Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 10.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan være steder hvor det er svært lett å løse ut skred! Det kan finnes både rim og kantkorn under den ferske fokksnøen.

Skredfarevurdering

Det er svært lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Selv om vinden etter hvert vil avta, vil skredfaren opprettholdes! Fokksnøflak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte.
Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn.

Vær også klar over at det kan finnes flere kantkornlag i snødekket, spesielt der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. januar 2021

Det ligger varierende mengde løs snø i overflaten. I skogen og i skjermet terreng er det stedvis mye løs snø. På vindutsatte områder i høgfjellet er snødekket tynt og stedvis avblåst. Dominerende vindretning har vært fra øst, men generelt lite vind den siste tiden.

Det er observert vedvarende svake lag av kantkorn flere steder i snødekket, med stor variasjon i utviklingen. Det finnes også begerkrystaller i bunn opp til ca. 1300 moh. Ingen av lagene har vist stor bruddforplantingsevne den siste tiden.

Det har vært observert stor utbredelse av overflaterim og kantkorn i overflaten etter mye kulde. Stedvis kan det ha lagt seg flak over.
Lørdag ble det rapportert inn skytende sprekker i fokksnøen.

Fjellvær

Lørdag 9. januar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -15 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Tilskyende

Søndag 10. januar 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -16 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS