekantkorn og rim dekket av fokksnøflak, løs snø eller skare mange steder. Det er hardt snødekke der vinden har tatt og løs snø i skjermet terreng. I skogen er det mye løs snø. Øvre del av snødekket har siste døgn blitt fuktig/vått under 1300-1400 moh.

Det finnes stedvis kantkorn og rim som har føyket ned eller blitt dekket av fokksnø og som nå utgjør et aktivt, svakt lag nær overflaten eller litt ned snødekket.

Stedvis er kantkorn over skare fra 9. januar fortsatt intakt. Tidligere observasjoner tyder på at egenskapene til dette laget varierer, men at det generelt har blitt mindre aktivt.

Det skal mye til for å påvirke de kantkorn og begerkrystaller som ligger dypere i snødekket og mot bakken.

De siste dagene er det meldt om noen middels store, tørre flakskred nordvest i regionen. Søndag observert noen våtsnøskred, bl..a. et ppå Fv55 ved Røisheim.

Fra mandag til lørdag formiddag har det kommet en god del tørr nysnø i regionen, natt til søndag 5 cm nysnø i høyfjellet. Perioder med kuling fra sørøst til sør har gitt betydelig vindtransport en del steder. Drønn i snøen og ferske sprekker observert de siste dagene, særlig nordvest i regionen. Søndag snøfokk over 1500 moh, lavere ned fuktig snøoverflate.

Fjellvær

Søndag 21. februar 2021

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sør. -4 °C til -1 °C på 1800 moh. Skyet. Av og til sørlig stiv kuling i utsatte områder.

Mandag 22. februar 2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -7 °C til -2 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS